A párizsi tüntetők szerint túl puha a francia klímatörvény tervezete

2021. május 10. 17:19
Franciaország-szerte több helyen, köztük a fővárosban is tüntetéseket tartottak amiatt, mert a francia parlament alsóháza a klímatörvény egy a vártnál kevésbé ambiciózusabb tervezetét szavazta meg. 

Francia tüntetők vonultak Párizs és más francia nagyvárosok utcáira, hogy még ambiciózusabb klímaválság-ügyi intézkedéseket követeljenek a jogalkotótól. A tüntetések azt követően robbantak ki, hogy a francia parlament alsóháza múlt héten elfogadta annak a klímatörvénynek a tervezetét, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfékezését szolgálná. 

Az aktivisták most azt mondják, hogy a tervezet nem kellően ambiciózus, a Greenpeace pedig egyenesen azzal vádolja a kormányt, hogy

a Macron-adminisztráció vonakodik intézkedéseket tenni a klímaválság leküzdése érdekében.

Az aktivisták amiatt hibáztatják Emmanuel Macron francia elnököt, hogy a politikus ellenállt annak a 150 klímaaktivistának, akikkel leült tárgyalni, és a javaslataikhoz képest puhább szöveget köröztet a jogalkotásban (a javaslatot hamarosan a Szenátus, vagyis a francia felsőház tárgyalja tovább).

A jelenlegi tervezetben olyan intézkedések szerepelnek, mint az országon belüli légigközlekedés tilalma, amennyiben a menetidő nem haladja meg a 2 és fél órát, s amely utazást vonattal is meg lehet tenni. Hasonló intézkedés a magas energiaigényű épületek felújítása és az elektromobilitás szorgalmazása is.

A törvénytervezet mellé jött a bejelentés is arra vonatkozóan, hogy lehet, hogy mégsem tartanak népszavazást arról, hogy alkotmányos védelmet kapjon a klímaválság és a környezetvédelem ügye (ami egyébként presztízskérdés az elnökválasztásra készülő Macron számára).

A referendum ügye a konzervatív többségű Szenátus előtt bukhat el, jóllehet Macron elkötelezett híve annak.

Sajtóhírek szerint a koronavírus-válságot kezelő francia intézkedéscsomag egyharmada – 100 milliárd euró – a biodiverzitás megőrzésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére szolgál majd. Macron emellett az 1990-es referenciaértékekhez mérhető 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig (a korábbi 40 százalékról).

Fotó: Florent Vannier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés