A kormányt kritizálták, majd visszakoztak a német közszereplők a közösségi médiában

2021. április 26. 14:13
A szövetségi szintű járványvédelmet szarkazmus útján kritizáló kampányba kezdett ismert német celebritások egy csoportja. Az akció visszásnak hatott, ezért ma már egyre többen visszakoznak.

Szarkasztikus tiltakozás

Ironikus hangvételű internetes posztok útján kritizálják Németországban neves film- és televíziós színészek a szövetségi kormány koronavírus-járvány elleni intézkedéseit. A kritikák központjában az úgy nevezett Infektionsschutzgesetz áll, amely szövetségi szintű beavatkozásokat tesz lehetővé a kormány számára Németországban.

A közösségi média különböző felületein múlt csütörtökön megjelent #allestdichtmachen („mindent lezárni”) hívószóra több tucat videó került fel, amelyen az ismert celebritások szarkazmussal, iróniával és cinizmussal élve dolgozzák fel a járványügyi intézkedéseket. A videóüzenetek a média jelentőségét, a politikai döntéshozást és a korlátozásokat illetik kritikával.

A Spiegel szerint egyelőre nem tudni, hogy kik és milyen célból állhattak be a kezdeményezés mögé. Annyi jelenleg bizonyos, hogy a „projekt” weboldalát (www.allesdichtmachen.de) üzemeltető cég (Wunder Am Werk GmbH) vezetője szerint művészeti kezdeményezésnek minősítette a mozgalmat. 

Üdvözölte a kezdeményezést Hans-Georg Maasßen is, a német alkotmányvédelmi hivatal volt vezetője, az AfD, és Jonas Schmidt-Chanasit hamburgi virológus is; utóbbi úgy vélte, hogy „gondolatébresztő mesterműről” van szó.

Magyarországon többek között a Hírcsárda és a Dumaszínház jelentkezik be időről időre hasonló tartalmakkal, ugyanakkor

hasonló társadalmi nyomás itthon ezek ellen a megnyilvánulások ellen nem merül fel.

Az egészségügyi dolgozók hasonló eszközökkel válaszoltak

Vasárnapra az egészségügyi dolgozók részéről meg is érkezett válasz: az #allemalneschichtmachen („dolgozzon csak le mindenki egy műszakot”) hívószóra („hashtagre”) – ugyanezen a logikán – olyan videókat töltöttek fel, amelyben az egészségügy dolgozói saját tapasztalataikat osztják meg a járványügyi védekezés területén, s biztatják az ellen oldal szarkasztikus képviselőit, hogy dolgozzanak le egy-egy műszakot valamelyik mentőszolgálatnál vagy egy kórház intenzív osztályán.

A járványvédelmi törvény (Infektionsschutzgesetz) legutóbbi, keddi módosítása egyfajta vészfék-mechanizmust léptethet életbe, ha például egy városi kerületben a fertőzések esetszáma (100 ezer emberre vetítve) három egymást követő napon keresztül is meghaladja a 100-at. Amennyiben ez megtörténik, a hatóságok szigorúbb szabályokat léptethetnek életbe. A korlátozások különösen a gyülekezési és mozgásszabadságot, a szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a sportolási lehetőségeket érinthetik. 

Mindeközben az utcákon...

A Deutsche Welle beszámolója szerint szombaton több német városban is tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. Az erőszakba torkolló demonstrációk az esti kijárási tilalom miatt robbantak ki, amelyeket a szövetségi kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében vezetett be.

A tudósítás szerint Frankfurtban 300 ember vonult fel az utcákon, tiltakozó transzparenseket lobogtatva, Hannoverben pedig 100 ember jelentette be, hogy tiltakozni kíván ezek ellen az intézkedések ellen.

Németországban szombaton 18.773 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, amelyhez 120 haláleset társult. Ez azt jelenti, hogy az országban jelenleg 3.287.418 személy fertőzött, eddig pedig 81.564 fő hunyt el.

A szélsőjobb szimpátiája bírta jobb belátásra a művészeket?

A vasárnapi nap más változást is hozott: szembesülve azzal, hogy a cinikus hangvételű bejegyzések mellett a szélsőjobboldalinak minősített AfD és a lezárás-szkeptikus Querdenken is kiállt, az eredetileg feltöltött 53 videóból ezen a napon már csak 34 volt kereshető. Emellett számos művész ismerte el, hogy ezen a területen nem nincs helye cinizmusnak és gúnynak.

Visszalépett például Meret Becker és Ken Duken is. Úgy vélik, hogy az akció visszásnak hatott, s minden bizonnyal túl cinikusra sikerült, ezért elnézést kérnek az esetleges félreértések miatt. Hasonlóan cselekedett Ulrike Folkerts is, aki a következő nyilatkozatot tette:

Hibát vétettem, amikor naivitásomtól vezérelve elhittem, hogy kollégáimmal egy pozitív kimenetelű diskurzust mozdíthatok előre.

Mindemellett nyomatékosította, hogy a koronavírus elleni intézkedések „teljes mértékben helyénvalók.”

Politikusok és közéleti szereplők is nemtetszésüket fejezték ki

A színészek akcióját a kultúra egyes képviselői és politikusok is kritizálták. Olaf Zimmermann, a Német Kultúrtanács ügyvezetője rámutatott: azok a közszereplők, akik a parodisztikus megnyilvánulásokat teszik, pont nem azon celebritások közé tartoznak, akiket a lezárások különösen hátrányosan érintenének. Ellenben épp a koronavírus által immáron 13 hónapja sújtott művészek azok, akik ebben a kampányban mégsem vesznek részt.

A filmipar egyik prominense, Oliver Berben is megszólalt az ügyben. Úgy véli, hogy a maga részéről nem érti kollégái magatartását, ugyanis

egy olyan diskurzust hangosítottak fel szükségtelenül, amely már egyébként is létezett a német közéletben.

Ugyanakkor – rámutatott – a szarkasztikus kritikát ezúttal meg kellene hagyni az embereknek.

Armin Laschet, az uniópártok (CDU/CSU) kancellárjelöltje a kérdésben állást foglalva szögezte le, hogy ugyan nem ért egyet a kezdeményezéssel, de pártolja a véleménynyilvánítás e formáját. A baloldali Klaus Lederer kulturális szenátor is hasonlóképpen vélekedik: szerinte ebben a témában nincs helye gúnynak és cinizmusnak, jóllehet, a szövetségi szintű lezárásokkal maga sem ért egyet.

Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés