Az állam átvette az irányítást a Brexit utáni Nagy-Britanniában

2021. május 13. 11:45

Philip Stephens
Financial Times
Margaret Thatcher az államot a jólét akadályának tekintette, Boris Johnson a növekedés középpontjába állítaná.

„Januárban az Egyesült Királyság és az Európai Unió útjai szétváltak. A Brexit – Boris Johnson miniszterelnök szóhasználatával élve – igazi felszabadulás volt. Egyesek úgy vélték, mindez azt az új piacpárti fordulatot jelképezi, amivel a szigetország a korábbi szövetségei által támogatott kapitalizmus-felfogástól elszakadhat. A korporatizmust támogató Németország és az erős állami beavatkozást pártoló Franciaország attól féltek, hogy egy alacsony adókat és mérsékelt béreket támogató, alulszabályozott gazdasággal rendelkező vetélytársat kapnak. De tévedtek Johnsonnal kapcsolatban. 

Az irányítás visszavétele („Taking back control”) szlogen valójában az európai stílusú gazdasági intervencionizmus felkarolását jelenti. A brit nacionalizmus előretörése az egykoron munkáspárti északon ugyanis újrarajzolta a politikai térképet. A kormány most elsősorban a kultúrára és az identitásra összpontosít. A brit populizmus mögött egy olyan gazdasági stratégia rejlik, amely az európai kereszténydemokraták gazdaságpolitikáját tükrözi. 

Margaret Thatcher a kis állam, az állami takarékosság, az adócsökkentés és a szabadpiacok által végzett „kreatív” beavatkozás szószólja volt. Nagy-Britannia acél- és szénipara, valamint a hajógyárak annak a politikai gondolatnak az áldozatai lettek, amely úgy véli, hogy egy állami támogatásokból működő iparágnak nincs helye a gazdaságban. A jólét a vállalkozó szellemű egyének törekvéseiben keresendő.

(…)

Az új brit elképzelés a növekedés ösztönzését, a beruházások irányítását és a gazdasági lehetőségek "kiegyenlítését" Anglia szegényebb régióiban állami beavatkozás révén valósítaná meg. Az állami forrásokat a kutatás és a beruházások finanszírozásának növelésére fordítanák. A brit gazdaság – Johnson szerint – „a természettudományok nemzetközi éllovasa lesz”. Az ország vezetése körülbelül eddig 400 millió fontot fordított arra, hogy a szigetország az űrkutatásban is világelső lehessen. 

(…)

Az állam gazdasági beavatkozása nemcsak a bőkezűségre épül. Johnson a belföldi vállalkozások és a szellemi tulajdon védelme érdekében új versenyjogi szabályozást szeretne kidolgozni, elrettentve ezzel a külföldi „ragadozókat”. A „stratégiai” iparágak és a technológia élvonalába tartozó vállalatok helyzete biztosított lenne. Margaret Thatcher az államot a jólét akadályának tekintette, Boris Johnson a növekedés középpontjába állítaná. 

A hirtelen fordult hátterében a koronavírus-járvány áll, amely még a legfanatikusabb szabadpiac-párti embereket is jobb belátásra térítette. Világossá vált, hogy a globális pénzügyi összeomlás utáni, megszorításokkal tűzdelt évtized romboló hatással volt a közösségekre. Az államkincstár felhagyott fiskális fundamentalizmusával, így a világjárvány okozta gazdasági válságból való kilábalás is megvalósítható.” 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés