Prominens uniós hivatalnokok, EP-képviselők lehetnek Kína válaszlépéseinek fókuszában

2021. március 22. 16:34

Chen Qingqing
Jogi eljárások következhetnek, figyelmeztetnek a szakértők.

"Prominens uniós (..) politikusok, német parlamenti képviselők lehetnek Kína újabb válaszlépéseinek fókuszában, válaszul az EU legutóbbi szankcióira, amelyet az Európai Unió a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület kapcsán tervez bevezetni (...).

Szakértők szerint az Európai Uniónak meg kellene tanulnia, hogyan lépjen fel Kínával kapcsolatban; e szakértők felidézik, hogy Peking még a szankciókat bátran alkalmazó Washingtontól sem fél, nemhogy a sokkal gyengébb Brüsszeltől.

Az Európai Unió külügyminiszterei által hétfőn aláírt, a büntetőszankciókról szóló megállapodás olyan állításokat tartalmaz, amelyek szerint Kína elvileg emberi jogokat sért. (...)

E szankciók négy kínai magánszemélyt és egy kínai szervezetet érintenének; olyan személyeket, akik/amelyek közreműködése nyomán Kína emberijog-ellenesen lépett fel Kína északnyugati részén található Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület térségében. (...)

Az ügyről bővebb tudomással bíró szakértők a Global Timesnak elmondták, hogy a kínai kormány már válaszlépéseket tervez az Európai Unió ellen. Azok az uniós intézmények lesznek a szankciók kereszttüzében, amelyek Kínát Hszincsiang-politikája miatt marasztalták el, de a sorban követik ezen intézményeket azok a különböző tagállamok által delegált politikusok is, amelyek "rosszul viselkedtek".

(...)

Az is lehetséges, hogy a szankciók által érintett entitások és személyek keresetet indítanak ezen európai entitások és személyek ellen. Éppúgy, ahogy bizonyos Hszincsiang-beli lakosok bíróság elé citálták azt a pletykagyáros Adrian Zenzet, aki a felpereseknek reputációs és gazdasági károkat okozott. (...)

Az Európai Unió készülőben lévő szankciói Kína ellen precedens nélküliek, ha csak az elmúlt harminc évet vesszük alapul.

(...)

Ami az EU és Kína relációját illeti, az emberi jogi kérdések mindig is forró témának számítottak, nem egy esetben okozva a két fél (...) összekülönbözését a tárgykör kapcsán.

(...)

Saját mellőzöttségétől rettegve, az Európai Unió most úgy kívánja szemléltetni saját politikai létezését, hogy "emberi jogi jogsértésekre" hivatkozva szorgalmazza bizonyos szankciók életbe léptetését - úgy Kína, mint Oroszország ellenében. Az EU úgy tekint az emberi jogokra, mint egy olyan fegyverre, amelyet meglengetve bármikor beszállhat a nagyhatalmak csatájába, (...) miközben nem rendelkezik azzal a gazdasági és katonai erővel, amellyel Washington.

Csakhogy az EU arroganciája elvakítja az Uniót, s így elsikkad a tény, hogy nincs alapja arra, hogy a kínai alapjogi helyzetről véleményt alkosson - tekintettel arra, hogy az utóbbi időben magát az Európai Uniót is súlyos alapjogi válságok sújtják. Gondoljunk csak arra, hogy milyen elbánásban részesítik a muszlimokat az egyes tagállamokban, vagy akár a koronavírus-járvány kezelésére.

Az EU az alapjogokat fegyverként használva, követte az Egyesült Államokat, s most tart attól, hogy ezek a szankciók visszahullanak Brüsszelre. (...)

Kínának nem kell, hogy különösebb következményeket vegyen számításba, ha szankciókat tervez az Európai Unióval szemben, ugyanakkor a blokknak annál inkább fájdalmas lesz, ha Kína valóban lépést tesz ebbe az irányba." 

A cikk társszerzője Zhao Yusha, szintén a Global Times riportere. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés