A kultúrharc az valójában az intézmények hatalmi dulakodásáról szól

2021. március 1. 13:16

Tim Stanley
Jóllehet a harc monoton és unalmas, a konzervatívok nem tétlenkedhetnek miközben a baloldal a hagyományt káoszra cserélni.

„(…)

A kultúrharc nem a szólásszabadságról szól, de soha nem is szólt arról (…). A háború maga egyfajta hatalmi harc azért, hogy ki uralja az intézményeket, és hogy mi legyen ezek sorsa. Ebben a háborúban pedig alulmarad az, aki nem veszi fel a kesztyűt, s nem vet be minden trükköt a győzelem érdekében.

(…) Két dolog hasított belém: (…) egyrészt, maga a nyelv is egyfajta hatalmi csatatér: ha nem érted a nyelvet, nem is használhatod, így csak a partvonalról szemlélheted az eseményeket. Pontosan ezért bírnak akkora jelentőséggel a gendersemleges nyelvhasználat elterjesztésére irányuló, a jó modor köntösébe rejtett kampányszerű törekvések. Ha az emberek által beszélt nyelvet uralod, uralod azt is, amit mondanak. Talán még a gondolkodásmódjukat is uralmad alá hajthatod.

A másik dolog, ami szembeötlő számomra, hogy (…) az egyetemi campusokon a mérsékelt gondolkodásúak csöndes többségének se híre se hamva – a konzervatív gondolkodású kutatókról nem is beszélve. Még csak arról sem beszélhetünk, hogy kisebbségben lennének. (…) A konzervativizmus egyszerűen jelentéktelen a brit szellemi élet számára. Korántsem arról van szó, hogy a konzervativizmus elnyomás alatt lenne – meg sem jelenik. Ráadásul a transzneműek aktivistái és a feministák közötti vérre menő küzdelem is csak a baloldal két pólusának harcát jeleníti meg.

(…)

Hogy őszinte legyek, a kultúrharcot unalmasnak, egy kicsit mesterségesnek tartom, és inkább figyelmen kívül is hagynám. Csakhogy, maga a jelenség, attól, hogy félrenézek, továbbra is a valóság része. (…) Egyáltalán nem olyan háborúról beszélünk amelyet a semlegesség fátyla mögül, otthon ülve nézhetünk végig. A jobb és a baloldal közötti választásról van szó, a hagyományok és a káosz közötti dilemmáról. 

Az intézmények ugyanis nem hagyhatók magukra - bukásra vagy megszállásra hivatottak, e feltevést pedig mi sem igazolná jobban, hogy a konzervatívok ma csak egyetlen brit intézményt, a kormányt tudhatják magukénak - ami tulajdonképpen az egyetlen demokratikus felügyelet mellett működő intézmény. Őrültség lenne nem kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket a válaszcsapás során.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hasonló dolgok jutottak nekem is az eszembe: a baloldal ugyanúgy az emberek elégedetlenségét lovagolja meg, mint ahogy az a jakobinusoknál, kommunistáknál, náciknál történt. Előtte szítani az elégedetlenséget, majd amikor beérett a vetés, akkor a csőcselékkel elvégeztetni a piszkos munkát, átvenni a hatalmat, leszámolni mindenféle ellenzékkel, majd nekikezdhetnek egy utópia megvalósításának, amelyik biztos kudarcra van ítélve a visszajelzések hiánya miatt.
Az a baj, hogy a civilizáció óriási előnnyel jár a legszegényebbek számára is (elég csak belegondolni, hogy az ősközösségi társadalomban egy egyszerű fertőzés is elvihette a közösség többi tagja fölött élet-halál kérdésekben döntő urát. Ma egy kisnyugdíjas sokkal nagyobb létbiztonságban és kényelemben él, mint az őskorban a törzsfők) Ez a civilizáció egy nagyon vékony máz, amit sokkal könnyebb lerombolni, mint felépíteni - az emberek alapvetően a tömeg normáját veszik át, ha azt a csőcselék diktálja, akkor az egyén is beáll csőcselék közé.
A konzervatívok dolga az, hogy megőrizzék az eddigi értékeket, ezért nem szabad a legkisebb engedményt sem tetti a balos értékrombolások irányába. Semmi gond nincs azzal, ha a társadalommérnökök jönnek a saját ötleteikkel, hogy mitől lehet szebb a világ - minden ötlet jöhet, csak szigorúan önkéntesekkel próbálják megvalósítani, és ha beválik, akkor lehet átvenni a közösség egészére. A lényeg az, hogy szabadon versenyezhessenek az egyes közösségek, hogy a leghatékonyabb megoldások terjedhessenek el - ne pedig egy puccs után, központilag, verseny nélkül akarják jobbítani olyan emberek életét, akik ebből a legkevésbé sem kérnek.

Jó cikk, kár, hogy nem lett lefordítva az egész.

"Semmi gond nincs azzal, ha a társadalommérnökök jönnek a saját ötleteikkel, hogy mitől lehet szebb a világ - minden ötlet jöhet, csak szigorúan önkéntesekkel próbálják megvalósítani, és ha beválik, akkor lehet átvenni a közösség egészére."

Szerintem pont azért megy az egész egyre nyíltabban a hatalom megszerzéséért, megragadásáért, mert tudományos szemszögből egyre többször kudarcot vallanak. Lehet, hogy lennének önkéntesek az ilyen kísérletekre, csak épp az eredmények azok, amik nem igazolják vissza az elvárásokat. Ezért akarja a kultúrbalos csőcselék az intézményeket elfoglalni, hogy hatalommal nyomják le az egész társadalom torkán az ő világmegváltó szemetüket, mert a társadalom nem hajlandó megenni a balos fost.

Válaszok:
Karvaly | 2021. március 1. 16:46

Igazából a jó ötletek pont azért jó ötletek, mert rengeteg ember át akarja venni amikor megérti, hogy ettől neki is jobb lesz, tehát nincs is szükség önkéntesekre - sokkal inkább útmutatókra.
Persze, mindig is a hatalom megszerzése motiválta a felforgatókat, mindegy, hogy pusztán csak magáért a hatalomért, vagy eszközként ahhoz, hogy megvalósítsák azt a világot, ami a fejükben létezik.
Sajnos már rég elfoglalták az intézményeket, ez egy nagyon lassú, de alapos folyamat volt, ezért volt nehéz észrevenni a változásokat. De soha nincs későn a leépítések ellen dolgozni, sőt, ez sajnos elkerülhetetlen kötelesség - amennyiben nem akarunk terrorban élni.

Azt lehet látni, hogy a baloldal nagyon ért az Overton-ablak tologatásához, hogyan tesznek annak idején elképzelhetetlen, felháborító dolgokat elfogadottá, még később kötelezővé - pont ezért mennek rá teljes pályás letámadással mennek a legkisebb visszarendeződési kísérletre is. Ez nem túlreagálás, hanem gyökerében igyekeznek elfojtani bármilyen ellenállást, ami viszont ahhoz vezet, hogy előbb-utóbb kenyértörésre fog jutni a dolog, bármennyire is szeretném, hogy ne így történjen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés