A globális vakcinaválság a kapitalizmus nagy megmérettetése

2021. április 26. 17:59

A kapitalizmus reputációja sokkal nagyobb mélyütést szenvedhet el idén, mint amekkorát 2008-ban vagy 1929-ben elszenvedett.

2021. április 26. 17:59
Mihir Sharma

"A 2008-as gazdasági krach a pénzügyi globalizációt tette próbára. 2020-ban, a koronavírus-járvány korai hónapjai során megindultak a találgatások arra vonatkozóan, hogy a globális ellátási láncok által megvalósított kölcsönös függések rendszere tartható-e a továbbiakban. (...) Az elmúlt néhány hónap leforgása alatt azonban a kapitalizmust megkérdőjelező hangok közé újabbak sorakoztak fel. Amennyiben a kormányzatok nem cselekednek tüstént, maga a kapitalizmus borulhat hitelességi válságba.

A szabályozott piac melletti érvek jelentős része arra az elgondolásra épül, hogy e struktúra minden más modellnél teszi jobban menedzselhetővé a termelést. Ha jól csinálják, a szabályozott piacra épülő kapitalizmus nyomán a kereslet és a kínálat összhangban áll, és a kezdeményezések iránya is optimális. 

(…)

Csakhogy ma ilyenről szó sincs. Ma nem az egyenlőtlenség okoz problémát, amely általában a kapitalizmus-kritikusok vesszőparipája szokott lenni. Ma a hatékonytalanság hoz válságot, amelyet épp a kapitalizmus hivatott elkerülni.

Amikor pedig a koronavírus-vakcinák egyre kétségbeejtőbb diskurzusáról esik szó, elmondhatjuk, hogy jelenleg épp a termelési kapacitások eltékozlását éljük, miközben az innovációból adódó előnyök korántsem illetnek mindenkit

A jelenlegi tervek szerint 12 milliárd vakcinát kellene idén előállítani. Csakhogy a valóság ezzel a tervvel köszönőviszonyban sincs. Ráadásul a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák is a fejlett országok rendelkezése alatt áll.

(…)

Éppen ezért sem meglepő, hogy számos ország követeli a szabadalmi oltalom időleges felfüggesztését a koronavírussal kapcsolatos gyógyszerek és vakcinák tekintetében. Ez egyszerre tekinthető vonzó, egyúttal kielégítő megoldási javaslatnak is.

(…)

Ha ez meg is történik, a cégeknek a kormányzatok segítésére lesz szükségük. A tehetős kormányoknak különösképp azt kell fontolóra venniük, hogy hogyan biztosítsák a fejlődő országokban is a pénzügyi hátterét annak, hogy a nagy gyártók licenc alatt gyárthassák a felújított és kibővített gyárakban. A fejlődő országok kormányainak pedig maguknak is meg kell tenniük a kötelezettségvállalásaikat arra vonatkozóan, hogy a vonatkozó iparjogvédelmi és egyéb szabályokat megtartják – így biztosíthatják ugyanis azt, hogy a saját gyáraikban a licencpartnerek megbízhatnak.

(…)

Ha ezt a kihívást nem sikerül megugrani, akkor az emberek számára világszerte egyértelművé válhat az, hogy hogyan válik egy szisztéma az eltékozolt kapacitások és piaci kudarc rendszerévé egy világjárvány során. (…) Hacsak nem skálázzuk fel a válságra adott válaszreakcióinkat, a kapitalizmus reputációja sokkal nagyobb mélyütést szenvedhet el idén, mint amekkorát 2008-ban vagy 1929-ben elszenvedett."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. május 18. 00:44
Azért kapitalizmusbol is többféle van. Az USA-beli kaszinó(pénz)kapitalizmus, újabban kommunisztikus beutésekkel. A kinai típusú termeloi hiperkapitalizmus az állam vezetésével, a nyugat-europában egyre inkabb letuno "jóléti kapitalizmus" . Orbán NER-jének is megvannak a maga sajátosságai természetesen. Persze vannak közös pontok ezen rendszerekben. Pl olyan szinten roncsolják az ember külső és belső természetét, hogy a kár gyakorlatilag helyrehozhatatlan. A Nyugat elterjeszette a létmódját így a Nyugat válsága az egész emberiség válsága lett/lesz. Abban azért ne higgyen senki, hogy a kinai típusú kapitalizmus hosszú távon fenntarthato lesz. Max nem fosztanak ki minket annyira, mint a nyugati tőke struktúrák tették. Mondjuk már ez is valami. Mindenesetre az elmúlt 30 év lenyomata hosszú ideig ott lesz a magyar társadalmon, ezt Budapesten járva napi szinten lehet tapasztalni. Sajnos egyelőre a Fidesz kormány sem tudott ezen nagymértékben változtatni. A baloldalnak nevezett gittegyletet meg hagyjuk, tényleg a fegyori attitűdöt kell velük szemben alkalmazni: szóra sem érdemesek.
satman11
2021. május 17. 16:55
Suttyomban te is bolsi muszlim-e vagy?.........De!
night watch
2021. május 01. 03:06
"Abban azért ne higgyen senki, hogy a kinai típusú kapitalizmus hosszú távon fenntarthato lesz." Ebben reménykednek az amerikai stratégák is, pl. George Friedman... De az autoritárius kapitalizmus meglehetősen reziliens, lásd pl. Szingapúrt, és Kína is már minimum 30 éve űzi. Még Azar Gat, a tel-avivi egyetem nemzetbiztonsági professzora is arról írt, senki ne higgye, hogy pl. a náci Németország modellje eleve kudarcra volt itélve. Egy totális háborús vereség vetett véget neki - amihez az egész világnak fel kellet kötnie a gatyát ellene vagy öt évig - és ha az nincs, pár évtizeden belül talán még felül is kerekedhetett volna a liberális kapitalizmuson. https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2007-07-01/return-authoritarian-great-powers A kínaiaknak civilizációs okokból nagy sansza van arra, hogy menedzselten visszaállítsák azt az évezredes, eredeti állapotot, amikor Kína a legnagyobb gazdasági hatalom volt a világon. Időszámításunk kezdetétől kb. 1850-ig Kína részesedése a világ GDP-ben 20-30 százalék között ingadozott. A Price Waterhous Coopers azt projektálja, Kína már 2050-re ismét a világ GDP ötödét fogja adni - míg az USA ennek már csak valamivel több, mint felét.
night watch
2021. május 01. 02:32
Csacsiság, aktuálpolitikai hullámon szörfölés. A kapitalizmusnak eddig sem az volt a fő problémája, hogy nem hozott a nyugati országokhoz hasonló jólétet a harmadik világnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik