Ha Olaszország elbukik, Európa is kudarcot vall

2021. április 29. 16:45

Rachel Sanderson
Bloomberg
A reformok sikertelensége esetén Olaszországnak vissza kell utasítania az EU további fiskális integrációra vonatkozó tervét.

„Az olasz parlament jóváhagyta Mario Draghi 261 milliárd eurós helyreállítási tervét, amelynek célja az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának feltámasztása a világjárvány romjai alól. Most jön azonban a feladat nehézebb része. A növekedés ösztönzéséhez, illetve az államháztartás egyensúlyának helyreállításához Olaszországnak strukturális reformokra lesz szüksége, és ehhez az olaszokat is meg kell győzni arról, hogy ez a helyes út.

A reformok sikertelensége esetén Olaszországnak vissza kell utasítania az Európai Unió további fiskális integrációra vonatkozó tervét.

Draghi a II. világháború utáni olasz államférfiak szellemiségét idézte fel, amikor a héten a parlament elé terjesztette 273 oldalas reformtervét. A jelenlegi olasz gazdasági helyzet összehasonlítása a háború utáni érával egyáltalán nem alaptalan. Az ország GDP-je tavaly 8,9 százalékkal esett vissza, szembe az EU-átlag 6,2 százalékos csökkenéssel. Több mint 120.000 olasz halt meg a járvány során, ezzel az olaszok az EU-ban a halálozási lista élén járnak. 

(…)

Draghinek igaza van abban, hogy a romokban lévő gazdaságnak hatalmas segítségre van szüksége. Róma az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjának egyik kiemelt kedvezményezettje, és a rendelkezésére álló 261 milliárd euró példaértékű. Ennek ellenére a feladat óriási, összetett és kockázatos.

A Draghi-terv az állami beruházásokra és magánszektor befektetőinek ösztönzésére épül. Hat beruházási célkitűzés van, köztük a digitalizáció és a zöld gazdaság támogatása (így a fenntartó közlekedési eszközök, például a nagysebességű vasúti hálózat fejlesztése). A kiadások 40 százaléka Olaszország válság sújtotta déli régiói kapják. Elsőbbséget élveznek a nők, csakúgy, mint a fiatalok, akik közül minden harmadik munkanélküli.

A költekezés Draghi számára a legegyszerűbb feladat. Nagyobb kihívás a közép- és hosszú távú tervek megvalósítása, hogy az olasz gazdaság a helyreállítással növekedési pályára álljon. Ehhez fájdalmas strukturális reformra van szükség az igazságszolgáltatásban, a közigazgatásban, a versenyszférában és a bürokráciában, ezeket Olaszország évtizedekig kerülte. Mindezt sokkal nehezebb megvalósítani, mint a hat befektetési célkitűzést. A reformok ugyanis szembe helyezkednek olyan befolyásos érdekekkel, mint az olasz gazdaságot megbénító adócsalás. 

A politikai elégedetlenségnek már most vannak jelei: a törvényalkotók a héten a szenátusban kigúnyolták Draghit, amikor félreolvasta jegyzeteit. Olaszország és Európa számára azonban nincs B-terv. Ha Draghi terve Olaszországban elbukik, akkor az egész európai költségvetési politika kudarcot vall. Ez pedig lehetőséget biztosítaná az euroszkeptikusok számára – ahogy tették ezt Németországban –, hogy törvénytelennek nyilvánítsák az EU helyreállítási alapját. 

(…)

Sajnos Olaszországnak a gazdaság újraindításához nincs sok mozgástere, és Draghi kormányzati ideje is véges. A kiadások nem választhatók szét a reformoktól: Olaszország mindeddig nem tudta kihasználni az uniós forrásokat. Megoldását kell találnia az ország valaha volt legrosszabb növekedési mutatójára és a fiskális problémákra. Olaszország gazdaságának 3,6 százalékponttal kell bővülnie a terv öt év múlva esedékes kifutására. Ennek a növekedésnek fenntarthatónak kell lennie, hogy hosszú távon egyensúlyba lehessen hozni Olaszország államháztartását, amely jelenleg GDP arányosan 11,8 százalékos deficittel és 160 százalékos államadóssággal küzd.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ha Olaszország elbukik, Európa is kudarcot vall" - Benito Mussolini is így gondolta. Be is jött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés