Brüsszel csökkentené az EU importfüggőségét

2021. május 6. 16:47
A koronavírus-világjárvány első öt hónapjában kiderült, hogy az EU számos jelentős szektorban függ a globális értékláncoktól. Az Európai Bizottság éppen ezért felülbírálta a korábbi importstratégiát.

Levonva az elmúlt év során nyert tapasztalatokból adódó következtetéseket, az Európai Bizottság módosított azon az importstratégián, amelyet épp az előtt tettek közzé, hogy az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt. 

A korábbi importstratégia különösen a világjárvány első öt hónapjában okozott problémát, ekkor derült ki ugyanis, hogy az Európai Unió mennyire kiszolgáltatott a globális értékláncoknak.

Az Európai Bizottság az összes kulcsfontosságú gazdasági szektor esetében vizsgálódott, és úgy találta, hogy 5.200 termékből 137 esetében „kirívó mértékű importfüggőséget” lehet kimutatni, e termékkörön belül is jól azonosítható az a 34 produktum, amely Európában nem állítható elő, de még csak nem is helyettesíthető (főleg nyersanyagokról és kemikáliákról beszélünk). 

Az importtermékek nagyjából fele Kínából érkezik, ezt követi Vietnám, Brazília, Szingapúr és Dél-Kora, a függőség pedig különösen igaz az egyes egészségügyi eszközökre és a 21. századi technológiákra (felhőtechnológia, félvezetők, stb.).

Ami az autóipart illeti, a következő 2-5 évben a félvezetők a gépjárművek vételárának 35 százalékát teszik majd ki. A félvezetőkre tehát bátran tekinthetünk stratégiai jelentőségű alkatrészekként.” - nyilatkozta Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa, aki hozzátette: „Erről most mindannyian meggyőződhettünk, ugyanis az értékláncok Európát a világ minden tájával összekötik, Kínában pedig különösen sok ilyen összpontosul. 20 évvel korábban Európa állította elő a világ félvezető-szükségletének 40 százalékát, most ez a szám mindössze 9 százalék.

Az elektronikában használt félvezetőket a világ nagyjából fél évszázada fedezte fel. A technológiai forradalom eredményeképpen megkerülhetetlenné váltak, ugyanis félvezetők szükségesek például a LED-technológia működtetéséhez. Időközben külön iparág szerveződött köréjük, s a mikro- és nanotechnológiában is alapvetésként tekintenek rájuk.

Thierry Breton úgy véli, hogy a „valódi ipari forradalom csak most kezdődik Európában”, ugyanakkor az Európai Uniónak tekintettel kell lennie arra, hogy a globális növekedés 85 százaléka a blokkon kívül történik majd. Éppen ezért Breton szerint az Európai Uniónak nyitottnak kell lennie a kereskedelemre és a befektetésre e külső szereplőkkel is.

Kép: Nicolas ASFOURI / AFP

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés