Nekiment a kriptovalutáknak a spanyol kormány

2021. május 05. 17:24

A szigorúbb szabályozással a visszaéléseket szeretnék visszaszorítani.

2021. május 05. 17:24
null

A baloldali spanyol kormány tovább szigorítja a belföldi kriptovaluta kereskedelemre vonatkozó szabályokat, amivel fokozatosan kiszorítja a feltörekvő pénzügyi szektort. Egy nemrég megjelent kormányrendelet szerint minden kriptovaluta kereskedelemmel foglalkozó vállalat és az eddig kevésbé szabályozott, befektetési alapokat üzemeltető cég tevékenységével kapcsolatban bejelentési kötelezettséggel tartozik az állami hatóság felé.

A kormány ezzel a lépéssel szeretné visszaszorítani az alternatív fizetőeszközök viszonteladásával kapcsolatos visszaéléseket és a pénzmosást.

A spanyol jogszabály rendelkezései alapján a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásáról szóló uniós irányelvnek is eleget tesz. A kriptovaluták kereskedelmével és letétekkel foglalkozó spanyol vállalatoknak ugyanis meg kell osztaniuk ügyfeleleik adatait az uniós tagállamok hatáságaival is, ezzel elősegítve a határokon átívelő, kétes hátterű pénzmozgások visszaszorítását.

A rendelet egyik érdekessége, hogy pontosan meghatározza a kriptovaluták fogalmát azzal a céllal, hogy minden virtuális fizetési eszköz az új szabályozás hatálya alá essen. Virtuális pénznemnek számít minden olyan digitális valuta, amely elektronikus úton továbbítható, tárolható vagy kereskedelem tárgya lehet, melyet nem egy központi bank vagy állami hatóság bocsátott ki, és amit egy állam sem ismert el hivatalos fizetőeszközként.

A kriptovaluták szabályozása az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is komoly fejtörést okoz.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a szigorúbb szabályozást ellenzői arra figyelmeztetnek, hogy a kriptovaluta-piacokra vonatkozó szabályok elriasztanák a befektetőket, ezzel pedig jelentős mértékben csökkenne a kereskedési tevékenység. Azonban a piac szabályozatlan működése az illegalitás felé terelheti a kriptovaluta kereskedelmet. A spanyol kormány a szigorítással próbálja elejét venni ennek a folyamatnak, kérdés azonban, hogy mindez nem kedvez-e az amerikai és a távol-keleti piac számára, ahol továbbra is szabályozatlan, vagy csak részben szabályozott ez a pénzügyi szektor. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskodó
2021. május 13. 19:37
Egyszerű pilóta játék. Láttunk már ilyet a nyolcvanas években, csak ez nagyobb tétben megy. Az a pilóta aki felszáll az nyert, végén beszálló sokaság, meg bukik.
Mich
2021. május 13. 19:37
A spanyolok már bevásároltak az euróval...
istvánkeve
2021. május 13. 19:37
Lehet hogy egy fodrászüzlet müködtetöjét több törvény betartására kötelezi egy állam, mint a bitcoin bányáét ?
Akitlosz
2021. május 07. 16:14
Az üvegajtónak lehet nekimenni. A kriptovalutának nem lehet nekimenni. Aki nem hiszi, ő próbálja ki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik