Az EU-nak nem szabad hallgatnia a balkáni bővítést opponáló hangokra

2021. május 18. 18:14

Akri Çipa
Az EU által „a lehetőségekre irányába kinyitott történelmi jelentőségű ablak” hamarosan bezárulhat.

"Az Európai Unió 2018-ban új bővítési stratégiát fogadott el a Balkánra vonatkozóan, amelyet sokan „a lehetőségekre irányába kinyitott történelmi jelentőségű ablaknak” neveznek. Hat olyan országot von kötelekébe, amelyek jelenleg nem az EU tagjai. A dokumentumban egyértelműen az áll, hogy ezen államok jövője az Európai Unióban van.

(…)

Azóta nem láttuk jelét a további folytatásnak. De ami még rosszabb, hogy a folyamatot egyre inkább határozzák meg az akadályok és a megalapozatlan késedelmek – még egy ilyen, és az egész bővítési stratégia mehet a levesbe.

A balkáni bővítést ellenzők és az Európai Unió intézményrendszerén kerékkötőként fellépők továbbra is hatékonynak bizonyulnak. Általában Albániára és Észak-Macedóniára összpontosítanak.

(…)

Brüsszel álláspontját a bővítésre vonatkozóan sokszor éri kritika az Európai Bizottság kettős beszéde és kettős mércéje miatt. Ha továbbra is tárgyalási potenciálra pályázik, és a régióban továbbra is a jótevő szerepére pályázik, az Európai Unió számára elérkezett az idő, hogy konkrét tárgyalási keretrendszert dolgozzon ki, és a lehető leggyorsabban cselekedjen (…).

Az EU által „a lehetőségekre irányába kinyitott történelmi jelentőségű ablak” ugyanis hamarosan bezárulhat. Brüsszel azonban még tehet azért, hogy ez nem történjen meg."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés