Merkel politikája nem váltotta valóra a német klímaelképzeléseket

2021. április 27. 16:56

A kritikusok úgy tartják, hogy Merkel kormánya a klímacélokat a német gazdaság élénkítésének oltárán áldozta fel.

2021. április 27. 16:56
Tom Rees
Telegraph

„Kellemetlen igazságként hat Angela Merkel kormányzásával kapcsolatban, hogy sok német véli úgy, hogy a kancellár klímaretorikájához nem társultak valódi cselekvések.

Ennek kapcsán felsejlik Grönland korábbi környezetvédelmi miniszterének képe is, aki a gleccserek olvadásának megfékezésére vállalkozott; nehéz nem észrevenni a hasonlóságot a 2007-es Angela Merkellel, aki „klímakancellárként” kívánt a klímavédelem pástjára lépni.

Németország klímavezérből sereghajtóvá vált a Merkel-adminisztráció regnálása alatt” – véli Lisa Göldner, a Greenpeace Németország munkatársa, aki hozzátette: „Merkel mesterévé vált annak, hogy hogyan lehet Németországot a klímavédelem úttörőjeként bemutatni, miközben a nap végén mindig a gazdasági érdekeket választotta a klímavédelem helyett.”

(…)

Németország kibocsátáscsökkentési üteme még mindig jobban alakul számos gazdag országhoz, így az Amerikai Egyesült Államokhoz és Ausztráliához képest is. Csakhogy az átállás üteme a merkeli Németország utóbbi egy évtizede alatt csökkent: az országot részben még mindig szén hajtja, és az ország gazdasága nagy mértékben függ olyan nehézipari ágazatoktól, mint amilyen az autógyártás is.

(…)

A kritikusok úgy tartják, hogy Merkel kormánya a klímacélokat a német gazdaság élénkítésének oltárán áldozta fel (…). 

(…)

Ahogyan Merkel CDU-ja egyre távolabb került a klímacéloktól, úgy emelkedtek fel a Zöldek a német politika fősodrába. A pártot egykor keményvonalas radikálisok (…) működtették, ma azonban a döntéshozók körébe centristák is kerültek (…), ennek eredményeképpen pedig a párt minden bizonnyal egy jövőbeli koalíciós kormány partnere is lehet.

(…)

Ennek ellenére a zöldpolitika újfent zárójelbe kerülhet, ha a párt a CDU-val lép koalícióra – márpedig ezzel a lehetőséggel bátran lehet számolni. Ahhoz, hogy bárki is érdemben hozzálásson a klímabefektetésekhez, a Merkel-korszak fiskális politikájához kellene érdemben hozzányúlni. 

(…)

Ahhoz, hogy az adósságfékeket kioldják, s hogy még több befektetést lehessen megvalósítani, a német parlament mindkét kamarájában kétharmados támogatást kell elérni – ez pedig a Zöldeknek aligha sikerülne. Ezen felül közgazdászok is arra figyelmeztetnek, hogy a politikusok minden bizonnyal megtalálnák az áthidaló megoldásokat ahhoz hogy szükség esetén a klímacélokat is keresztülhúzzák. 

(…)

A Zöldek azt ígérik, hogy visszahelyezik Németországot az átállás vágányára. Csakhogy a koalíciós lét kihívásai hamar árnyalhatják ezeket a vállalásokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. augusztus 04. 02:27
Azok fontoskodnak folyton az energiával, akik nem bíznak magukban. Valószínűleg elnyomó családi légkörben nőttek föl, nem tudták megtapasztalni, milyen egy autonóm személyiség, ezért kívülről várják a megoldást.
szodabár
2021. május 11. 21:27
Pedig jól megszívatták a zöldek az atomenergiával. Beindíthatta az elavult borzalmas szénerőműveket és vásárolhatja a francia atom villamos-energiáját. win-win És félévente pitizhet a gáz miatt Putyinnál.
TAVIROZSA
2021. május 11. 21:27
"és az ország gazdasága nagy mértékben függ olyan nehézipari ágazatoktól, mint amilyen az autógyártás is." Eszem megáll, abból nem fog megélni egy ország sem, hogy az emberek ülnek otthon és várják a segélyt! Az autókat valahol le kell gyártani, amit azután eladónak és valahol üzemelni fog! Ezek a ritka hülye setét zöldek mi a bánatos f. szt akarnak! Amúgy az írás fő üzenete az, hogy "óvja", "rettegi" az esetleges CDU /CSU koalától a "drága" zöldeket!
Dorset Naga
2021. május 11. 21:27
Komoly klímaelképzelés volt a barnaszénerőművek beüzemelése, és az atomerőművek leállítása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik