Ír miniszterelnök: állítsa helyre a kapcsolatait az Egyesült Királyság és az EU 

2021. április 1. 14:22
Micheál Martin ír miniszterelnök arra szólította fel az Egyesült Királyságot és az EU-t, hogy a felek állítsák végre helyre nemzetközi kapcsolataikat.

Micheál Martin ír miniszterelnök arra szólította fel az Egyesült Királyságot és az Európai Uniót, hogy a felek állítsák végre helyre nemzetközi kapcsolataikat egymással annak érdekében, hogy az északírek kapcsán kialakult „poszt-Brexit” helyzetet „finomhangolni” lehessen.

A Financial Times-nak adott interjújában az ír „taioseach” elmondta, hogy

a felek közötti viszony az elmúlt hónapok során igencsak megromlott.

Ennek legfőbb oka lényegében továbbra is az Írország és az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország közötti határvonalban keresendő. Mint ismeretes, ez okozta annak idején a Brexit-tárgyalások során is a fennakadást. 

Egyrészről ugyanis Írország továbbra is az Európai Unió tagállama, így a belső piac teljes jogú szereplője. Másrészt viszont Észak-Írország az Európai Unióból kilépett Egyesült Királysághoz tartozik. Észak-Írország és Írország pedig nemcsak földrajzi szempontból, hanem a nemzeti öntudat szempontjából is közel áll egymáshoz.

Úgy vélem, hogy teljesen újra kell indítani a kapcsolatokat” – mondta Martin, annak kapcsán, hogy London az utóbbi hónapokban egyoldalú vámintézkedéseket vezetett be, amelynek következtében Brüsszel beperelte a briteket az Európai Unió Bírósága előtt.

Az események közepette Írország kényes helyzetben találta magát – számol be Martin. Egyszerre próbál kiegyensúlyozott viszonyt fenntartani az Egyesült Királysággal, miközben az Európai Unió derék tagállamaként is meg kíván maradni.

Egyértelművé tettem az uniós partnerek számára, hogy a brit-ír kapcsolatok egyedülállóak, komoly történelmi gyökerekkel rendelkeznek. (…) Mindnyájan tiszteletben tartjuk a Nagypénteki Egyezmény vívmányait, ennek megfelelően semmi sem hagyhat kétséget afelől, hogy a konstruktív együttműködés a két ország között mindvégig megmarad. (…) Célunk, hogy az ír kormányzat kapcsolata Britanniával továbbra is konstruktív maradjon” – rögzítette az ír miniszterelnök.

Az északír-ír-brit kérdés a Brexit-tárgyalások egyik legérzékenyebb pontja volt. A felek között hosszú idő után békét és politikai stabilitást az úgy nevezett Nagypénteki Egyezmény (Good Friday Agreement) hozott, amely megnyugtatóan rendezte az a határvitát, amely az északíreknek az Egyesült Királysághoz való tartozása okozott.

Bár az ír miniszterelnök optimista, az EU és a britek közötti legutóbbi, az AstraZeneca által előállított vakcinák kapcsán kialakult nézeteltérés nem látszik csitulni.

Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos ugyanis úgy nyilatkozott, hogy

Brüsszel és London között nincs helye tárgyalásoknak mindaddig, amíg a brit-svéd gyár nem teljesítette a vállalásait az Európai Unióban való terjesztéssel kapcsolatban. 

Vagyis Brüsszel továbbra is a brit-svéd vakcinák exportjának megtiltását szorgalmazza a szigetország irányába (az AstraZeneca Belgiummal és Hollandiában is rendelkezik gyártósorral), London sajnálkozását kiváltva.

Az AstraZeneca Európai Unión belüli gyárai szerződéses kötelezettséget vállaltak az Egyesült Királyság irányába, az esetleges exporttilalom pedig e vállalások teljesítését akadályozza. Az exporttilalom extrém esetben pedig épp az ír-északír határon történő határellenőrzés bevezetését valósítaná meg.

Ezt egyébként néhány óra hossza erejéig az EU meg is kísérelte: nem is olyan régen az Európai Bizottság kezdeményezésére egy kis időre úgy tűnt, hogy valóban visszaállítanák a határellenőrzést az ír és az északír határon. Az erre irányuló szándék egyesítette az egyébként ellentétes álláspontokat valló Londont, Dublint és Belfastot. A heves ellenállásról csak a közösségi médiából és a hírügynökségek közléseiből értesülő uniós hivatalnokok unszolására az Európai Bizottság végül visszakozni kényszerült.

Fotó: Paul FAITH / AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés