Veszélyes játszmába kezd, aki a bírák létszámát bővítené

2021. április 16. 16:01

Philip Hamburger
A progresszív politikusok már régóta nyomást gyakorolnak a Legfelsőbb Bíróságra.

"A megfélemlítési játszma elkezdődött. Biden elnök múlt pénteken bejelentette, hogy egy olyan bizottságot hoz létre, amelynek feladata az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának megreformálása lesz. Erre a Képviselőház és a Szenátus demokrata képviselői szerdán előálltak azzal a javaslattal, hogy a közeljövőben további négy bíra csatlakozzon a legfőbb bírói fórumhoz.

Ezek veszélyes fejlemények. Még akkor is, ha a bírói személyzet bővítése kudarcot vall, ez a fajta megfélemlítés durva következményekkel járhat.

A progresszív politikusok már régóta nyomást gyakorolnak a Legfelsőbb Bíróságra annak érdekében a testület tartsa a tisztes távolságot az Alkotmánytól. 1906-ban Theodore Roosevelt politikai szövetségesei burkoltan arra céloztak, hogy a bíróság adja jóváhagyását az Interstate Commerce Act-hez. Egy kollégám, Thomas Merril szerint a célzás egyfajta fenyegetés volt arra vonatkozóan, hogy a politikusok különben megfosztanák a Legfelsőbb Bíróságot azon hatáskörétől, hogy a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara kérdéseiben döntsön; erre a célra pedig egy új bírói fórumot hoztak volna létre.

Később ezek a fenyegetések gyakorlattá váltak.

(…)

A progresszív politikusoknak eddig soha nem kellett végrehajtaniuk azt, amivel fenyegetőztek ahhoz, hogy megkapják, amit akarnak. 

(…)

A bíró kötelessége, hogy saját szuverén értékítéletét figyelembe véve értelmezze a jogot. 

(…)

A progresszívek évszázados fenyegetőzését megelégelve a Legfelsőbb Bíróság bírái elkezdtek távolságot tartani az Alkotmánytól. Korlátozott kongresszusi jogok? Vége, ugyanis a hatáskörök utóbb a kereskedelmi, adóztatási és fiskális jogkörökkel egészültek ki. Föderalizmus? Hasonlóképpen a múlté. A Kongresszus, mint önálló jogalkotó? Nem egészen, ugyanis a jogalkotási jogkörök tekintélyes része vándorolt át a végrehajtó hatalmi ágba. 

(…)

A bírák létszámának felbővítése nagyobb léptékű vandalizmus az alapelvek puszta lebontásánál. A bírói hivatás természetét és függetlenségét aknázza alá. Elsöpri a Legfelsőbb Bíróság legitimitását. Ezek a fenyegetések már így is jelentős károkat okoztak az Alkotmányban. Most azt is tönkre teszik, ami megmaradt?"

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés