Az amerikai álom teszi gazdaggá az embercsempészeket

2021. május 06. 15:30

„Fiatalnak és egészségnek látszol. Mit szólnál ahhoz, ha az Egyesült Államokba mennél dolgozni?”

2021. május 06. 15:30
Migrációkutató Intézet

"Sok közép-amerikai ország mind társadalmi, mind gazdasági szempontból az összeomlás szélére sodródott. 2020 novemberében pusztító hurrikánok dúlták fel a régiót, a koronavírusjárvány pedig korábban még nem tapasztalt gazdasági recesszióba lökte az érintett államokat. A munkalehetőségek csökkenése, a kilátástalanság és a kormányzatok nem megfelelő válságkezelése egyre több panamai, guatemalai, Costa Rica-i, salvadori, hondurasi és nicaraguai állampolgárt ösztönöz arra, hogy elhagyja lakóhelyét. Az elvándorlók a biztos munkahelyszerzés reményében jellemzően az Amerikai Egyesült Államok felé indulnak el, ám a határig vezető út kiszámíthatatlan és roppant veszélyes.

(...)

A CIS által megszólaltatott egyik guatemalai migráns szerint a behálózásért felelős közvetítő egyszerűen odalépett hozzá, miközben ő szülővárosában egy utcán sétált és azt kérdezte: „Fiatalnak és egészségnek látszol. Mit szólnál ahhoz, ha az Egyesült Államokba mennél dolgozni?” A kartelltag megígérte, hogy annak ellenére is sikeresen át tudja juttatni a határon, hogy az utazás számos megpróbáltatással jár majd: az út gyalogosan 8-12 napig tart. A kutatóközpont megkérdezte a kilenc interjúalanyt arról, hogy hogyan tudták előteremteni a kisebb vagyonnak számító csempészdíjat. Azt válaszolták, hogy a család és a barátok segítettek túlnyomórészt azzal az ígérettel, hogy a pénzt gyorsan visszafizetik a megszerzett amerikai bérekből.

(...)

A kartellek által emlegetett bideni meghívó olyan mértékű motivációt és ösztönzést adott a mexikói és közép-amerikai állampolgároknak, amely arra sarkallja őket, hogy otthonukat hátrahagyva az Egyesült Államokba vándoroljanak. Az embercsempészeknek való kiszolgáltatottság, az utazással járó bizonytalanság és rizikó sem tántorítja el őket attól, hogy nekivágjanak a több ezer kilométeres útnak.

Életüket kockáztatják, miközben semmilyen garancia nincs arra, hogy épségben átérnek az amerikai oldalra; sőt, az utazásra fordított pénzösszeg is könnyen kárba veszhet egy-egy akció sikertelensége esetén. Aláhúzandó, hogy az embercsempészet iránti kereslet január óta folyamatosan nő, ami oda vezet, hogy a már jól bejáratott csempészhálózatok tagjai szinte egyik napról a másikra válnak dollár milliomossá.

A délnyugati határnál kialakult migrációs nyomásra már több évtizede nem volt precedens, s pont ez a régió az, ahol szinte semmilyen fizikai határzár nem található. A trendekből látszik, hogy a kietlen, kopár környezet sem tántorítja el az elszánt bevándorlókat az illegális határátlépéstől, hiszen egyre többen járják végig az erre futó csempészútvonalakat.

A határmenti településeken romlik a közbiztonság, egyre többen érzik azt, hogy az érkező bevándorlók miatt veszélyesebbé vált a régió. Az elkövetkező pár hónap főbb kérdése az lesz, hogy az amerikai politikai elit észleli-e a problémát és képes lesz-e időben reagálni, vagy a migrációs nyomás egyre intenzívebbé és kontrollálhatatlanabbá válik majd."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. május 11. 18:09
Az USA migráncsok hulláira épült.., rettenetesen beteg ,hipokrita ország ...ha nem tudják a söpredéket egy külső ellenség ellen fordítani akkor szétesik az egész ...mikor a CCCP feladta a hidegháborút a sok jenki balfasz ott maradt ellenség nélkül ...azóta rohad az egész
luzitanxaver
2021. május 11. 18:09
Te mondd, hogy álprobléma, a te hangod mélyebb.
Mich
2021. május 07. 11:56
Hiába, sokan vannak akik az illegális migrációból élnek, Amerikában is...
amaurote
2021. május 07. 11:56
németh sanyi (orbán főpapja) is az amerikai álomra építi a "kereszténységét". és ügye ezt már 30 éve teszi. orbánék csak mostanában fedezték fel ezt a fajta "evangéliumot", el is kezdték másolni :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik