Az Északi Áramlat 2 körüli tárgyalások megfeneklése a transztalanti kapcsolatokat veszélyezteti

2021. március 24. 9:07

Constanze Stelzenmüller
Berlin rugalmatlansága az Egyesült Államok elidegenítésével fenyeget. Biden adminisztrációja ugyanis Oroszország ellen lépne fel.

„(...)

Joe Biden adminisztrációja ragaszkodik ahhoz, hogy a demokratikus értékekkel azonosulni tudó szövetségeseket gyűjtve, ezekkel együttesen lépjen fel a két autoriter nagyhatalommal, (…) Oroszországgal és (…) Kínával szemben. Az elmúlt hét tanulságai azonban azt mutatják, hogy az Egyesült Államok nemcsak kihívóival kész összerúgni a port, hanem szövetségeseivel is.

Múlt szerdán Joe Biden azonosult az orosz elnök „gyilkosként” történő aposztrofálásával. Egy nappal később Antony Blinken külügyminiszter és az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan nyílt összeütközésbe bonyolódott a kínai féllel az alaszkai Anchorage városában.

Ezzel egyidejűleg a külügyminiszter velős nyilatkozatban bírálta az Északi Áramlat 2 nevű, jelenleg is épülő gázvezetéket, amely oroszországi eredetű földgázt szállítana a Balti-tengeren Németországba (…). Blinken az építkezéseket orosz geopolitikai projektnek minősítette, amelynek célja Európa megosztása és az európai energiabiztonság gyengítése.

Az amerikai bírálatokra az adekvát reakció az orosz és a kínai fél részéről rendben megérkezett. Putyin provokatív hangvételű nyilatkozatban hívta ki Joe Bident nyilvános vitára, Kína külügyminisztere (…) pedig heves szónoklattal válaszolt Blinken külügyminiszter nyilatkozataira. Az Európaiak – legyünk pontosak: a németek – azonban még most is döbbenten pislognak a rivaldafényben.

Miközben az orosz Gazprom az európai cégek által épített (...) gázvezeték tulajdonosa, a politikai tulajdonosi jogok valójában Berlinnél vannak. A legtöbb európai kormány ellenzi a projektet, s időközben több német politikus is kifejezte, hogy a háta közepére kívánja azt. Mégis, Angela Merkel német kancellár kormánya azzal számol, képes lesz meggyőzni Washingtont arról, hogy pragmatikusabban viszonyuljon egy már 95 százalékos készültségen álló építkezéshez.

Biden ugyanakkor kettős kötésben van. Egyrészt fel kíván lépni Oroszországgal szemben, miközben azon fáradozik, hogy a Trump-korszak alatt mélypontra jutott német-amerikai kapcsolatokon javítson. Eközben a tengerentúlon a Kongresszusban verik a dobokat azért, hogy még több cég kerüljön a szankciós listára.

Ezt a vesztegzárat fel kell számolni. Berlin makacssága elidegenítheti magától a valaha volt leginkább Európa-barát washingtoni adminisztrációt. Ha Washington hajthatatlan marad, azzal azt kockáztatja, hogy ennek nyomán a vízválasztó jelentőségű szeptemberi parlamenti választások előtt álló Németország megalázottnak érezheti magát.

A jelenlegi zsákutca haszonélvezői mindeközben azok, akiknek a transzatlanti kapcsolatokban állandósuló megosztottság érdekében áll. 

(...)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés