A keretegyezmény révén a szuverenitás és a demokrácia is győzedelmeskedik

2021. április 20. 17:40

Egyetlen bírói fórum, de még az Európai Unió sem döntheti el, hogy Svájc az uniós jog mely rendelkezéseit veszi át.

2021. április 20. 17:40
Thomas Pfisterer

„(…)

1992 óta mind a svájci emberek többsége, mind pedig a svájci kantonok arra törekednek, hogy Svájc egyszerre férhessen hozzá az uniós közös piachoz, miközben a demokratikus keretek is biztosítottak maradnak.

(…)

Svájcnak az Európai Unióhoz fűződő viszonya két sarkalatos kérdés mentén bontakozik ki: egyrészt annak elhatárolása, hogy Svájc mely esetekben vehet részt az Európai Unió jogalkotásában, másrészt pedig annak eldöntése, hogy a keretegyezmény értelmében Svájc mely esetekben és melyekben nem ültetheti át az uniós jogot saját jogrendszerébe; a jogalkotási törekvések automatikus átvétele kizárt.

(…)

Mit mond a keretegyezmény arról, ha Svájc mindennek ellenére nem veszi át az uniós jogot saját jogrendszerébe? Ebben az esetben egyfajta vitarendezési eljárás veszi kezdetét, amely kizárólag a keretegyezményben foglaltak szerint folyhat le. Ennek lényege, hogy egy a „felek számára kölcsönösen elfogadható” eredménnyel záruljon, vagyis a szabályozás célja a tárgyalás útján történő megegyezés. Ha nincs megegyezés, bármelyik fél bírósághoz fordulhat. Természetesen a demokratikusan meghozott döntéseket egyetlen bíró sem bírálhatja felül, még az Európai Unió Bírósága sem.

(…)

Egyetlen bírói fórum, de még az Európai Unió sem döntheti el, hogy Svájc az uniós jog mely rendelkezéseit veszi át; sőt, a megegyezést sem tehetik semmissé, és szankciót sem vezethetnek be. Amit az Európai Unió megtehet, az a keretegyezményben által megszabott mozgástérben bizonyos kompenzációs intézkedések meghozatal. Ezeket Svájc arányossági szempontok szerint felülvizsgáltathatja egy újabb vitarendezési mechanizmuson keresztül.

(…)

Egy dolog bizonyos: a hosszadalmas tárgyalásokkal és a tökéletlen együttműködés nehézségeivel együtt kell élni. Ez azonban szükségszerűségnek tekinthető a nemzetközi kapcsolatok világában."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. május 13. 23:15
Ezerszer svájcabb van nálunk, mint mürkülisztánban!
Axxtro
2021. április 30. 17:21
Te olyan hülye vagy mint a tök. Tudod, hogy ki az USA legnagyobb ipari beszállítója? Ritka nagy barom vagy, csak ugatsz ész nélkül, mint hülye kutya a holdra.
szemlelo
2021. április 30. 17:21
Svájcnak általában sikerül megjátszani, hogy a számára előnyös helyzeteket besöpri, a számára hátrányosakat elkerüli. Ehhez persze jó diplomácia és sok pénz kell. Az 1. Világháború után a franciák Svájcot is a vesztesek közé akarták sorolni és kellően megbüntetni, mert Svájc hadianyagot szállított a németeknek (szenet kapott érte, amit a franciák nem tudtak adni). Svájcnak végül is sikerült elkerülni ezt a helyzetet, a franciák elkobozták a Franciaországban lévő svájci befektetéseket és hátrányos vámügyi megkötéseket alkalmaztak. Ennyivel megúszták sőt, a vámügyi rendelkezéseket később a hágai bíróságon a svájciak megtámadták és 1927-ben nyertek is!
istvánkeve
2021. április 29. 20:28
A jogász szerzö véleményét etalonként értékelem: Valóban abszurd, hogy a nem-EU tag Svájc-tól a keretegyezményben az EU elvárná azt, hogy az EU-ban eldöntött törvényeket a svájciak automatikusan átvegyék a saját parlamentjük jóváhagyása nélkül! Boldog az az ország, ahol ilyen dolgokról vitáznak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik