A bírói izmozásról

2021. április 08. 10:52

Vajon a német alkotmánybírák tényleg fel vannak készülve arra, hogy egy alapvető jelentőségű kérdésben szegüljenek szembe Brüsszellel?

2021. április 08. 10:52
The Irish Times

"A Bundestag jóváhagyta az Európai Unió terveit arra vonatkozóan, hogy 750 milliárd eurós keretösszegben kölcsönt nyújtson a tagállamok számára a világjárványból való kilábalásra. Csakhogy karlsruhei székhelyű német alkotmánybíróság újfent színre lépett, s most ragaszkodik ahhoz, hogy ő mondja ki az utolsó szót. 

Karlsruhe ugyanis a múlt héti végzésével elhalasztotta Németország ratifikációját az uniós tervre vonatkozóan, s tette ezt egy euroszkeptikus csoport indítványára. Az indítványban az állt, hogy az Európai Unió hatáskörein túlterjeszkedve cselekszik, ennek megfelelően Németországnak el kell határolódnia a hitelfelvételtől – de legalábbis kötelessége halasztani azt.

Karlsruhe már többször is állást foglalt az Európai Unió egyes intézkedései ellenében, s kifejezetten  úgy tartja, hogy az Európai Unió Bírósága helyett a maga – tehát a német alkotmánybíróság – feladata, hogy az uniós jogot értelmezze. Ez az elutasító álláspont szemben áll az Európai Unió jogrendjének azon kitételével, miszerint az uniós jog a német jogrendszer felett áll. 

(…)

De vajon a német alkotmánybírák tudatában van annak, hogy pontosan mi is forog kockán? Vajon a német alkotmánybírák tényleg fel vannak készülve arra, hogy egy alapvető jelentőségű kérdésben szegüljenek szembe Brüsszellel? Ezek a felvetések még mélyebbre vezetnek, ha tekintetbe vesszük, hogy a német parlamenti képviselők elkötelezettek a hitelfelvétel mellett. 

(…)"
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Bolsevista Comité
2021. május 06. 23:17
Drukkolok a német alkotmánybíróságnak. Semmiféle nemzetközi jog nem írhat felül nemzeti jogokat. (Bár tudom, hogy ez ellentétes azzal, amit tanítanak, de ez volna a helyes út.) A szabadon választott parlamentek, vagy Isten kegyelméből uralkodó királyok a jogforrások, nem a nemzetközinek nevezett katyvasz. Ezek a nemzetközi bagázsok legfeljebb jó példákat mutathatnának be, gazdasági és természettudományos kérdésekben senkire sem kötelező érvénnyel. Hatáskör nulla, nyomásgyakorlás kísérlete, szuverén államok gyakorlatának kritizálása tilos. Amennyiben bármely közösség követné a bemutatott "jó gyakorlatot" és nem érné el a kívánt eredményt, úgy a nemzetközi szervezet felelős munkatársa/vezetője személyesen anyagilag is felelős a sikertelenségért. Egyszersmind adósok börtöne újranyitva ezeknek a delikvenseknek, hiszen a felelősségük nyilván milliárdokban lenne mérhető, amit börtönmunkával sokáig tart kitermelni. Ettől lenne szebb a világ.
elfújta az ellenszél
2021. május 06. 23:11
Ez egy megrendelt véleménycikk A hitelfelvételnek lesznek haszonélvezői és kárvallottjai. A haszonélvező nyilván NEM a már eddig is alaposan kizsigerelt német átlagpolgár lesz. Csak érte senki nem fog szót emelni, legkevésbé a saját elsáncolt hatalmi elitje A német alkotmánybíróság most úgy látszik hogy nem erős bástya, hanem rés a falon. Mókás a cikknek az a része, amiben megpróbálja kétségbe vonni az alkotmánybíróság jogát hogy szembeszálljon a képviselők akaratával. Ember, pont ezért hozták létre az alkotmánybíróságot, és az eurofasiszták most akarnak bohócot csinálni belőlük!
youngboy
2021. április 30. 00:10
Hajrá német alkotmánybírák!
VeJoLa
2021. április 30. 00:09
Nem értem a sok diszlájkot! Német források alapján is úgy tűnik, hogy a német alkotmánybíróság ezzel a döntésével épp a szuverenizmus mellé áll a brüsszelitákkal szemben, akik az EU adósközösséggé alakításával az USE megteremtésén ügyködnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik