Eltörölnék a német zöldek és szabaddemokraták a nemváltoztatás előtti orvosi vizsgálatot

2021. május 13. 15:24
Akár a kormánykoalíció nélkül is módosítaná a vonatkozó jogi szabályozást a Zöldek és a szabaddemokraták frakciója. A módosítás sarkalatos pontja a nemváltoztatás előtti orvosi vizsgálat megítélése.

A Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) még a nyári törvényhozási szünet előtt napirendre vennék a transzszexuális törvény reformjának kérdését Németországban. A két párt az új önrendelkezési törvény elfogadtatása révén egy 40 éve hatályban lévő jogszabályt írna felül.

A jelenlegi transzszexuális törvény adja meg a kereteit annak, hogy transzneműek milyen feltételekkel változtathatnak nemet és nevet. Megjegyzendő, hogy e törvény részleges alkotmányellenességét mondta ki az alkotmánybíróság akkor, amikor arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lehet standardokat felállítani az egyes személyek szexuális önrendelkezésére vonatkozóan. 

Az  SPD és az uniópártok (CDU / CSU) közös célként tűzték ki a témakör jogszabályi reformját, amelyből azonban az utóbbiak kihátráltak, ugyanis a kormánypártok még a felvállalt politikai konfliktusok árán sem tudtak megegyezni a végleges szövegben.

Azzal a nagykoalíció is egyetért, hogy a törvény reformja időszerű lenne, a megvalósítás okoz inkább problémát. Az SPD koncepciója arra irányult, hogy a pszichológiai értékelést egyfajta tanácsadás váltsa fel. A párt képviselői azzal érveltek, hogy a transzszexualitás nem betegség, éppen ezért nem kell bevonni orvosszakértőt sem a nemváltoztatás regisztrálásához.

A CDU / CSU ellenben úgy vélte, hogy legalább a kiskorúak esetében szükséges megtartani a pszichológiai értékelést

– szerintük ugyanis így megelőzhető az, hogy a fiatal transzszexuálisok a nemváltoztatást követően meggondolják magukat.

Most Sven Lehmann, a Zöldek „Queer-ügyi” szóvivője és kollégája, az FDP-s Jens Brandenburg közös levélben kérik parlamenti kollégáikat, hogy támogassák a két párt javaslatát. Ebben Lehmann  és Brandenburg azt kérik számon a jelenlegi szabályozáson, hogy az

túl sok akadályt gördít azok elé, akik egyszerre módosítanák nemüket és nevüket. 

Most ugyanis azoknak, akik ilyen kéréssel folyamodnak a hatóságok irányába, dupla átfogó szakértői értékelésnek kell alávetniük magukat, amely során intim kérdések sorát teszik fel számukra, hogy aztán bírói eljárás zárja le ügyüket. 

A Zöldek és az FDP arra az álláspontra helyezkednek, hogy a szakértői vélemény kikérése a transzszexuálisok zaklatását valósítja meg, ugyanis az ember nemi identitását csakis maga képes meghatározni, senki más. Szerintük a transzneműek ma érdemtelenül szenvednek a szőrszálhasogatástól, ehelyett pedig tisztelet és önrendelkezés járna nekik. Érvelnek továbbá azzal is, hogy a nemük módosítását később visszacsinálni kívánok aránya nagyjából 1 százalék alatt van.

Fotó: JENS KALAENE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"ugyanis az ember nemi identitását csakis maga képes meghatározni, senki más."
Ez honnan is jön, van rá valami törvény vagy ez az elfogadott tudományos álláspont? Mert ha egyik sem, akkor csak vélemény, ami ugyanannyit ér, mint az összes többi, erre tromfként hivatkozni olyan, mint amikor a béka felfújja magát.
Vicces egyébként, hogy elsőre így olvastam: "ugyanis az ember identitását csakis maga képes meghatározni, senki más." - aztán valahogy ez mégsem működik, fehér ember nem mondhatja magát privilegizált fajú négernek, mert azzal bűncselekményt valósít meg. Miért is más a faji identitás, mint a nemi? Mert azt mondják a progresszívok? Ennyit erről.

Nem-változtatás nem létezik, ugyanis a nem megváltoztatása nem lehetséges.

Varrathatsz magadnak vaginát meg csöcsöket, felveheted a Loretta nevet, megerőszakolhatod az államot, hogy úgy tegyen, mintha te nő lennél, de attól még XY kromoszómád van minden sejtedben. Kivéve, ironikus módon, a spermium sejtjeidet.

Ez olyan, mint amikor annak idején nálunk az utcáról is be lehetett menni házasságkötésre. Pár hónap múlva szélsebesen bevezették az 1 hónapos előzetes bejelentkezési kötelezettséget...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés