Ami nem tetszik neki, azt a maga elképzeléséhez görbíti az Európai Néppárt: Orbán ellenében akár még a jogot is

2021. március 3. 15:53

Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel
Weber az Orbán elleni büntető- és bosszúhadjáraton túl minden engedetlen képviselőcsoport kollektív politikai büntetésére törekszik.

„Az Európai Néppárt (EPP) jogállamisági és vezetési válságban szenved egyszerre. Ebben minden érintett egyetért. Az olyan országokból származó balliberálisok, mint például az adómocsár Luxemburg ugyanúgy, mint a Fidesz jobboldali konzervatív erői. A két szék között pedig az olyan pártok találhatók, mint a német keresztény uniópártok (CDU/CSU), amelyek egyszerre hivatkoznak liberális és keresztény értékekre. Ez a konfliktus most a néppárti frakció alapszabályának jogilag rendkívül problémás módosításában kulminált. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor erre a Fidesz európai parlamenti képviselőinek a néppárti frakcióból való kivonásával reagált.”

(…)

„Ebben a vitában az Európai Néppárt elvesztette saját magát, és viharos sebességgel összehívott egy inkvizíciós tanácsot, amelynek nem volt más a feladata, mint hogy a frakció alapszabályának megváltoztatása, Lex Fidesz segítségével büntetőhadjáratot vezessen Orbán ellen. Ebben a tanácsban gondosan összeválogatott Orbán-ellenes politikusok domináltak, nehogy véletlenül valamely objektív szempont megzavarja őket a döntésben. Ennek ellenére Orbán, a tőle megszokott gyorsasággal, egy gyújtó hangú levélben reagált Webernek a fejleményekre, amelyben bejelentette, hogy a Fidesz haladéktalanul kilép a Néppárt frakcióból, ha a módosítást megszavazzák. És így is történt.

Nyilván Weber és társai számára a legkényelmesebb megoldás az lenne, ha távozásra kényszerítenék Orbán Viktort, egyes radikálisabb luxemburgi ellenfelei legszívesebben teljes politikai karanténban látnák őt, kizárva a Néppártból és mindjárt az EU-ból is. E cél eléréséhez számukra minden eszköz megengedettnek tűnik. A Fidesz távozásával egy időben a teljes konzervatív szárny meggyengülne az Európai Néppártban, ha nem lenne akár mindjárt teljes hallgatásra is kényszerítve. Hiszen ezek után mindenkire hasonló sors várhat, aki valami nem tetszőt mer mondani. Más a véleményed? Kifelé!”

(…)

„Amennyiben a Néppárt vezetősége megsérti az alapvető jogelveket, nemcsak a számára nem kedves fideszes képviselőket bünteti, hanem szabad utat enged a további politikai inkvizíciós eljárásoknak a kényelmetlennek tartott képviselőcsoportokkal szemben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés