Sárga jelzést adott a német alkotmánybíróság a történelmi összegű uniós hitelfelvételnek

2021. április 21. 13:56
A német alkotmánybíróság mai döntésével engedélyezte a 750 milliárd eurós hitelfelvételről szóló jogszabály ratifikációs eljárásának folytatását. A jogszabály alkotmányosságáról azonban később dönt.

A német alkotmánybíróság (BVerfG) mai döntésével elutasította azt a kérelmet, amely arra irányult, hogy a testület tiltsa meg a parlament számára az Unió saját forrásairól szóló határozat ratifikálását célzó törvény kihirdetését. A bíróság ma azt mondta ki, hogy a Next Generation EU-ról szóló törvény jogalkotása tovább folytatódhat, miközben

a jogszabály alkotmányosságát a testület továbbra is vizsgálja.

Az alkotmánybíróság még idén március végén döntött úgy, hogy ideiglenes intézkedésként megtiltja a köztársasági elnök számára, hogy aláírja a 750 milliárd eurós uniós hitelfelvételt szentesítő német törvényt, amelyet a Bundestag március végén megszavazott. 

Még 2020-ban döntött úgy az Európai Tanács, hogy rendeletben rögzítsék a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állás feltételeit.

A rendelet hatályba lépéséhez a tagállami parlamentek jóváhagyása is szükséges,

amelyet Németország törvényi formában adhat meg. Az erről szóló jogszabály felhatalmazza az Európai Bizottságot arra, hogy az Európai Unió nevében keressen finanszírozási forrásokat a tőkepiacon a fenti összeg erejéig.

A probléma összetettségéről, tágabb kontextusáról és lehetséges kifutásáról rovatunk bővebben is írt, az alkotmánybíróság aktivizmusát rossz szemmel néző Financial Times pedig szerkesztőségi véleménycikkben érvelt a szervezet gyökeres megreformálása mellett.

A mai határozat indokolásában a német alkotmánybíróság előadta, hogy a tetemes összegű uniós hitelfelvételről szóló jogszabály alkotmányosságának vizsgálata indokolt, az erre vonatkozó kérelem pedig megalapozottnak látszik. 

Ennek megfelelően a BVerfG továbbra is fenntartja azt, hogy

a ratifikációs törvény sértheti az német alkotmányban foglalt „alkotmányos identitást”, illetve annak rendszerszintű korlátozását testesítheti meg,

jóllehet erre kis esélyt lát. 

A német alkotmánybíróság tehát most azt mérlegelte, hogy melyik megoldás a kockázatosabb: közreműködni abban, hogy az Európai Unió egészét érintő hitelfelvételt épp a német jogalkotási procedúra akassza meg, vagy az, vagy esetleg úgy vizsgálni az alkotmányossági aggályokat, hogy közben a jogalkotás egésze tovább folyhat?

A német alkotmánybíróság utóbbi megoldás mellett döntött; úgy ítélte, hogy a német közjogi berendezkedés egészére tekintettel is súlyosabb következményekkel bír, ha az alapeljárásban ugyan úgy ítéli, hogy nem történt alkotmánysértés, mindeközben azonban az uniós hitelfelvétel is áll.

Fotó: Fotostand / K. Schmitt / Fotostand / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés