Amerika a fegyverek bűvkörében és szorításában

2021. április 15. 10:14

Úgy tűnik Joe Biden elnök újra nekigyürkőzik ama nem kis feladatnak, hogy valamiképp korlátozzák az amerikaiak fegyverviselési jogát.

2021. április 15. 10:14
Csutak Zsolt
Ludovika

„Egy vállalkozás, amely immár több mint két évszázad távlatából nagyon sok amerikai elnöknek és kormányzatának vereségével végződött.

A konzervatív republikánus Reagan elnök legendás egysoros meghatározása szerint „Amerika a szabadság földje,” amely a hidegháború drámai évtizedei után manapság már igencsak megváltozott jelentéstartalommal rendelkezik (különösképpen, a szólás, és véleményszabadság terén, de erről majd máskor), ugyanakkor a híres-hírhedt második alkotmánykiegészítés (Second Amendment) a szabad fegyverviselés alapjogáról úgy tűnik, 1791 óta rendíthetetlenül tartja magát az Egyesült Államokban.

Joe Biden amerikai elnök kormányzásának fontos jelzésértékű 100. napjához közeledve nemrég azt állította, hogy miként legyőzik a pusztító koronavírust a rohampuskák és gyorstüzelésű fegyverek jelentette veszélyt is meg fogják szüntetni az Egyesült Államokban. Az elnöki megnyilatkozás apropóját újabb fegyveres ámokfutás, tömeges emberölés szolgáltatta, hiszen a Colorado állambeli Boulderben, illetve a georgiai Atlantában 18 ártatlan emberrel végzett két őrült ámokfutó. Az elnök meglátása szerint a második alkotmánykiegészítés a sokat vitatott fegyvertartás jogáról elavulttá vált, és egyáltalán nincs kőbe vésve, mint ahogy sokan hinni vélik továbbá nem megmásíthatatlan jogi rendelkezés. E hangzatos kijelentés ugyancsak nagy visszhangra lelt a washingtoni politikai elit körében és a népes amerikai fegyvertartó társadalomban egyaránt, hiszen az amerikai alkotmány mellett a különféle alkotmány kiegészítések, tulajdonképpen kvázi kőbe vésett jogforrásoknak is tekinthetőek, megváltoztatásukhoz vagy eltörlésükhöz kétharmados kongresszusi többség szükséges, amely a kiélezett washingtoni politikai helyzet és tradíciók ismeretében az esetek többségében irreális elképzelésnek tűnik."

(...)

"Az utóbbi félévszázad során közel kétszáz fegyveres ámokfutás több mint kétezer amerikai áldozatot követelt, míg csak a tavalyi, kimagaslóan véres és erőszakos 2020-as évben a városi zavargások és a koronavírus járvány fél millió áldozata mellett, a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény következtében több mint 20 ezer amerikai  (köztük 300 gyermek is) vesztette életét az Egyesült Államokban, amely egyben 25 éves erőszakos halálozási rekordot is jelent."

(...)

"A megengedő jogi kereteken túl és a hagyományos amerikai önfenntartó, önvédő és önmegvalósító „telepes attitűd” mellett, amellyel találkozhatunk az amerikai irodalomban (lásd Cooper, Turner, Thoreau stb. művei) és az ikonikus western filmekben egyaránt, nem mehetünk el szó nélkül a meghatározó amerikai fegyveripari ágazat és a híres-hírhedt fegyver-lobbi (például a National Rifle Association) befolyásáról. Utóbbiak érvelése szerint nem a fegyverek gyilkolnak, hanem a figyelmetlen és beszámíthatatlanná váló emberek, amely elsődlegesen szociálpszichológiai probléma és nem az alkotmányos jogon alapuló fegyvertartás következménye. Továbbá, érvelésük szerint, az erőszakos cselekmények negatív társadalmi és politikai hatásáért nem a profitáló üzletágú fegyveripart kell büntetni és az amerikai életmód részévé vált törvénytisztelő fegyverhasználatot kell szankcionálni, aminek további nagyon káros negatív következményei lehetnek."

(...)

"Mindezekből kitűnik, hogy az amerikai állam, gazdaság és társadalom szinte megmásíthatatlanul a fegyvertartás vonzásában (és több évszázados hagyományának bűvkörében), mondhatni fogságában él, amit alkotmányos szabadságjogaik kifejeződéseként is aposztrofálnak, annak minden előnyével és hátrányával, mintegy az amerikai (vallásos) mentalitás és életmód szerves részeként, ahogyan azt Oliver Cromwell biblikus bölcsességében megfogalmazta négy évszázaddal ezelőtt Angliában: „bízzatok fiaim Istenben, de tartsátok szárazon a puskaport.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
22-es csapdája
2021. június 15. 23:23
Van egy régebbi bölcsesség is. "Ahol mindenki fegyverben jár, jóval udvariasabbak a népek."
Anonymtalan
2021. június 15. 23:23
"Egy olyan társadalomban, ahol minden emberre hárommillió lőfegyver jut" Tehát az USA-ban minden emberre 3 millió lőfegyver jut... USA lakóssága kb. 350 millió fő szorozva 3 millió lőfegyver/fő egyenlő 1 050 trillió azaz 1,05*10 a 15.-en lőfegyver. Ezt remélem nem mondtad komolyan!
matykox
2021. június 15. 23:22
Nem meglepő, ha bidé azoknak az agybetegeknek a táborát szaporítja, akik azt hiszik, hogy a fegyver öl. Remélhetően ez is bele fog bukni. Álszent ostoba barmok: a gyilkolászást mindig az ember teszi. Már ha.
B_kanya
2021. május 07. 15:13
"Amikor az ámokfutásokra,meg gyilkosságokra hivatkoznak akkor mindíg várnám a kimutatást: a fentebb elkövetett cselekményeknél mennyi esetben használtak legálisa tartott fegyvert? " Én mondjuk legalább kettőről tudok, amelyet legálisan tartott fegyverrel akadályoztak/szakítottak meg (a texasi templomi ámokfutót a szomszéd ment át és a félautomata AR-15-ösével elzavarta, majd még valakivel pickupba pattantak és vagy 80 mérföldön át hajtották, mire az ipse beledöglött a találatokba. A másik egy zsinagógában az egyik hívő kóser 45-ös sólettel kínálta meg a támadót), illetve másik kettőt (atlantai buzibár, iskola) ahol "gun free zone"-ban öldökölt, az elsőben az egy szem fegyveres őrt lőtte rögtön agyon, a másikban a "deputy" a kocsiban pánikolt és nem mert bemenni az iskolába, ahol a lövéseket hallotta... Ezért is kell a zsaruknak mindig párban mászkálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik