A Hezbollah visszavonulási területévé vált Németország

2021. május 19. 9:58
Három humanitárius profilú szervezetről derítette ki a német belügyminisztérium, hogy a "mártírcsaládok" segítésével közvetetten a Hezbollah Izrael elleni katonai műveleteit támogatják. A német alkotmányvédelem szerint ez újabb bizonyítéka annak, hogy Németország az utóbbi időben a Hezbollah visszavonulási területévé vált.

Három Irán párti síita kötődésű szervezet is pénzt gyűjtött Németországban a libanoni Hezbollah milícia projektjeire – tárta fel a német szövetségi belügyminisztérium. A tárca gondoskodott a szervezetek betiltásáról.

Egyetlen a terrorizmust támogató ember sem lesz biztonságban Németországban. Lényegtelen, hogy e támogatók milyen köntösbe öltöznek, kizárt dolog, hogy menedékjogot kapjanak hazánkban.”

- tweetelte Steve Alter minisztériumi szóvivő, Horst Seehofer (CSU) belügyminisztert idézve.

Alter arra utal, hogy a három betiltott szervezet által vállalt vallásos és humanitárius misszió során valójában a Hezbollah „mártírcsaládjainak” szervezett gyűjtést. A szervezetek a Hezbollah Izrael elleni harcát támogatták, ez pedig a nemzetközi renddel ellentétes irányba hat – állítja a belügyminisztérium. 

A Hezbollah egy Libanonban önálló pártként működő, saját televíziós csatornával rendelkező szervezet, amely nagy mértékben támaszkodik úgy a humanitárius gyűjtésekre, mint jól felszerelt milíciáira. A Hezbollahot ezen felül Irán is támogatja, javarészt fegyverszállítmányok útján. A Hezbollah eltagadja Izrael államiságát, militáns ágát pedig az Európai Unió 2013 óta terrorszervezetként tartja nyilván.

A Hezbollahot Németországban 2020-ban tiltották be; ebben az időszakban a szövetségi belügyminiszter mindenfajta síita természetű terrorszervezet működését betiltotta. A belügy emellett hatáskört adott a főügyész számára arra is, hogy vizsgálhassa a Hezbollah tevékenységét. 

Az alkotmányvédelmi hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz) rámutatott, hogy

Németország a Hezbollah szemében nem műveleti, hanem visszavonulási terület.

A hivatal legfrissebb nyilvántartásai szerint nagyjából 1.050 potenciális Hezbollah-szimpatizáns él ma Németországban.

Alter elmondása szerint a három csoport tevékenységére egy több német tartományra kiterjedő rendőrségi akció keretében derült fény. Az érintett három szervezet a Vereine Deutsche Libanesische Familie, a Menschen für Menschen és a Gib Frieden. Mindhárom szervezet a már korábban betiltott Farben für Waisenkinder alá tartozik, amely a libanoni árvák érdekvédelmére jött létre. 

Az ernyőszervezet betiltásáról Thomas de Maiziére (CDU) korábbi belügyminiszter gondoskodott 2014-ben. A mostani akciókat Bréma, Hamburg, Hessen, Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfála, Rajna-vidék-Pfalz és Schleswig-Holstein tartományokban tartották, zömmel klubokban és a szervezetek vezető tisztségviselőinek otthonaiban.

A mártírcsaládoknak gyűjtött támogatások közvetetten a Hezbollah harcosait is bátorítják: ezek az emberek

bátrabban vesznek részt fegyveres műveletekben abban a biztos tudatban, hogy családjaik esetleges haláluk esetén is támogatásban részesül.

Sokan részben a Hezbollah felelősségét is pedzegetik a közel-kelet legutóbbi destabilizálódása miatt: az izraeli-palesztin konfliktusban Libanon déli részéről számos rakétát lőttek ki Izrael irányába, jóllehet a támadásban való részvételt a Hezbollah következetesen cáfolja.

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés