Nőtt a bűnözés a franciák csaknem háromnegyede szerint

2021. április 13. 13:47
Évek óta kezeletlen problémának számít a bűnözés elharapózása Franciaországban – derül ki egy felmérésből, amely rámutat: a franciák elégedetlenek Macron büntetőpolitikájával, és változást akarnak.

Elemzést tett közzé a minap a francia Ifop-Fiducial, amelyben az intézet a bűncselekmények és a bűnözés megítélését elemzi a franciák körében. Ebből kiderül, hogy a franciák 71 százaléka úgy érzi, hogy a bűnözés nőtt az elmúlt hónapok során (2007-ben még a megkérdezettek 43, 2013-ban pedig már a 84 százaléka vélte így).

Ez az eredmény nem csoda annak fényében, hogy a nemzetközi sajtó fókuszába legutóbb ismét Párizs került azzal, hogy a francia főváros XVI. kerületében a Vöröskereszthez tartozó Henry-Dunant magánkórház gépkocsi-behajtójánál agyonlőttek egy embert. A BFM hírtévé szerint az egyedül ékező támadó a már földön fekvő áldozatát többször fejbe lőtte, ami inkább hasonlított egy bosszúból elkövetett kivégzésre, mintsem véletlenszerű lövöldözésre.

A tendenciák értékelése korcsoportonként változik: miközben a 18-24 éves fiatalok fele gondolja úgy, mint a francia átlag, a 65 év felettiek esetében már a megkérdezettek 86 százaléka válaszolt úgy, hogy szerinte nőtt a bűncselekmények száma az országban.

A tanulmány szerzői néhány releváns összefüggésre is rávilágítanak: miközben a koronavírus-járványnak betudhatóan néhány bűncselekményt lényegesen kevesebben követtek el (ilyen például vagyon elleni bűncselekmények közül a betörés vagy a lopás),

a szexuális erőszak továbbra is növekedő tendenciát mutat

(a Precedens által a szexuális bűncselekményekről készített, a spanyol tendenciákat elemző cikket itt olvashatja el).

De 2019 óta 10 százalékkal nőtt a testi sértések, a rongálások és a szándékos károkozások száma is, s különösen igaz ez a nagyvárosokra – Párizs esetében a változás volumene 107, Bordeaux esetében 180 százalék.

Az embereket a lehetséges megoldásokról is megkérdezték. A felmérésben részt vevők 48 százaléka vélte úgy, hogy a bűnözés visszaszorítását eredményezné, ha a szociális ellátások közül kivezetnék a bűnismétlők családjának nyújtott támogatásokat.

A megkérdezettek 45 százaléka vélte úgy továbbá, hogy a külföldi bűnelkövetőket ki kell utasítani Franciaország területéről,

illetve az elemzésben feltárt véleményt megfogalmazók 42 százaléka helyezkedett arra az álláspontra, hogy a büntetések szigorítása jelenthetne megoldást.

A pártpreferencia és a politikai hovatartozás is meghatározza, hogy a franciák miként vennék fel a harcot a bűnözéssel szemben: a baloldali szimpatizánsok (például a La France Insoumise követői) a megelőzést pártolják (46 százalékuk a sporttal előzné meg a bűnözést, 44 százalékuk pedig a veszélyes negyedek felújítása által). Ezzel szemben a jobboldali Nemzeti Tömörülés szavazói a szankciókat részesítik előnyben: 30 százalékuk a büntethetőségi korhatárt csökkentené, 68 százalékuk pedig az ismételt bűnelkövetők családjától vonná meg a támogatást. 

A franciák jelentős része véli úgy, hogy Macron jelenlegi büntetőpolitikája rosszul teljesít e tekintetben.

A megkérdezettek csaknem háromnegyede szerint az elnök rosszul teljesít a bűnözés elleni közdelemben, holott épp erre lenne társadalmi igény: a válaszadók 55 százaléka véli úgy, hogy a pártpreferenciája ellenében is leadná a voksát az ellenfél jelöltjére, ha az általa egyébként preferált politikus programjában a bűnözés visszaszorítása nem szerepel. 

A teljes elemzés itt olvasható el.

A kutatást publikáló Ifop honlapján található közlemény szerint a szervezet 80 éve foglalkozik hasonló közvélemény- és piackutatásokkal. 

Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés