Biden radikalizmusa csak a hazaiaknak szól

2021. május 4. 15:40

Janan Ganesh
Az Amerikai Egyesült Államok elnökének külpolitikája jól láthatóan a Donald Trump által kitaposott ösvényen halad.

„(…)

Trump eredeti elképzelései szerint múlt szombatra ki kellett volna vonni az USA erőit Afganisztánból. Joe Biden reformja ehhez képest abban áll, hogy az elnök mindezt 4 hónappal halasztotta el. Trump nem volt hajlandó megfeddni Szaúd Arábiát annak kapcsán, hogy a területén a kormány megrendelésére megöltek egy amerikai újságírót (...). Biden elnöksége alatt a királyság közel sem számít páriának, mint ahogy az országról a politikus a kampányban nyilatkozott. Trump kivezette az Egyesült Államokból az iráni nukleáris paktumból. Biden visszatérése az atomalkuhoz a vártnál sokkal lassabb, és sokkal több feltételekhez kötött.

Elemzők mindhárom esetben arról beszéltek, hogy Trump külpolitikája maga a lelketlen hanyagság: annak bizonyítéka, hogy az Egyesület Államok többé nem bábáskodik a világ felett. Most pedig mindhárom esetben úgy tűnik, hogy Biden többet tart meg ezekből, mint amennyit elvet. Ez a fajta folytatólagosság pedig egyszerre bizonyítéka annak, hogy helytelenül ítéltük meg Bident (…).

A példák sem állnak meg itt. Biden a vakcinanacionalizmusnak egy percig sem állt ellen, s a menekültek befogadására vonatkozó tilalmat is csak a saját oldaláról érkező kritikák miatt vizsgálta felül. 

(…)

Biden Kínával szembeni fellépése is sokkal hűebb ahhoz, amit Donald Trump képviselt, mint amely Barack Obama megközelítéséből következne. (…) A vámok még mindig érvényben vannak. A két ország haditengerészete még mindig árnyékbokszol egymással.

(…)

Egyciklusos elnökként Trump képes volt gyökeresen megváltoztatni azt, ahogyan Amerika a világra tekint. A világnak pedig meg kell tanulnia együtt élni ennek következményeivel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés