Őszig biztosított a jogrendszer egysége még veszélyhelyzet idején is

2021. május 18. 17:45
Az őszi ülésszakig velünk marad a jogrendszer egységét a veszélyhelyzet idején biztosító, idén év elején kihirdetett törvény. A Kormány ettől függetlenül a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.

Hosszabbítás őszig

A magyar parlament 128 igen 57 nem szavazattal elfogadta Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatát a koronavírus-törvény hatályának meghosszabbításáról. A törvényt a 2021-es őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napig kell alkalmazni. A törvény funkciója, hogy a jogrendszer egységét megteremtse és fenntartsa azáltal, hogy

az Alaptörvényből fakadó jogszerűséget biztosítsa a Kormány bizonyos koronavírus-rendeletei számára.

Az indokolás szerint jóllehet Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programját indította el a koronavírus-járvány kapcsán, az új vírusmutánsok kontinens-szerte terjednek, így hazánkban is jelen vannak. Ez a fokozott védekezést továbbra is szükségessé teszi, amelyet az Országgyűlés ezzel a törvénnyel tesz lehetővé. 

A javaslatban szerepel, hogy a koronavírus-törvény hatálya nem függ össze a veszélyhelyzettel, utóbbit a Kormány az őszi ülésszak első ülésnapját követő tizenötödik napot megelőzően is megszüntetheti. Ezt a Kormány akkor teheti meg, ha úgy ítéli, hogy a veszélyhelyzet fenntartásának alaptörvényi feltételei (az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség) már nem állnak fenn.

A jogrendszer egységét védi a törvény pandémia és különleges jogrend idején

A most szóban forgó törvényre (amelyet a cikkben koronavírus-törvénynek nevezünk) épp azért van szükség, mert a veszélyhelyzet megszüntetése esetén számos átmeneti szabályozást igénylő kérdés merülhet fel. Ennek kapcsán az Alkotmánybíróság rögzítette, hogy „a világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán”. Ebből következően az e káros hatások elhárítása érdekében tett intézkedések tartós, de akár végleges intézkedések is lehetnek.

A veszélyhelyzetben a Kormány a gyors döntéshozatalt igénylő ügyekben rendelet útján dönthet, amelyek a veszélyhelyzet megszűnésével együtt az Alaptörvényben foglaltak szerint automatikusan hatályukat vesztik. Számos ilyen kormányrendelet vagy intézkedés azonban épp a már említett módon szolgálná a káros hatások mérséklését, éppen ezért

az Országgyűlés kötelessége, hogy ezt a „jogbizonytalan” helyzetet törvényalkotás útján oldja meg. 

A mostani módosítás indokolása erre egyébként számos életszerű példát hoz: a törvény „biztosítana lehetőséget arra, hogy a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok érvényességi ideje ne érjen véget a veszélyhelyzet megszüntetésével automatikusan, a SZÉP kártyák ideiglenes díjmentességével kapcsolatos szabályok fennmaradjanak, vagy a gazdaság újraindítását elősegítő intézkedések (közterület használatával kapcsolatos intézkedések, helyi adókra vonatkozó szabályok, stb.) ne szűnjenek meg.

A mostani törvénnyel kapcsolatos jogalkotói cél tehát nem más, mint hogy elősegítse, hogy Magyarország mielőbb maga tudja a koronavírus-világjárvány tehertételeit.

A fentiek nem jelentik azt, hogy az Országgyűlés szándékában az áll, hogy a kormányrendeleteket mai formájukban kritika és kiegészítés nélkül tartsa meg a veszélyhelyzet megszűnéséig. A törvényben szerepel, hogy

az Országgyűlés egyenként kizárhatja az egyes rendeletek alkalmazását, ha a megsemmisített rendeletek helyébe azonos életviszonyokra vonatkozó törvényt alkot

(az úgy nevezett jogforrási hierarchiában – „békeidőben” – a törvény magasabb szinten helyezkedik el, mint a rendelet, ugyanis a törvény nem más, mint „általánosan kötelező magatartási szabály”). 

A törvénymódosítás erre vonatkozó része úgy nevezett „sarkalatos törvénynek” minősül, vagyis e jogszabályrész módosításához a jelenlévő parlamenti kétharmadának szavazata szükséges.

A koronavírus-törvényről szóló indokolást teljes terjedelmében itt olvashatja el.

Kitekintés a másik végletre...

Nincs ez mindenhol így. A Precedens még januárban írt a "svéd modellként" elhíresült járványügyi védekezési "stratégia" közjogi hátteréről. Ebben olyan elemzéseket tártunk fel, amelyek alapján feltételezhető, hogy a gyér korlátozásokat valójában nem a nyájimmunitás mihamarabbi elérése indokolta, hanem ennek oka sokkal egyszerűbb.

A békeidőre messzemenően berendezkedett

svéd alkotmányos rend egyszerűen nem állt készen egy a koronavírus-járványhoz hasonló megmérettetésre,

a kormány tétlenségét pedig valójában egy alkotmányos joghézag eredményezte. Az alkotmányos joghézag tény, ugyanakkor hozzá kell tenni azt is, hogy a 2020. októbere és a 2021. első néhány hónapjában napvilágot látott elemzések sorra kérdőjelezik meg a svéd modell követendőségét: a Time magazin szerint számos jogszabály, így az oktatási törvény is alkalmatlan volt a járvány elleni védekezésre (lásd távolságtartás), így fennáll a lehetősége, hogy a "svéd modellnek" nem célja, hanem inkább "mellékhatása" lehet a nyájimmunitás.

Hasonló éllel cikkezett erről a The Guardian, s a Deutsche Welle is riportot készített a témában idén márciusban. Ebben Marie Holmqvist, a Karolinska University Hospital munkatársa megszólalóként gyakorlatilag elismerte, hogy a "svéd modell" egyszerre volt adottság és tudatos stratégia.

Egyrészt - mint mondta - a kormány egy a parlament által még a koronavírus-világjárványt megelőzően elfogadott járványügyi akciótervből tudott dolgozni, elsődleges szempont pedig mindvégig a svéd egészségügy funkcionalitásának megőrzése volt. Arra az újságírói kérdésre pedig, hogy milyen védekezési módot javasolna más nemzetek számára a koronavírus ellen, leszögezte: minden országnak magának kell eldöntenie, hogy milyen utat választ a járvány elleni küzdelemben. 

Kép: MTI

Dobozi Gergely

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés