Nyilvános konzultáció indul az Európai Unió jövőjéről

2021. április 20. 16:56
Valós idejű konzultáció indul május elején az Európai Unió jövőjéről. Az uniós polgárok bevonásával szerveződő konferencia-sorozat eredményeképpen akár az uniós szerződéseket is módosíthatják.

Többnyelvű konferencia-sorozatot indítanak május 9-én az EU vezetői az Európa Unió jövőjére vonatkozóan. Az (Európa jövőjéről szóló konferencia) Conference on the future of Europe című többnyelvű konferencia a szervezők szándékai szerint az uniós polgárok véleményét is becsatornázza az Európai Unió jövőjéről folyó diskurzusba.

A szervezők erre a célra egy külön platformot hoztak létre, amely összesítésben tartalmazza majd az egyéni véleményeket az egyeztetési folyamatban. A megszólalók előadásait

az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén szinkrontolmács fordítja majd.

A konferenciát Dubravka Šuica, az Európai Bizottság alelnöke, Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő és Ana Paula Zacarias portugál Európa-ügyi államtitkár nyitotta meg közös sajtótájékoztató keretében. 

Šuica hangsúlyozta, hogy a konferencia célja, hogy a képviseleti demokráciát mozdítsa elő a blokkban, egyúttal válasz arra a polgári igényre, hogy az uniós döntéshozatali mechanizmusok az uniós polgárokhoz minél közelebb működjenek.

Az Európai Bizottság azt sem zárja ki, hogy a konferencia eredményeképpen az Európai Uniót alapító szerződésekhez is hozzányúljanak

A konferencia résztvevői kilenc témában nyilváníthatnak véleményt: 
éghajlatváltozás és környezetvédelem; 
egészségügy; 
erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás;
az EU a világban;
értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; 
digitális átállás; 
európai demokrácia;
migráció; 
oktatás, kultúra, ifjúság és sport; 
egyéb.

A fenti témák megtárgyalása a részvételi szabályok keretei között történhet. Ezek értelmében tilos például „faji, etnikai vagy nemi hovatartozás, világnézeti meggyőződés vagy annak hiánya, illetve szexuális irányultság alapján másokat támadni, rájuk megjegyzéseket, célzásokat tenni”, illetve „egyéneket vagy szervezeteket sérteni, zaklató célú megjegyzésekkel illetni, illetve súlyos és nem bizonyított vagy közismerten valótlan állításokat tenni róluk”. Ezek a szabályok

különösen a társadalmi igazságosság és a migráció témáiban mérethetik meg magukat,

szemben azzal a vállalt kitétellel, hogy „mindenkinek joga van az eltérő véleményhez, és a másokra való odafigyelés és a mások iránti nyitottság szellemében tiszteletben tartja mások véleményét”.

A hozzászólások helyénvalóságát moderátorok bírálják felül, akik fenntartják maguknak a jogot arra, hogy a fenti szabályok érvényesítése érdekében előzetes értesítés és az érintettek beleegyezése nélkül eltávolítsák a nyilvános felületről a szabályokat sértő hozzászólásokat.

A legnagyobb horderejű ötletek megtárgyalását mesterséges intelligencia segíti majd. Az ötletekre többek között a konferencia keretei között megalakításra kerülő vitacsoportok keretein belül derülhet fény. A vitacsoportok földrajzi származás, nem, életkor, társadalmi-gazdasági háttér és/vagy képzettségi szint tekintetében reprezentatívak lesznek. Ezeket az ötleteket a panelbeszélgetések és a konferencia plenáris üléseinek alkalmával is megtárgyalják. A Konferencia indulónapja idén május 9-e.

A konferenciáról bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Fotó: Eric CABANIS / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze, a szervezők majd kiolvassák a szerintük megfelelő "népi követelést", hogy úgy változtassanak, ahogy akarnak....

Közismerten valótlan állításokat tenni...

Na, ezzel bajban lesznek odafönt...

Pontosan! Az egységes politikai tömb fogalmának a hangsúlyozása ennek a konzultációnak a lényege.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés