A CDU/CSU hibáiból a német Zöldek profitálhatnak

2021. április 13. 16:54

A külvilág nem akar tudomást venni arról, hogy a Zöldek olyan radikális politikát támogatnak, melynek célja a „Szövetségi Európai Köztársaság” létrehozása.

2021. április 13. 16:54
David Marsh
OMFIF

„Angela Merkel utódlását érintő vitából a német Zöldek profitálhatnak leginkább, ez pedig komoly változásokat hozhat Európában, beleértve az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikáját és a klímapolitikát is. 

A CDU/CSU vezetéséért folytatott küzdelemben Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője előnyre tett szert riválisa, Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió elnökével szemben. Azonban Söder – aki megfontolt, opportunista és jelenleg igen népszerű Németországban – felzárkózhat a kissé ügyetlennek tűnő, észak-rajna–vesztfáliai politikushoz.  

A közvélemény-kutatások szerint a CDU/CSU-t a Zöldek követik, akik szeptemberben akár „királycsinálóvá” válhatnak, és ezzel jelentős befolyást gyakorolnak a német és az európai gazdaságpolitikára a zavaros berlini koalíciós politikán keresztül. A párt 1980-as megalakulása óta a valahova volt legjobb eredményét érheti el. 

Úgy tűnik, a Zöldek április 19-én megnevezendő kancellárjelöltje Annalena Baerbock lesz. A 40 éves külpolitikai és biztonsági szakértő politológiát és közjogot végzett a Hamburgi Egyetemen és a London School of Economics-on is tanult.  

(…)

A külvilág nem akar tudomást venni arról, hogy a német Zöldek olyan radikális politikát támogatnak, melynek célja a „Szövetségi Európai Köztársaság” létrehozása, az „európai szuverenitás” eszközeként értelmezett euró megerősítése (a digitális térben is) és a nemzetközi klímapolitika megújítása a közös valuta bevetésével.  

Söder a vonzóbb jelölt a konzervatívok vezetésére. De valószínűleg nagyobb nehézségekkel nézne szembe, mint a középutas, markánsan Európa-párti riválisa, Laschet, aki könnyen közös nevezőre juthat a CDU/CSU legvalószínűbb koalíciós partnerével, a Zöldekkel. 

(…)

A zöld-konzervatív ellenszenv komoly akadályt jelenthet a szeptember utáni koalícióépítésben. Kiprovokálhatja a Zöldek, a Szociáldemokrata Párt és a liberális Szabad Demokraták közötti koalíciót, amit Baerbock irányíthat. Bármi is történik, a szeptemberi választások valószínűleg hónapokig tartó bizonytalanságot hoznak majd, miközben Európa a világjárványt próbálja leküzdeni jóval az Egyesült Államok és Kína mögött. Franciaország pedig már a 2022-es választásokra készül, Emmanuel Macron elnök szélsőjobboldali fenyegetéssel néz majd szembe. 

(…)

Az egyre növekvő bizonytalanság a CDU-ban és a választások utáni német politikai irányvonallal kapcsolatos aggályok beárnyékolják az EKB lazításra épülő monetáris politikáját, szeptemberben ugyanis fontos döntések várhatók a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) folytatását illetően. Laschet pozícióját a CDU márciusi katasztrofális tartományi választási eredménye, illetve a pártküldöttek körében, januárban megszerzett marginális előnye is gyengíti. A választók Merkelt és szövetségeseit az oltási program lassúsága és a konzervatív parlamenti képviselőkhez köthető, visszaélésekkel tűzdelt járványügyi közbeszerzések miatt büntették meg, a német vezetés rosszul kezelte a járványt.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakafánt
2021. május 11. 21:25
Merkel végrehajtotta megbízatását, Kohl öröksége romokban.Pont ugyanezt teszi Bergolio Ratzingerrel. Csak Benedek még él....
TAVIROZSA
2021. május 06. 20:18
A zöldek megerősödése és a CDU/CSU meggyengülése egyenes következménye Merkel látszólagos bénaságának, netán ez utolsó " küldetése"??
MZXX
2021. május 06. 20:18
A jelen német problémáira ideológiai választ adni egyenlő a fejük homokba dugásával.
piscsik
2021. május 04. 19:09
Kivül zöld, beiül piros. Jön a bolsevik rendszer
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik