Uniós klímacélok: a tagállamok akarata győzött

2021. április 26. 15:26

két kérdésben mereven más álláspontot képviselt a Parlament, illetve a tagállamok képviselőit tömörítő Tanács.

2021. április 26. 15:26
Kalas Vivien

"Az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság politikusainak nem csupán a két nappal ezelőtti tárgyalás bizonyult hosszúnak, de maga az addig vezető folyamat is. Tudniillik négy hónap alatt ez volt a hatodik alkalom, hogy tárgyalóasztal mellé ültek a felek az uniós klímacélok meghatározása okán. A megállapodás elhúzódása elsősorban annak volt köszönhető, hogy két kérdésben mereven más álláspontot képviselt a Parlament, illetve a tagállamok képviselőit tömörítő Tanács.

Az egyik az üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkentésének a mértéke volt. A tavaly decemberi Európai Tanács ülésen az állam- és kormányfőknek sikerült e tekintetben egyezségre jutniuk, és az általuk kijelölt irányvonal értelmében az évtized végére az 1990-es szinthez képest minimum ötvenöt százalékkal kevesebb károsanyag kell, hogy legyen a légkörben, mindezt viszont nem országonként, hanem közösen, uniós szinten kell teljesíteni. Ezzel megteremtették a lehetőséget, hogy mindenki saját adottságaihoz mérten járulhasson hozzá, amely leginkább a kelet-közép-európai nemzetek számára jelentett sikert, ők ugyanis tartottak az átállás magas anyagi vonzataitól.

Az Európai Parlament ugyanakkor kevesellte ezt a mértéket és a hatvan százalékos csökkentést szorgalmazta, amelyhez mindvégig ragaszkodott is az intézményközi tárgyalások során – egészen a legutóbbiig. Az április 21-én megszületett megállapodásban ugyanis az ötvenöt százalékos arány szerepel, vagyis végül a tagállamok akarata érvényesült.

A másik terület, amellyel kapcsolatban komoly vita húzódott a felek között az a kibocsátás-csökkentési célok nettó jellegéből adódott. Mindez azt jelenti, hogy amikor az üvegházhatású gázok mennyiségét és azok alakulását vizsgálják, akkor a ténylegesen nem kibocsátott károsanyagot, valamint a földhasználat és az erdőgazdálkodás által elnyelt szén-dioxidot együttesen értelmezik.

Következésképpen az EP azt kifogásolta, hogy a nettó ötvenöt százalékos csökkentés a valóságban kevesebb kibocsátás-mérséklés lesz, hiszen a kitűzött arányszámba beleértendő az elnyelés is. Ebben a kérdésben most egy kompromisszumos megoldás született, megmaradt a nettó jelleg, ám a politikusok 225 millió tonnában maximalizálták azt a szén-dioxid mennyiséget, amely elnyelésével a fentebb említett területek hozzájárulhatnak a közös cél megvalósításához. Ez a mennyiség megközelítőleg azonos a földek és az erdők jelenlegi kiterjedtségének kapacitásával.

Az uniós intézmények közötti megegyezést nem csupán az sürgette, hogy arra épülve további intézkedéseket lehessen hozni a klímavédelem érdekében, de az a tény sem elhanyagolható, hogy ma második napja tart az amerikai elnök által szervezett csúcstalálkozó, amelyen a világ vezetői vitatják meg az éghajlatváltozás ellen szükséges lépéseket.

Az előző elnöki ciklus idején ugyanis, miután Donald Trump kiléptette országát a párizsi klímaegyezményből, az Európai Unió vezető szerepet szánt magának a klímaváltozással szembeni küzdelemben, amely pozíció azonban meginogni látszik Joe Biden megválasztásával és az ő üggyel kapcsolatos elköteleződésével. Annak érdekében tehát, hogy az EU egységes és meghatározó szereplőként vehessen részt ezen a virtuális találkozón, mindenféleképpen egy közös álláspont képviseletére volt szükség."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2021. május 14. 16:59
Valójában a Parlament megszüntetése nem okozna különösebb gondot az EU működésében, sőt, inkább javítaná azt." Pontosan. Csak a szart keverik a sorosista ill. globalista szarháziak. Megpróbálkoznak a lopakodó jogalkotással szintén az előbb emlegetett szarok képviseletében.
civis72
2021. május 14. 16:59
"Uniós klímacél"? ....most komolyan... EMBEREK!...gondolkozzunk már!
Anti Bolsevista Comité
2021. május 14. 16:59
Egyetértek minden előttem szólóval. És nemcsak az Európai Parlamentet szüntetném meg, hanem az összes szupranacionális vonását is az EU-nak. Legyen tagállamok szabad társulása, ahol mindenki szabadon eldöntheti, hogy miben kíván részt venni és miben nem. Ellenőrzési, utasítási, szabályozási, beleszólási jogköröket és azokat gyakorló intézményeket meg kellene szüntetni és személyzetüket bármely EU-tagállam állampolgárának hátrányt okozó döntéséért büntetőjogilag felelősségre vonni. Kevesen maradnának szabadlábon, de nem volna kár értük.
matykox
2021. május 14. 16:59
Nagy úr a hülyeség, de a hivatali székek megtartása, plusz a "ződ ipar" kenőpénzei sokat lendítenek az ilyen "ügyeken". Már azoknak az ügyén, akik ebből hasznot húznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik