Biden radikalizmusa csak a hazaiaknak szól

2021. május 04. 15:40

Az Amerikai Egyesült Államok elnökének külpolitikája jól láthatóan a Donald Trump által kitaposott ösvényen halad.

2021. május 04. 15:40
Janan Ganesh

„(…)

Trump eredeti elképzelései szerint múlt szombatra ki kellett volna vonni az USA erőit Afganisztánból. Joe Biden reformja ehhez képest abban áll, hogy az elnök mindezt 4 hónappal halasztotta el. Trump nem volt hajlandó megfeddni Szaúd Arábiát annak kapcsán, hogy a területén a kormány megrendelésére megöltek egy amerikai újságírót (...). Biden elnöksége alatt a királyság közel sem számít páriának, mint ahogy az országról a politikus a kampányban nyilatkozott. Trump kivezette az Egyesült Államokból az iráni nukleáris paktumból. Biden visszatérése az atomalkuhoz a vártnál sokkal lassabb, és sokkal több feltételekhez kötött.

Elemzők mindhárom esetben arról beszéltek, hogy Trump külpolitikája maga a lelketlen hanyagság: annak bizonyítéka, hogy az Egyesület Államok többé nem bábáskodik a világ felett. Most pedig mindhárom esetben úgy tűnik, hogy Biden többet tart meg ezekből, mint amennyit elvet. Ez a fajta folytatólagosság pedig egyszerre bizonyítéka annak, hogy helytelenül ítéltük meg Bident (…).

A példák sem állnak meg itt. Biden a vakcinanacionalizmusnak egy percig sem állt ellen, s a menekültek befogadására vonatkozó tilalmat is csak a saját oldaláról érkező kritikák miatt vizsgálta felül. 

(…)

Biden Kínával szembeni fellépése is sokkal hűebb ahhoz, amit Donald Trump képviselt, mint amely Barack Obama megközelítéséből következne. (…) A vámok még mindig érvényben vannak. A két ország haditengerészete még mindig árnyékbokszol egymással.

(…)

Egyciklusos elnökként Trump képes volt gyökeresen megváltoztatni azt, ahogyan Amerika a világra tekint. A világnak pedig meg kell tanulnia együtt élni ennek következményeivel.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. május 20. 21:19
Szerintem inkább arról van szó, hogy az USA, már Obama alatt is, elkezdte felismerni a korlátait, és elkezd fokozatosan visszavonulni a világrendőri szerepből. Egyszerűen el vannak adósodva, a világbirodalmi Amerika fenntartására egyre kevesebb forrás van, és odahaza kell másra a pénz. 10-20 éven belül véget ér tehát a második világháború után kezdődött amerikai évszázad, és valami más jön majd, folytatva a birodalmi központok (Portugália, Spanyolország, Hollandia, Franciaország, Nagy Britannia, USA) évszázados gyakoriságú rotációját. Jó eséllyel Kína jelentkezhet be a következő szerepre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik