A Hamász egyszerre teszteli Izraelt és Bident

2021. május 12. 17:50

The Wall Street Journal
Csak reménykedhetünk, hogy Biden elnök kész rögzíteni, hogy az USA legfontosabb regionális szövetségese nagyobb jelentőséggel bír, mint a társadalmi igazságosság ideológiájának diktátumai.

"Kedd óta a dzsihadista Hamász Izrael történetének legnagyobb horderejű rakétatámadását hajtja végre; több száz rakétát indítottak útnak Jeruzsálem és Tel Aviv irányába (…). A Hamász támadásai palesztinok jeruzsálemi zavargásait követően kezdődtek; e zavargások pedig a hosszú és vitákkal teli múltra visszatekintő Sheikh Jarrah körzetben található ingatlanok hovatartozása kapcsán törtek ki.

(…)

A regionális politika szintén szerepet játszik ebben a kérdésben. A Hamászt Irán pénzeli és látja el fegyverekkel, amelynek legfőbb vezetője nemrég még a Palesztínában „mártírhalált halt harcosok tiszta vérét méltatta”.

(…)

A Biden-kormányzatnak ellen kell állnia a baloldal nyomásának annak érdekében, hogy ebben az esetben az Egyesült Államok távolságot legyen képes tartani egy kulcsfontosságú szövetségesétől, amelyik épp önvédelmet tanúsít. Bernie Sanders szenátor keddi tweetjében arról írt, hogy „a fejlemények megmutatják, hogy milyen gyorsan képesek kormányközeli szélsőségesek pusztító háborúvá eszkalálni egy konfliktust.” Minden bizonnyal arra gondol, hogy Izrael saját civiljeit támadja rakétával.

A Fehér Ház Biden beiktatása óta lényegében a demokrata baloldal valamennyi reményét beteljesítette. Az egyetlen tárgykör, amelynek tekintetében az Egyesült Államok ma régi vonalasnak számít, az az izraeli-palesztin konfliktus. Ezt a témát ezidáig nem hatotta át a baloldal torz, előjogokról és áldozatokról szóló értelmezésmódja, amelynek fókuszában az áll, hogy mindenért Izrael a felelős.

E régi kiindulópont kerülhet veszélybe, ha az áldozatok száma a kedélyekkel együtt fokozódik. Csak reménykedhetünk, hogy Biden elnök kész rögzíteni, hogy az Amerikai Egyesült Államok legfontosabb szövetségese fontosabb, mint a társadalmi igazságosság ideológiájának diktátumai."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés