Egyre több a csoportos nemi erőszak Spanyolországban

2021. április 7. 15:50
Egyre több csoportosan elkövetett nemi erőszakra derül fény Spanyolországban. A téma feltáratlansága miatt egyelőre kétséges, hogy ez az esetek számának növekedésével, vagy a felderítési hatékonysággal hozható-e összefüggésbe, továbbá, hogy az elkövetők között milyen arányban képviseltetik magukat bevándorlók. A véleményformálók ugyanis még tavaly is egy 2010 körüli kutatásra hivatkoztak.

Az elkövetők letelepedési engedély nélküli marokkói állampolgárok voltak

Tegnap kezdődött annak a kilenctagú bandának a pere a barcelonai bíróság előtt, amelynek tagjai még 2019. februárjában erőszakoltak meg csoportosan egy lányt egy a spanyolországi Sabadell városában található raktárépületben. Az eset sértettje egy 18 éves lány volt, aki Sabadell központjába indult szórakozni. Őt az egyik vádlott még a raktárépülethez való megérkezést megelőzően szexuálisan bántalmazta, majd a helyszínen az illető társai többször is megerőszakolták a lányt. A lánynak a másnap reggeli órákban sikerült elszöknie, hogy aztán a helyiek segítségével a körzeti rendőrségre jusson.

Az ezt követő napokban a hatóságok az elkövetőket egy személy kivételével sikeresen elfogták. Azt az elkövetőt, aki jelenleg is szökésben van, a hatóságok engedték szabadon tévedésből. Később, mikor kiderült, hogy az illető is az elkövetők között lehet, a nyomozó hatóság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene.

A kilenc fiatal közül négy vádlott 37 és 41 év közötti szabadságvesztésre, továbbá Spanyolország területéről való kiutasításra számíthat. A kilenc elkövetőből a hatóságok csak négyet tudtak azonosítani, ők

letelepedési engedéllyel nem rendelkező, 25 és 30 év közötti marokkói állampolgárok.

A négy azonosított elkövető közül ketten előzetes letartóztatásban vannak, egyikükkel szemben az eljárást az illető távollétében folytatják le, a negyedik vádlott pedig egyelőre szabadlábon védekezhet. Az ügyész ezen felül 60 ezer eurós pénzbüntetést is kért a vádlottakra vonatkozóan, amelyet a vádlottak a sértettet ért fizikai, pszichikai és erkölcsi károkért fizethetnek meg a szexuális erőszakot elszenvedő lány részére.

Egy egyre növekvő tendencia része lehet

Már 2019-ben is arról cikkeztek, hogy Spanyolországban a csoportos nemi erőszak elharapózóban van – jóllehet hozzátették: vita tárgya lehet, hogy vajon ténylegesen az esetek száma növekszik, vagy csak a nyilvánosság szerez-e róluk többet tudomást.

Akárhogy is, még 2019-ben derült fény egy a mostanihoz igen hasonló esetre, amelynek felderítésében az El Mundo segédkezett. A bűncselekmény 2018 márciusában történt a spanyolországi Guadalajara tartományban található Azuqueca de Henares nevű községben.

Elkövetői hat 15 és 20 év közötti fiatal marokkói és nigériai állampolgár, a sértettje pedig egy 12 éves kislány.

Az El Mundo értesülései szerint az elkövetők 45 percen keresztül erőszakolták a lányt, a cselekmény pedig a tettesek elhatározásából ért véget. Az El Pais angol nyelvű, a spanyol nemierőszak-kultúráról (rape culture) szóló 2019-es összeállítása itt olvasható.

Lluís Ballester szociológus azon az állásponton van, hogy minden bizonnyal nőtt a csoportosan szexuális bűncselekmények száma. Erre a következtetésre jut legalábbis 2019-ben a jelenséget tíz évre visszamenőleg vizsgálva. Ballester rámutat, hogy a csoportosan elkövetett szexuális erőszak növekedő esetszáma azért is érdemel figyelmet, mert ez a jelenség jellemzően háborús helyzetben tapasztalható.

Ekkortájt a belügyminisztérium is megerősítette, hogy 2018-ban az előző évhez képest 22.7 százalékkal több volt a szexuális bűncselekmények száma, amely több mint 1.500 esetet jelent. Az  erőszakkal nem járó, mégis a szexuális önrendelkezés sérelmére elkövetett bűncselekmények száma ennél jóval nagyobb: a statisztikák 12.109 ilyen esetről számolnak be.

Megoszlanak Spanyolországban a vélemények arról, hogy a csoportos nemi erőszak számbeli növekedése a migrációhoz kötődik-e

Az adatbázisok elkészítésének módszertani sajátosságai miatt ellentmondásos információk látnak napvilágot arról, hogy pontosan milyen hovatartozásúak azok a személyek, akik csoportos nemi erőszak elkövetésére vállalkoznak. Beszédes azonban egy 2009 és 2013 közötti adatállapotot felölelő kutatás (Instituto de Ciencias Forenses), amely az akkori körülmények között arról számol be, hogy a csoportos nemi erőszak elkövetőinek 69 százaléka bevándorló (jellemzően ecuadori, kolumbiai, marokkói és román állampolgárok voltak ekkor a bevándorló elkövetők). Ez pedig – derül ki a kutatásból – még sokatmondóbb, ha azt vesszük alapul, hogy a bevándorlók a teljes spanyol lakosság mindössze 10 százalékát képviselték ekkor. 

Erre az adatra hivatkozott Santiago Abascal, az ellenzéki VOX nevű párt vezető politikusa is (Abascal a spanyol patriotizmus és a spanyol nép igényeihez illeszkedő nemzeti szuverenitás koncepciójának előremozdítására vállalkozik). Egy 2020-as interjúban

Abascal úgy nyilatkozott, hogy a csoportos nemi erőszak elkövetőinek közel 70 százaléka külföldi.

Megjegyzendő, hogy Abascal 2020-ban vélhetően szintén arra a tanulmányra hivatkozott, amelyre rovatunk is az előző bekezdésben.

Az Abascal által felhasznált tanulmány szerzője is nyilatkozott, árnyalva Abascal állításait. Meritxell Pérez Ramírez az Europa Pressnek elmondta, hogy valójában az összes szexuális bűncselekmény 20 százalékát teszik ki azok a szexuális bűncselekmények, amelyek elkövetésének idején a tettes és az áldozat nem ismerték egymást. E szexuális bűncselekmények nagyjából 17 százaléka csoportos nemi erőszak, ezeket azonban valóban túlnyomórészt (69 százalékban) külföldiek követik el.

S valóban, a jól azonosítható migráns-szál mellett a tendenciát spanyol nemzetiségű bűnelkövetők is erősítik: az egyik legnagyobb sajtónyilvánosságot kapott ügy épp egy spanyol állampolgárokból álló "baráti társaság" tagjai által elkövetett bűncselekmény kapcsán indult. Itt

a "La Manada" ("falka", "csorda") fantázianévre hallgató csoport négy tagja a pamplonai bikafuttatás idején erőszakolt meg egy 18 éves lányt.

Az bűncselekményre az esetről készült, a WhatsApp nevű üzenetküldő platformon terjedő videó nyomán derült fény. Ebben az elkövetők a bűncselekmény jól beazonosítható körülményeivel büszkélkednek.

Az Amerikai Egyesült Államok is felismerte a tendenciát

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya még 2020-ban bocsátott ki egy amerikai állampolgárok számára készített tájékoztatót, arra figyelmeztetve a Spanyolországba látogatókat, hogy a szexuális bűncselekmények száma az országban megnövekedett.

A tájékoztatóban olyan figyelmeztetések állnak, mint hogy „igyon felelősségteljesen”, vagy hogy az amerikai állampolgárok lehetőleg ne egyedül vegyék igénybe a tömegközlekedést.

A fentieket az amerikai kormány arra tekintettel azért tartotta szükségesnek közzétenni, mert a spanyol belügyminisztérium adatai szerint a szexuális bűncselekmények száma az elmúlt öt évben az országban megnövekedett.

Dobozi Gergely

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Deja vu érzése van az embernek... Hol is volt az, hogy az afrikai migráció növekedésének kezdetén, úgy 2005 körül megszüntették a nemi erőszakok elkövetőinek etnikai adatolását? Svédország, bingó! Aztán úgy tizenöt éven keresztül lehetett hazudni arról, hogy a migrációnak aztán senincsen köze a nemi erőszakcunamihoz. Tavaly a nemzet hegesztője még a bűnügyi statisztikai intézet vezetője nyomán büszkén mondta, hogy a migránsok nem erőszakolnak többet, mint a a vikingek- a statisztikus professzor egyszerű volt mint a faék: ha nem rögzítjük az elkövetők etnikai származását, akkor tudománytalan dolog túlreprezentációról hadoválni. Aztán jött Joakim P. Jonasson, a kamionsofőr, aki megvette a nemzeti adattárból a 2013-2017 között legalább kétéves börtönnel sújtott elkövetők ítéleteit és a maga parasztos módján azt akit Alinak, meg Mohamednek hívták, az anyja meg afrikai származású volt, azt nem európai migránsnak nevezte. Aztán kijött, hogy a nemi erőszakok nagyobbik felét ez a szilaj csoport jegyzi, a csoportos nemi eőszakoknál egyenesen 85%-ot, pedig a részarányuk olyan 3-4% Svédországban.
Szóval a spanyoloknak üzenném, ha ilyen ordas hadovával próbálkoznak:
"Az adatbázisok elkészítésének módszertani sajátosságai miatt ellentmondásos információk látnak napvilágot arról, hogy pontosan milyen hovatartozásúak azok a személyek, akik csoportos nemi erőszak elkövetésére vállalkoznak", csak egyetlen dolgot kell megnézni: hogyan hívják az elkövetőt és mi az anyja neve... Egyszerű ugye lipsik?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés