A kriptovaluták jövőjét az USA-ban és Kínában írják

2021. április 19. 16:01
A Bitcon-típusú valuták szabályozása már napirendben van az Egyesült Államokban, de könnyen lehet, hogy a nemzetközi kriptovaluta-piacon Kínáé lesz az utolsó szó.

Tavaly tavasz óta jelentős mértékben nőtt a kriptovaluták iránti kereslet, különösen azok körében, akik vagyontermelési lehetőségként, vagy a hivatalos fizetőeszközök alternatívájaként tekintenek rájuk. A University of Pennsylvania professzorai, Brian Feinstein és Kevin Werbach úgy vélik, a Bitcoin 2009-es bevezetése óta a kriptovaluták folyamatos fejtörést okoznak az intézményi befektetők és bankok számára, mondván, hogy azok megzavarhatják a központi monetáris politikát és elősegíthetik pénzmosást. Úgy néz ki, hogy az USA-ban most eljött az idő az új szabályrendszer kidolgozására. 

Élesedik a vita a kriptovaluták szabályozása körül az USA-ban

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kriptovaluták az üzleti élet szerves részét fogják képezni. Ezt jelzi az is, hogy Egyesült Államok legnagyobb kripto-tőzsdéjét, a Coinbase INC-t április 14-én 68 milliárd dolláros értéken bevezették az ország második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszerébe. Azonban

továbbra sem világos, hogy az új típusi valuták szabályozása milyen irányba mozdítaná el a dinamikusan növekvő piacot. 

 A szigorúbb reguláció ellenzői arra figyelmeztetnek, hogy a kriptovaluta-piacokra vonatkozó szabályok elriasztanák a befektetőket, ezzel pedig jelentős mértékben csökkenne a kereskedési tevékenység. Másrészt pedig az innovatív pénzügyi eszköz keretek közé szorítása hiábavaló erőfeszítés lenne, hiszen a nemzeti hatáskörben történő szigorítás esetén a kereskedelmet kedvezőbb joghatósági környezetbe, vagyis offshore konstrukcióba mentenék át. Így tehát a korlátozott szabályozás ösztönzi a hazai tőzsdék kereskedési volumenét, és ezáltal fejlesztési tevékenységet vonz egy nagy növekedési potenciállal rendelkező technológiába. 

Feinstein és Werbach ugyanakkor úgy vélik, hogy a szabályozást ellenzők által felsorakoztatott aggályok többsége alaptalan.

Az Egyesült Államokban nem számított, amikor a szabályozók bejelentették, hogy a kriptovalutákat nem kezelik értékpapírként. Sőt, a kriptovaluta piacot alig rengette meg a hír, hogy a Joe Biden által az Értékpapír- és Tőzsdebizottság élére jelölt Gary Gensler nagyobb átláthatóságot ígért és a kriptovaluta-piacot érintő csalások kezelését is indítványozta. A két szakértő viszont elismeri, hogy a szigorúbb szabályozási környezet csökkentheti a kriptovaluta iránti keresletet, ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy ez nem minden esetben történik így. Az egyértelmű reguláció ugyanis elősegíti a piaci bizalmat, amit a Coinbase példája is igazol. Az amerikai pénzügyi vállalat arra készül, hogy a világ legértékesebb kriptovaluta-tőzsdéjévé váljon, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban már most jelentős szabályozási akadályokkal küzd.

A nemzetközi szabályozói szerepkört is betöltheti Kína

Nemcsak az USA-ban, hanem a távol-keleti piacon is téma a kriptovaluta jövője. Az East Asia Forum felületén megjelent, Gordon R. Clarke és Emir Hrnjic pénzügyi szakértők által jegyzett elemzés arra enged következtetni, hogy Kelet-Ázsiában sokkal inkább lehetőségnek, mintsem problémának tekintik a kriptovaluták bevezetését és szabályozását. A koronavírus-járvány a pénzügyi szolgáltatások esetében felgyorsította a digitalizációt, és úgy tűnik, a távol-keleti piacon egyre nagyobb teret kapnak a központi bankok által bevezetett digitális valuták. 

A bankok ugyanis elkezdték felismerni a Bitcoin mögött álló innovatív technológiai gerinc, a Blockchain által nyújtott lehetőségeket.

A Blockchain programozható technológiák széles skáláját fedi le, testre szabható paraméterekkel és algoritmusokkal különböző módokat kínál a pénzügyi eszközök nyomon követésére, és akár a devizakibocsátás irányítására. Ezen elgondolására épülnek a központi bankok által bevezetett digitális valuták, melyekkel fokozni szeretnék a piaci versenyt, csökkentenék a mobilfizetésekkel járó kockázatokat, valamint az ellenőrizhető pénzmagosokkal meggátolnák a pénzmosást is.

A Távol-Keleten a jegybanki digitális valuta kiépítésében egyértelműen Kína és Kambodzsa töltik be a vezető szerepet.

A Kínai Jegybank gyorsan halad afelé, hogy a digitális jüan legyen a világ első nagy szuverén digitális pénzneme, amely lehetővé fogja tenni a kormány számára, hogy közvetlenül ellenőrizze a gazdaságban elérhető nem készpénz alapok mennyiségét. A várakozások szerint az új típusú valuta megjelenésének komoly gazdasági előnyei lesznek, hiszen a digitális fizetési technológiák és a jegybanki digitális valuták a gazdasági szereplők számára idő- és költségmegtakarítás jelentek, ami így gazdasági növekedést eredményezhet. 

Ugyanakkor Clarke és Hrnjic cikkéből azt is kiolvasható, hogy a kriptovaluták jövőjét illetően komoly verseny várható Kína és az Egyesült Államok között, hiszen előbbi állam a Távol-Keleten már most vezető szerepet tölt be. Az USA-ban zajló jogi vita során érdemes lehet mérlegelni azt is, hogy

amennyiben a nyugati döntéshozók vonakodni fognak a kriptovaluta-piac szabályozásától, a mintaadók akár a keleti országok, legfőképpen Kína lehet.

Így könnyen előfordulhat, hogy az átfogó nemzetközi szabályozást is a távol-keleti állam határozhatja majd meg, mindezek fényében a kérdés az, hogy a Joe Biden vezette Egyesült Államok kész-e egy újabb frontvonalat nyitni Kínával. 

Gergi-Horgos Mátyás 

Fotó: Pixbay

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés