Gazdasági összeomlás a burjánzó válság közepette: bukott állammá válhat Mianmar?

2021. április 22. 17:57

John Reed
Mianmart belső intézményi diszfunkciói és az egymást követő konfliktusok miatt még a puccs előtt is „törékeny” államként tartották számon.

„(...)”

Ugyan Aung San Suu Kyi kormányának megpuccsolása belpolitikai válságnak indult, az események hamar eszkalálódtak. Az események eleinte egy humanitárius vészhelyzet karakterisztikáját mutatták: katonák célra tartott fegyverekkel lőtték a fegyvertelen tiltakozókat. Ezt követően pedig az események egyre inkább vetítették előre egy polgárháború kialakulását, amint az addig egymástól elszigetelten tiltakozó tüntetők házilag eszkábált fegyverekhez nyúltak és egymással szervezkedni kezdtek.

(…)

A 2011-es Szíria képe körvonalazódik előttem.” – kommentálta a fejleményeket Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi vezetője – „Ott is azt követhettük figyelemmel, hogy miként áll fel egymással szemben a fegyvertelen tüntetők tömege és a szükségtelenül erősen felfegyverzett állami karhatalom.

(…)

Az egyre növekvő erőszak Mianmar közvetlen szomszédait, Kínát, Indiát és Thaiföldet is aggasztja. A dél-keleti ázsiai régió országait integráló Asean – ide tartozik Mianmar is – vészhelyzeti csúcstalálkozót hívott össze Jakartán, hogy megvitassák a kialakult válságos helyzetet.

(…)

A letartoztatást elkerülő, a fogságban lévő Suu Kyival szolidaritást vállaló és a puccsot ellenző politikusok egy része ma vagy száműzetésben van, vagy pedig azt a titkos helyen tartózkodó nemzeti egységkormányt erősíti, amely jelenleg is a nemzetközi elismerésre és a külföldi segítségre számít.

(…)

Csakhogy az árnyékkormány megalakítása csak tovább bonyolítja a szituációt, a nemzetközi közösség ugyanis Mianmart a további konfliktusok eszkalálódásától próbálja megóvni. 

(…)

Mianmart belső intézményi diszfunkciói és az egymást követő konfliktusok miatt még a puccs előtt is „törékeny” államként tartották számon, ugyanakkor bizonyos elemzők máris bukott államként tekintenek az országra.

(…)

A tiltakozók Mianmar „bukott államkénti” minősítésével nem értenek egyet, ez a fatalista retorika ugyanis Mianmar további elszigetelődését jelezheti előre a nemzetközi közösségtől. Akik így vélik, azok még mindig bíznak abban, hogy nemzetközi segítséggel szövetségi demokráciát lehet kreálni a válságban lévő országból.

(…)

Kína Mianmar legnagyobb kereskedelmi partnereként – ideértve a fegyverkereskedelmet is – már kifejezte aggodalmait az országot és Mianmart összekötő olaj- és gázvezetékek biztonsága miatt, s tette ezt azt követően, hogy bizonyos aktivisták azzal fenyegettek, hogy megsemmisítik ezeket, ha Peking nem vet véget a puccsnak.

(…)

A Világbank úgy ítéleti, hogy Mianmar GDP-je 10 százalékkal eshet ebben az évben. A Fitch Solutions ennél még borúlátóbb: 20 százalékos esést jósol. Ha azonban még több vállalkozás szünteti be tevékenységét, ezek a becslések is optimistának bizonyulhatnak, amint a külföldi befektetők végleg elfordulnak az országtól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés