Klímaaktivista prédikált a berlini dómban nagyböjt alkalmából

2021. március 2. 13:35
A berlini evangélikus katedrálisban prédikált Luisa Neubauer klímaaktivista a húsvéti nagyböjt alkalmából. Az esemény az egyházak politikai szerepvállalásával kapcsolatos vitákat is felszínre hozta.

Prédikációt tartott a berlini evangélikus katedrálisban február utolsó napján, a húsvétei nagyböjt alkalmából a „német Greta Thunbergként” is ismertté vált Luisa Neubauer klímaaktivista. Az közfelháborodást kiváltó eseményről a Die Welt számolt be. A nagyböjt a húsvét ünnepét megelőző 40 napos időszak, amely egyfajta bűnbánatra, megtisztulásra, áldozatvállalásra alkalmat adó keresztény rituálé (Jézus negyven nap és negyven éjjel koplalt a pusztában, mielőtt nyilvános tevékenységébe belekezdett volna).

A botrányt az evangélikus egyház politikai szerepvállalása váltotta ki, amely eddig sem volt példa nélküli; ahogy arra Sebastien Münzenmaier (AfD) parlamenti képviselő rámutat, a német közvélemény a Német Evangélikus Egyház (EKD) fokozatos balra sodródásának lehet tanúja. E folyamat jelei Münzenmaier szerint, hogy az egyház menekülthajó finanszírozásában is szerepet vállal, illetve aktív szerepet vállal a görög táborokban élő migránsok befogadásában is. 

Ezt az álláspontot Peter Hahne televíziós műsorvezető is osztja, aki szerint az evangélikus egyház „NGO-sodása” valós jelenség, amely az egyház egyre jelentéktelenebbé válásához vezet. Felidézi, hogy az egyház immáron a genderkurzus nyelvtanával azonosul. Hahne kritikával illette azt is, hogy Neubauer prédikációjára épp a keresztény böjti időszak apropoján került sor;

„korábban Istenért böjtöltünk, most Gretáért”

– vonta le az ironikus következtetést a televíziós műsorvezető.

A Die Welt ennek kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy nem ritka, hogy a böjti prédikációra világi személyeket hívnak meg, s ezzel a célja az egyháznak nem más, mint hogy a világ problémáinak értékelését a hívek több aspektusból is meghallgassák. A cikk szerzője szerint a klímaaktivista prédikációja ennek a célkitűzésnek megfelelt. Neubauer ugyanis az éghajlatváltozás és a környezetvédelem mellett beszélt a teremtéssel együtt járó felelősségvállalásról, a koronavírusról, és az emberek elmagányosodásáról is.

Túl sokat politizálna hát az evangélikus egyház? - teszi fel a kérdést a szerző. Mint rámutat, a közéleti eseményekbe beavatkozó egyház támogatói szerint az egyház szerepvállalásába belefér az, hogy kiálljon a szabadságért és a rászorulókért. Ennek kapcsán egy CDU-s – kormánypárti – államtitkárt is megszólaltat, aki szerint

„az egyház feladata nem a politikaalkotás, hanem hogy a politika áramlását lehetővé tegye.”

A véleményt megfogalmazó Thomas Rachel szerint ugyanis az egyház feladata az, hogy hidat építsen, s nem pedig az, hogy egyoldalúan, kiegyensúlyozatlanul kommunikáljon politikai lózungokat, esetleg, hogy maga is politikai szereplőként tűnjön fel.

Rachel rámutat arra is, hogy a „klímaböjtölés” az egyházi böjttől elvont tevékenység, tehát a világi tartományba tartozik. Rachel azonban nem mulasztotta el leszögezni azt sem, hogy a természet kizsákmányolása és életfeltételeink tönkretétele a Biblia szellemiségével bizonyosan ellentétes. 

Fotó: CHRISTOPH SOEDER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés