Hogyan orvosoljuk az olyan problémákat, mint amilyen Karlsruhe is?

2021. március 30. 17:28

Financial Times
A legreményteljesebb megoldás a német alkotmánybíróság tagjainak lecserélése lehetne.

„Újabb akadály hátráltatja azt, hogy Európa kilábaljon a járványból. A német alkotmánybíróság legújabb lépésével úgy döntött, hogy blokkolja az EU újjáépítési alapját; arra utasította ugyanis a német államfőt, hogy ne ratifikálja a megállapodásról szóló jogszabályt mindaddig, amíg a taláros testület az euroszkeptikusok által benyújtott beadványt meg nem vizsgálta.

(…)

A bírói felülvizsgálat minden alkotmányos demokráciában a legitim segédeszközök szerepel. Csakhogy a mostani karlsruhei döntéssel a német alkotmánybíróság sajátos sugallata nem más, mint hogy maga mondhatja ki az utolsó szót az uniós jog értelmezése kapcsán, nem pedig az Európai Unió Bírósága. Mindemellett jelzésértékű, hogy Németország legfőbb bírói fóruma nem fogadja el az uniós jog elsőbbségét.

(…)

Ez a (…) nézőpont tavaly úgyszintén válságba torkollott, amikor is a bíróság kimondta, hogy az Európai Unió Bíróságának – a legfőbb uniós bírói fórumnak – nincs hatásköre arra, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlásának jogszerűségéről döntsön. Az ezzel a döntéssel okozott válságot ekkor a szövetségi kormány orvosolta, arra kérve Németország központi bankját, hogy nyilatkozatban tisztázza a kötvényvásárlás jogszerűségét. 

Úgy tűnt ekkor, hogy a jogelveket az egekig tornászó német alkotmánybíróságot e bürokratikus máz kielégítette.

A taláros testület azonban továbbra is vonakodott elfogadni az Európai Bíróság feljebbvalóságát. Az Európai Bíróságnak kötelezettségszegési eljárást kellett volna indítania Berlinnel szemben. Mégsem tett így, nyilvánvalóan attól tartva, hogy politikai válságot szítana e lépéssel. Brüsszel tétlensége azonban nyilvánvalóan nem tántorította el a német alkotmánybíróságot attól, hogy azonnal lépéseket tegyen, amint erre az euroszkeptikusok (…) tábora lehetőséget adott.

(…)

Az alkotmányozási akadályok miatt a fenti probléma megoldása nyilvánvaló nehézségekbe ütközik. A legreményteljesebb megoldás a német alkotmánybíróság tagjainak lecserélése lehetne, a személyzetet időről időre olyan bírákkal feltöltve, amelyek kiegyensúlyozottabban fordulnának az alkotmányhoz, valamint Németország és az Európai Unió viszonyához.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az FT igazából miért szól bele az európai ügyekbe?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés