Köpönyegforgatás vagy skizofrénia?

2021. április 12. 15:37

az AUR partnerkeresése vagy köpönyegforgatás vagy skizofrénia, azonban az erdélyi magyar közösségnek egyikre sincs szüksége, sőt!

2021. április 12. 15:37
Hegedüs Csilla

"Biztosan elfeledkeztek mindazokról a sértő kijelentésekről, amelyeket ezelőtt tettek a magyar közösséggel szemben, elfeledkeztek az Úz völgyi provokációkról, és nem néztek utána, hogy az RMDSZ ezt a munkát már évek óta végzi és nem kíván olyanokkal szövetkezni, akik nyíltan szítanak az erdélyi magyar közösség ellen.

Az AUR társelnöke, Claudiu Târziu szenátor sajtótájékoztatón jelentette be, hogy példaértékűnek tartja Magyarország nemzetpolitikáját, hiszen, „barátaiknak” – elég cinikus, nem? –  szintén van kisebbségük Ukrajnában, vannak iskoláik, gimnáziumaik, magyar nyelvű egyetemi tanszékeik, kulturális tevékenységekre elkülönített pénzük, jelentős összegek, ezért ő szorgalmazza azt, hogy pártja lépjen szövetségre az RMDSZ-szel az ukrajnai románok és magyarok védelmében.

AZ RMDSZ mereven elutasította az ajánlatot, szerintük egy helyes válasz létezik erre a helyzetre: teljesen kizárt bármilyen együttműködés az AUR-ral! Nem lehet komolyan venni azt, aki a külhoni románok támogatására szólít fel, ugyanakkor itthon támadja a kisebbségeket. Ami az ukrajnai román és magyar közösségeket illeti: az RMDSZ eddig is kiállt mellettük, és a jövőben is támogatja azon törekvéseiket, hogy kisebbségi jogaikat érvényesítsék.

De mi is a baj az AUR-ral? Miért határolódik el a romániai magyar közösség képviseletében az AUR-tól az RMDSZ?

Lépjünk kicsit vissza az időben: 2019-et írunk és Úz völgyében járunk, ahol román nacionalisták gyalázzák a magyar katonasírokat és magyargyűlölő rigmusokat skandálnak. Nos, ezeknek az embereknek a vezére által alapított párt az AUR, amely a tavaly decemberi választásokon a szavazatok mintegy 9,1 százalékát szerezte meg, és a parlament negyedik legerősebb pártjává vált. A beiktatás után néhány nappal, George Simion, a párt elnöke azt nyilatkozta, hogy megszüntetné az etnikai alapon szerveződő pártokat, ekként az RMDSZ-t is. Az elmúlt hetekben a járványügyi korlátozások elleni tüntetések élére állt, ott is bőven hangzottak el nemcsak oltásellenes, de magyarellenes skandálások is!

Nos, az AUR partnerkeresése vagy köpönyegforgatás vagy skizofrénia, azonban az erdélyi magyar közösségnek egyikre sincs szüksége, sőt!"

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2021. április 15. 16:50
h.cs. hivatalos román nyelvű önéletrajzában ,az udumeráj hivatalos honlapján sok éven át román nemzetiségűnek vallotta magát. Az Úz-völgyi mutatvány megszervezésben óriási szerepet játszottak hegeduseanuák.Cserébe a cuciáldemokrata párt ás a szeku besegítette őket az eu parlamentbe. Dobrudzsában 35000 szavazatot kaptak hegeduseánuák a cuciáldemokraták segítségével.Ennélkül nem kerültek volna be.Korábban a román pártok az udumeráj bukaresti parlamentbe jutásához egyhangúan megszavazták az alternatív küszöböt.eddig még ennélkül is bejutottak,de be vannak biztosítva ha 5% aléá csökkennének. hegeduseánuék hathatós segítségével Marosvásárhelyen szinte teljesen leépült az egyetemen a magyar nyelvá oktatás,és szétverték a magyar középiskolát. hegeduseánuák legalább akkora köpönyegforgatók mint az aur vezetői.Az udumeráj összes felsővezetője bizonyítottan magasrangú román katona és/vagy szekus. k.huni legbelsőbb főtanácsosa, barátja, p.bori fletónénál,sabaunál is sokkal vadabb komcsináci. huni és béla pár éve Erdélyben körbehurcolta a szélsőbalos budapesti pénzügykutatós l.lacát és közösen mocskolták M.o.-ot,és Romániát jogállamnak nevezték M.o.-hoz képest. hegedeuseánuák 25 éve folyamatosan részei a bukaresti kurmányoknak,tehát részei az összes magyargyűlölő intézkedéseknek.hegeduseánuék sosem tiltakoztak nemzetközi szinten egyetetlen magyargyűlölő intézkedés ellen sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik