Kötelezővé tenné az EU az elektronikus hulladékok újrahasznosítását – működhet?

2021. május 11. 15:23

Layal Liverpool
Már most több, a technológia szempontjából kulcsfontosságú fém lapul a fiókokban, mint amennyi a bányákban fellelhető.

"Egy jelentés szerint az Európai Unió tagállamai számára elő kellene írni az elektronikai cikkekből keletkező hulladék újrahasznosítását. A tervezet eddig példa nélküli, és az unión kívüli országok számára is lehetővé tenné a pereskedést, csakhogy számos kihívással szembesülünk, ha a gyakorlati megvalósíthatóságot vizsgáljuk.

(…)

A sikert korlátozó tényező például maga a fogyasztói magatartás, tekintve, hogy számos felhasználónak egyáltalán nem áll szándékában újrahasznosítani a már nem használt elektronikai terméket. »Becslések szerint már most több, a technológia szempontjából kulcsfontosságú fém lapul a fiókokban, mint amennyi a bányákban fellelhető« – állítja Andy Abbot, az egyesült királyságbeli University of Leicester kutatója.

(…)

»Lehet fejleszteni az újrahasznosítás technológiáján...egészen addig azonban, amíg az emberek nem gyűjtenek még több elektronikus hulladékot, jelentős előrehaladásról nemigen beszélhetünk.«

(…)

Ha minden egyes akadály elhárul, és a törvénytervezet átmegy, a kritikus nyersanyagok újrahasznosítása az Európai Unióban a blokkon kívüli országokat is hasonló lépésre sarkallhatja. »Az Egyesült Királyság gyártóinak termékeiket összhangba kell hozniuk az uniós szabályokkal, különben egy egész piacot veszíthetnek el; pontosan ezért is van nagyon jó kereskedelmi indoka annak, hogy miért is fog a két szereplő egymáshoz idomulni.« - állítja Jyoti Ahuja, a University Birmingham jogásza.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés