Elállt protekcionista céljaitól Csehország az élelmiszer-ellátás területén

2021. április 14. 14:42
Csehországban mégsem lesz protekcionista kvóta az élelmiszerekre vonatkozóan. A parlament alsóháza ugyanis végül – vélhetően konfliktuskerülés miatt – visszakozott eredeti álláspontjától.

A cseh parlament alsóháza is jóváhagyta a Szenátus (felsőház) azon javaslatát, hogy az élelmiszerminőségi törvény mégse részesítse kedvezőbb elbánásban a cseh termékeket. Ennek hátterében az állhat, hogy a lépéssel Csehország az Európai Unióval való újabb összecsapást kívánta elkerülni – találgat az Euractiv. Találgatásait a lap vélhetően arra alapozza, hogy korábban Andrej Babiš diszponált Csehország legnagyobb mezőgazdasági konglomerátuma, az Agrofert felett.

A törvényjavaslatban immár nem szerepló kvóta eredetileg

a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok számára előírta volna azt, hogy az élelmiszerkínálat legalább 55 százalékát helyben termelt, illetve előállított zöldségek, gyümölcsök, tej- és húsipari termékek adják.

A kvóta 2028-tól kezdve legalább 73 százalékra emelkedett volna. 

A javaslatot a parlament alsóháza eredetileg elfogadta volna, de a szenátusi vétó miatt most módosította döntését .

A törvényjavaslatot amiatt hozták létre, hogy révén az élelmiszerek tekintetében elkerülhető legyen a közös piacon alkalmazott „kettős mérce”. Ennek hátterében az a feltételezés áll, miszerint a nyugat-európai piacokon eladhatatlan élelmiszerárukat a szerényebb vásárlóerő által jellemzett kelet-közép-európai piacokon értékesítik a fogyasztók számára.

A kvótát szorgalmazók azzal érveltek, hogy a koronavírus-válság rámutatott arra, hogy egy országnak az önellátásra és az önfenntartásra kell törekednie, s hogy a helyi mezőgazdaságot kell erősíteni abból a célból, hogy ez biztosított legyen. 

A kvótát ellenzők (köztük nyolc uniós tagállam és az Európai Bizottság) lényegében a közös piac szereplőit féltették a cseh piac szereplőinek térnyerésétől a cseh piacon, mindemellett arra figyelmeztettek, hogy az a boltok közötti versenyt torzította volna.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés