Az alapjogi dilemmák rövidre zárásával nyitná újra az országot az egyik német kormánypárt 

2021. március 1. 16:04
Féligazságokra alapozva, és az alapjogi dilemmák leegyszerűsítése mellett térne vissza a normalitáshoz a német keresztényszocialista unió. A téma érzékenysége miatt Európa országai egyelőre óvatosak.

Véget vetnének a keresztényszocialisták az oltások körüli alapjogi dilemmának – írja a Die Welt. Ahogy arról a német lap beszámol, a kormánykoalícióban is részt vevő CSU – Christlich-Soziale Union in Bayern – mindenki számára visszaállítaná a tavaly óta valamilyen formában korlátozás alá eső alapjogokat, ha az illető képes igazolni a koronavírussal szembeni védettségét.

Az alapjogi dilemmáról a múlt héten a Precedens is írt. Ennek hátterében az áll, hogy eddig csak egyetlen vakcina gyártója állítja, hogy az oltóanyag a továbbfertőzéssel szemben is védelmet nyújt, másrészt pedig a nyájimmunitás eléréséhez szükséges védettségi arány – a mutánsokat is tekintetbe véve – 60 helyett 80 százalék. Problémát az okoz, hogy az átoltottság Németországban igen alacsony.

A dilemma lényegét pedig az adja, hogy e tényezők ismeretében nehezen garantálható, hogy a korlátozás alá került alapjogok – gyülekezési szabadság, szabad mozgáshoz való jog, szerződési autonómia, stb. – az egyenlő bánásmód és a méltányosság követelményeinek megtartása mellett álljanak helyre.

Minden jel arra utal, hogy a CSU politikai tanácsadói lassan felülemelkednének ezen a dilemmán. A párt három pilléren nyugvó stratégiai dokumentuma a vakcina-tesztelés-terápia dimenziójában látja az újranyitás sikerét. A Die Welt által megszerzett papír szerint a tudományos kutatások nyilvánvalóvá teszik, hogy a beoltott emberek már nem fertőznek meg másokat, s hogy az oltást követően az őket fenyegető kockázatok sem magasabbak az átlagnál.

Éppen ezért az oltás beadását követően a beoltott személy visszatérhet a normalitásba

– vonja le a következtetést a CSU. 

A párt egy okostelefonra telepíthető digitális alkalmazásban (Test- und Impfpass) látja a fenti koncepció sikerét, amely az oltottságot hivatott igazolni. A Die Welt megjegyzi, hogy ennek megalkotásával az egészségügyi tárca egy régóta sürgető hiányosságot pótolna, így a dokumentum megszellőztetése egyfajta, a német egészségügyi miniszterrel szemben megfogalmazott kritikaként is felfogható.

A lap beszámol arról is, hogy a Keresztényszocialista Unió Izrael oltási stratégiájára tekint mintaként, mivel az ország bizonyul a legsikeresebbnek és a leggyorsabbnak az oltási rend végrehajtása során. A CSU szerint Németország egyelőre az oltásigazolvány körüli etikai aggályokkal van elfoglalva, s a koalíciós kormánypárt végső soron ezen változtatna azzal, hogy a tettek mezejére lép.

Ahogy az fentebb is állt, hogy a CSU hárompilléres stratégiai dokumentuma – a vakcina és a terápia mellett – a tesztelésre is nagy hangsúlyt helyez. Jens Spahn egészségügyi miniszter bejelentése szerint ugyanis a kormány fejenként heti két koronavírus-gyorstesztet tenne elérhetővé alanyi jogon a lakosság számára. A Die Welt szerint azonban elhamarkodottan, és vágyvezérelt kijelentések alapján. 

A dokumentum szerzői ugyanis úgy fogalmaznak, hogy „ha a teszt eredménye negatív, a páciens nem fertőzhet meg másokat”. Ez azonban csak féligazság:

a tudomány ma arra az álláspontra helyezkedik, hogy a koronavírusteszt csak egy pillanatképet ad az illető állapotáról,

s a negatív eredmény jelentheti azt is, hogy a páciens szervezetében a koronavírus még nincs kimutatható mennyiségben jelen.

Európában a kérdés igen megosztó. Franciaországban Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint „idő előtti” a vakcinaútlevélen gondolkodni. Véran szerint ugyanis egyrészt a több mint 66 millió fős lakosságú Franciaországban mindössze kevesebb mint 3 millió fő kapta meg eddig a koronavírus elleni vakcinát, másrészt pedig nem egyértelmű, hogy a vakcina a továbbfertőzést meggátolja-e (ezt az álláspontot osztja az Egészségügyi Világszervezet is).

Ezzel szemben a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország és Portugália már elkéri és elfogadja a vakcinaútleveleket, Görögország pedig már februárban egyértelművé tette, hogy aki két dózis koronavírus elleni vakcinát megkapott, szabadon mozoghat az országban.

Az Európai Bizottság ígérete szerint márciusban áll elő a maga javaslatával

tájékoztatott Ursula von der Leyen. A koronavírus elleni vakcinaigazolvány az oltottságot igazolva lehetővé tenné a polgár számára, hogy a karanténprotokoll megtartása nélkül lépjen át egy másik uniós tagállamba. 

Magyarországon a vakcinaigazolvánnyal konkrétan a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendelet foglalkozik, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettség igazolása a fertőzésből való felgyógyulás vagy az oltottság tényének az igazolásával történik. A koronavírus elleni védettség igazolására vagy az erre a célra kiállított hatósági igazolvány, illetőleg egy applikáció szolgál. 

Utóbbi az egyébként ügyfélkapun keresztül elérhető Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből (EESZT) nyert adatok alapján igazolja az érintett oltottságát. Ennek megszervezésére a Kormány a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságot és a tulajdonában lévő IdomSoft Informatikai Zártkörűen Működő Részvénytársaságot jelölte ki.

Arról, hogy a vakcinaigazolványhoz konkrétan milyen joghatások fűződjenek, a Kormány idáig nem döntött. Úgy néz ki azonban, hogy a karanténszabályok alól mentesül az, aki az oltottságát a fenti módokon igazolni tudja.

Fotó: JACK GUEZ / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés