Veszélyes játszmába kezd, aki a bírák létszámát bővítené

2021. április 16. 16:01

A progresszív politikusok már régóta nyomást gyakorolnak a Legfelsőbb Bíróságra.

2021. április 16. 16:01
Philip Hamburger

"A megfélemlítési játszma elkezdődött. Biden elnök múlt pénteken bejelentette, hogy egy olyan bizottságot hoz létre, amelynek feladata az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának megreformálása lesz. Erre a Képviselőház és a Szenátus demokrata képviselői szerdán előálltak azzal a javaslattal, hogy a közeljövőben további négy bíra csatlakozzon a legfőbb bírói fórumhoz.

Ezek veszélyes fejlemények. Még akkor is, ha a bírói személyzet bővítése kudarcot vall, ez a fajta megfélemlítés durva következményekkel járhat.

A progresszív politikusok már régóta nyomást gyakorolnak a Legfelsőbb Bíróságra annak érdekében a testület tartsa a tisztes távolságot az Alkotmánytól. 1906-ban Theodore Roosevelt politikai szövetségesei burkoltan arra céloztak, hogy a bíróság adja jóváhagyását az Interstate Commerce Act-hez. Egy kollégám, Thomas Merril szerint a célzás egyfajta fenyegetés volt arra vonatkozóan, hogy a politikusok különben megfosztanák a Legfelsőbb Bíróságot azon hatáskörétől, hogy a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara kérdéseiben döntsön; erre a célra pedig egy új bírói fórumot hoztak volna létre.

Később ezek a fenyegetések gyakorlattá váltak.

(…)

A progresszív politikusoknak eddig soha nem kellett végrehajtaniuk azt, amivel fenyegetőztek ahhoz, hogy megkapják, amit akarnak. 

(…)

A bíró kötelessége, hogy saját szuverén értékítéletét figyelembe véve értelmezze a jogot. 

(…)

A progresszívek évszázados fenyegetőzését megelégelve a Legfelsőbb Bíróság bírái elkezdtek távolságot tartani az Alkotmánytól. Korlátozott kongresszusi jogok? Vége, ugyanis a hatáskörök utóbb a kereskedelmi, adóztatási és fiskális jogkörökkel egészültek ki. Föderalizmus? Hasonlóképpen a múlté. A Kongresszus, mint önálló jogalkotó? Nem egészen, ugyanis a jogalkotási jogkörök tekintélyes része vándorolt át a végrehajtó hatalmi ágba. 

(…)

A bírák létszámának felbővítése nagyobb léptékű vandalizmus az alapelvek puszta lebontásánál. A bírói hivatás természetét és függetlenségét aknázza alá. Elsöpri a Legfelsőbb Bíróság legitimitását. Ezek a fenyegetések már így is jelentős károkat okoztak az Alkotmányban. Most azt is tönkre teszik, ami megmaradt?"

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
helota
2021. május 15. 03:01
1869 óta kilenc fővel működik a Supreme Court, erre jönnek ezek a csalással is éppenhogy nyert hipokrita "Demokraták" és feljogosítvas érzik magukat, hogy egy ilyen bolsevista lépést megtegyenek. Oké, de ezennel mi sem kérünk több kioktatást DEMOKRÁCIA ügyekben!
mediator01
2021. május 06. 03:57
Ez újabb lépés lesz az anarchia és a polgárháború felé.
Tádécska
2021. május 06. 03:57
A fékek és ellensúlyok leépítésére tett kísérlet. Történik mindez az USA-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik