Veszítve nyerni

2021. március 9. 8:53

Maximilian Steinbeis
Brüsszelnek döntenie kell majd arról, hogy aktiválja-e a jogállamisági mechanizmust az új magyar kormánnyal szemben. Dönthet viszont úgy is, hogy direkt a másik irányba néz majd.

"(...)

Volt alkalmam szót váltani néhány magyar barátommal. Mind egyetlen dátumra tekintenek nagy várakozással; a 2022. tavaszán esedékes országgyűlési választásokra, amelyet a Fidesz akár el is veszíthet. Ez pedig ezúttal tényleges lehetőség, s nem pedig elvi esély, ahogy az korábban lenni szokott.

(…)

S ki tudja: lehet, hogy kicsivel több mint egy év múlva Magyarországnak új kormánya lesz.

(…)

Mi történik akkor, ha a lehetőségből valóság lesz? Mi lesz akkor, hogy az egyesült ellenzék többé nem ellenzéki erő lesz, hanem kormányt alakíthat? Az ellenzéki ígéretek nem pusztán egy rendszerváltó, átmeneti kormány felállítására vonatkoznak, hanem egy valódi kormány megalakítására, amely egy teljes kormányzati cikluson keresztül kormányozná Magyarországot. A koalícióban a Jobbik nevű párt korábbi neonácijai, a posztkommunista gengszterek utódjai, tehát azok a politikusok is helyet foglalnak, amelyek a Fidesz felemelkedését lehetővé tették. 

Korántsem egyszerű választ találni arra a triviális kérdésre, hogy egy ennyire összeférhetetlen politikai erő egyáltalán képes-e kormányozni négy teljes éven keresztül – még akkor sem, ha ezek a pártok képesek mobilizálni választóikat egy olyan választás alkalmával, ahol saját jelöltjeik talán még nem is indulnak el.

(…)

Hacsak az ellenzék földcsuszamlásszerű győzelmet nem arat, s kétharmados többséget nem szerez (végül is erre van elvi esély, a Fidesznek ez sikerült is), az új kormánynak igen kevés esélye lesz valóra váltani bármit is abból a négy év alatt, amire megválasztották. Arra kényszerül majd, hogy meg nem is szegi, de meghajlítsa a szabályokat. A jogállamisággal össze nem férő módon kell majd kormányoznia. Figyelmen kell majd hagynia az Alkotmánybíróság határozatait. Hivatalban lévő közszereplőket kell majd jogalap nélkül eltávolítania. És hasonlók.

Brüsszelnek pedig döntenie kell majd arról, hogy aktiválja-e Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust az új kormánnyal szemben – ez ugyanis akkorra már teljes mértékben elfogadottá válik. Dönthet viszont úgy is, hogy direkt a másik irányba néz majd. (...)"

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:) :) :) :) Álmodozzál.................

Bármilyen kormány jön - természetesen itt ebben az esetben bal-libekre gondolok - a magyaroknak nemcsak joguk, de KÖTELESSÉGÜK KIMENNI AZ UTCÁRA ÉS SZÓ SZERINT ELZAVARNI AZT A KORMÁNYT, - és embereit, médiájukat, Népszavától ATV, 444-ig! - AMELY EGYETLEN MILLIMÉTERREL IS CSÖKKENTI MAGYARORSZÁG SZUVERENITÁSÁT.
És teljesen lényegtelen egy ilyen esetben hová néz Brüsszel. Mellesleg nézhet bárhová, Gyurka bácsi a filantróp hüvelykujjával azt a szemet már réges rég kinyomta...

A Fidesz-t nem tartalmazó kormányok nyilvánosságra hozták az ügynök aktákat? Ha nem, miért nem?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés