Abortuszpárti szexuális nevelést követel a tagállamoktól az Európai Parlament feminista bizottsága

2021. május 12. 11:21
Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága az abortusz korlátozását a nemi alapú erőszak egyik formájának tartja, ezért az abortuszpárti szexuális oktatás honosítását szorgalmazza.

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága (Committee on Women's Rights and Gender Equality, FEMM) 27 igen, 6 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadta el azt a jelentéstervezetet, amely az egyes szexuális és reproduktív előjogok érvényesülésének elősegítését és az alapvető nőjogok megtartását célozza.

A határozatban a készítők hangsúlyozzák, hogy az alapvető női szexuális és reproduktív jogok korlátozása a nők elleni erőszak megnyilvánulásának egyik formája, ilyen formán pedig hátráltatja a nemek közötti egyenlőség irányába tartó progressziót is. Éppen ezért FEMM bizottság arra hívja fel a tagállamokat, hogy minőségi, és mindenki számára hozzáférhető,

a szexuális és reproduktív egészségre vonatkozó alapjogi fókuszú (SRHR) nevelési és oktatási stratégiát fogadjanak el.
Az SRHR a nemzetközi feminizmus egyik legnyilvánvalóbb formája. Az e körbe vonható mozgalmak a nők testi önrendelkezését és szabadságát kívánják előremozdítani. Ennek eklatáns formája az abortusztilalmakkal- és korlátozásokkal szembeni fellépés, arra hivatkozva, hogy a nők saját testükről és sorsukról maguk dönthetnek, ez a fajta önrendelkezés pedig a nők egészségét és jóllétét szolgálja.

A FEMM bizottság képviselői rögzítik, hogy még mindig sok olyan uniós tagállam korlátozza jelentősen az abortusz lehetőségét, amelynek eredményeképpen a nők inkább kihordják magzataikat, vagy esetleg a titkos magzatelhajtás formáit választják. 

Az abortusz kérdése legutóbb Lengyelországban szított jelentősebb társadalmi konfliktust. 2020 októberében a lengyel alkotmánybíróság olyan tartalmú határozatot hozott, amelynek nyomán az egyébként is szigorúnak számító abortuszszabályozás tovább szigorodhat.

S noha olyan országról beszélünk, amely Európában csaknem példátlanul alacsony magzatelhajtási mutatókat produkál – 2018-ban ezer főre három eset jutott –, a szabályozás az abortusz olyan tényállását is tiltottá tette, amelyre vonatkozóan a legtöbb terhességmegszakítást végrehajtották.

Az abortuszhatározat kapcsán kirobbant tüntetéshullám az utóbbi évtizedek legnagyobb tömeges demonstrációi közé sorolható Lengyelországban. A kormány számára ez azért lehetett jelzésértékű, mert az abortuszhatározat egy eleve abortuszellenes társadalomban született. Ehhez hozzáadódik az, hogy a magzatelhajtások esetszáma tavaly mindössze 1100 körül alakult.

Az abortusztilalom a FEMM bizottság szerint sérti a nők alapvető jogait, éppen ezért azt követelik a tagállamoktól, hogy tegyék lehetővé az abortuszt a terhesség korai szakaszaiban is. A képviselők rögzítik emellett, hogy

az abortusztilalom a genderalapú erőszak egy formája.

Követelik továbbá a szexuális oktatás SRHR irányába történő fejlesztését az általános és középiskolás tanulók számára, a képviselők szerint ezzel ugyanis a szexuális erőszak és a zaklatás visszaszorítható.

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eddig is abortuszpárti volt az oktatás. Ez a Bizottság egy ócska és védhetetlen ideológiát képvisel: ha a tagjainak a szülei is ezt képviselték volna, akkor ők most nem tudnának ágálni az abortusz mellett...Pedig egyszerű a helyes válasz: a megfogant élet önálló élet, még akkor is, ha az anya méhében fejlődik ki.

Az abortusz nem csak magzatgyilkosság, hanem veszélyezteti is a nők egészségét. Ma már a nem kívánt terhesség elleni védekezésnek sokféle formája lehetséges. Ha valaki egészségügyi okokból mégsem szedhet tablettákat és nem ültethetnek a szervezetébe védőeszközt, akkor legyen óvatos a partnerével, ahogy nagyanyáink idején. (A felelős szexuális életet kell oktatni az iskolában.) A felelőtlen szexuális magatartásból eredő nem kívánt terhesség soha nem szűnik meg, de az előfordulása egy olyan szint alá csökkenthető, amely már nem jelent társadalmi problémát. Teljesen érthetetlen, miért politikai viták tárgya még mindig ez a kérdés. A magzatgyilkosság nem lehet emberi jog, a nem kívánt terhesség pedig gyakorlatias kezelést kíván.

Hamarosan kötelező európai értek lesz és aki nem felel meg ennek, pénzelvonással büntetik.

Követelem, hogy az egyetemek alapítsanak tömeggyilkosság szakképző tanszékeket is.

Egy esetben, a szüleiknél én is pártoltam volna az abortuszt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés