Bejegyzett élettársi kapcsolat miatt alakulhat ki patthelyzet Litvániában

2021. május 20. 14:50
10 ezer ember vonult utcára Vilniusban a hagyományos családmodellt érintő törvénytervezet miatt, melyet júniusban vitat meg a litván parlament.

Litvániában rendesen felkavarta a kedélyeket az a törvényjavaslat, amely lehetővé tenné az azonos nemű párok számára, hogy bejegyzett élettársai kapcsolatban élhessenek. Szombaton 10 ezer ember tüntetett a kezdeményezés ellen annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt jelenleg tilos tömegrendezvényeket tartani.

A „családvédelmi felvonulás” nevű esemény szervezői szerint a tüntetéssel minden olyan kezdeményezés ellen tiltakoztak, amely a család fogalmát újra szeretné definiálni.

A szervezők nemcsak a litván törvényhozás elé kerülő javaslat, hanem az Isztambuli Egyezmény ellen is szót emeltek. A tüntetők a belpolitikai folyamatokat, így a liberális és a magát konzervatívnak nevező politikai erő összefogását is élesen támadták, mondván, hogy politikájukkal a gender-ideológia megszilárdítását támogatják. 

A most asztalon lévő tervezetet egy nyíltan meleg képviselő terjesztette a törvényhozás elé, aki abban bízik, hogy indítványát megszavazza a litván parlament.

A tervezet értelmében az azonos nemű párok az örökösödési jog és a tulajdonjog területén is kedvezőbb elbírálás alá esnének,

sőt, a jövőben akár egymás vezetéknevét is szabadon felvehetnék. Azonban örökbefogadásra továbbra sem lenne lehetőségük, és társadalmi és politika támogatottság hiányában házasságot továbbra sem köthetnek. 

A litván alkotmány ugyanis kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő jogilag elismert életközössége, és mivel alkotmánymódosítás jelenleg nem szerepel a kormánypártok tervei között, így a házasság intézményét továbbra is védi az alaptörvény. Továbbá a litvánok többsége is elutasítja a melegházasságot, csak a lakosság 30 százaléka támogatna egy ilyen irányú kezdeményezést. A bejegyzett élettársi kapcsolat kérdésköre már 2015-ben felmerült a litván parlamentben, de akkor a kezdeményezést leszavazták. 

Jelenleg a törvényhozás 17 pártja közül hét már korábban is támogatta a bejegyzett élettársai kapcsolat intézményének létrehozását, ugyanakkor a Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták kormánypárt erősen megosztott a kérdésben. Egyik koalíciós partnerük, a Liberális Párt viszont támogatja a kezdeményezést, ami egyben azt is jelenti, hogy

Litvániában kormányválság alakulhat ki, ha nem sikerül áthidalni az ellentéteket a júniusban esedékes parlamenti vita során.

Ha ugyanis a Liberális Párt a parlamentben összeáll a baloldali ellenzékkel, a kisebbik kormánypárt a Haza Szövetség nélkül is képes lehet elfogadni a tervezetet. Ennek viszont könnyen lehet, hogy komoly politikai ára lesz. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Két szembenálló felfogás: az ember előzetes-természetes adottságokra utalt, illetve, bármi "megcsinálható", csak akarni kell. Az előbbienk van igaza, mert az emberi természetnek vannak konstans, megváltoztathatatlan elemei.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés