A svédek sem akarják az európai minimálbért

2021. március 19. 12:53
A szakszervezetek érdeksérelmére és az irányelv kidolgozatlanságára hivatkozva a svéd munkaügyi miniszter követeli az Európai Bizottságtól, hogy vonja vissza az európai minimálbérre vonatkozó javaslatát.

Követeli a svéd kormány az Európai Bizottságtól, hogy álljon el a kötelező európai minimálbérre vonatkozó irányelvtervezet elfogadásától. A svéd munkaügyi miniszter, Eva Nordmark hozzátette azt is, hogy a Bizottság részéről bölcs döntés volna visszavonni az egészet, és tüzetesen kielemezni az európai minimálbér kérdését. Akárhogy is döntsön a Bizottság, Nordmark úgy véli, hogy

az egész koncepciót át kell dolgozni, az nem maradhat a mai formájában.

Nordmark kijelentéseit azon kiábrándultságában tette, hogy az Európai Unió Miniszterek Tanácsa által működtetett jogi szolgálat hivatalos állásfoglalása nyilvánvalóvá tette, hogy a tervezeten nem vezették át azokat a követeléseket, amelyeket a svéd szakszervezetek és munkáltatók tettek korábban.

A svéd szakszervezetek legnagyobb problémája az uniós minimálbérrel az, hogy jelentősen szűkítené a kollektív szerződések kedvező kimeneteléhez vezető tárgyalási stratégia kereteit. Ezt az álláspontot osztják egyébként a norvég szakszervezetek is. Mint ismeretes, Norvégia ugyan nem uniós tagállam, mégis, az Európai Gazdasági Térség részeként érdekelt a témában, így az északi tagállamokkal azonos álláspontot képvisel. További kritikája egyébként az északi államoknak az európai minimálbérrel szemben, hogy az irányelv szemmel láthatóan nem ezen országok munkásainak érdekeit szolgálja. 

Nordmark rögzítette azt is, hogy

dán kollégájával továbbra is szembehelyezkednek az irányelv elfogadásával.

Ezen felül, az összehangolt fellépés céljából több olyan tagállami kollégával – így a magyar féllel is – is egyeztetést tervez, nyílt levélben csatlakoztak az ellenzők táborához. Jelenleg az Európai Unióban Magyarország, Ausztria, Észtország, Írország, Hollandia, Dánia, Málta, Lengyelország és Svédország ellenzi az európai minimálbért. Eklatáns hazai támogatójának az ellenzék részéről a Demokratikus Koalíció számít.

Az európai minimálbérre vonatkozó irányelvre vonatkozó javaslat tavaly ősszel került előterjesztésre, az Európai Unió úgy nevezett szociális pillérének részeként, s az egyeztetési folyamatból hátra van, hogy a Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament is áldását adja rá.

Az Európai Bizottság szerint az irányelv fontos eszköze lenne a szegénység elleni küzdelemnek oly módon, hogy méltányos munkabérrel jutalmazzák az Európai Unió legrosszabbul kereső munkásait is.

 

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezzel szemben csak erős gazdasággal tudunk fellépni, amit Orbán csinál. Ti ebben is nyugati érdeket képviseltek, ökrök. Kell nektek a segélyezés, hogy kedvetekre pöffeszkedjetek a munkanélkülieken es kifosszátok a középosztályt, agyhalott!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés