Újfajta antiszemitizmus ütötte fel a fejét Németországban

2021. május 20. 11:44

Andreas Kluth
Bloomberg
A németeknek nem okoz gondot az őslakos polgárok által elkövetett antiszemita atrocitások elítélése, de az importált antiszemitizmus új problémaforrást jelent.

„Miközben az izraeliek és a palesztinok között egyre inkább fokozódik a konfliktus, a közel-keleti ellentétek más országokban is felütötték a fejüket, így Kanada, Franciaország és az Egyesült Királyság utcáin is. De egy nyugati államban sem számít olyan kínosnak e probléma megjelenése, mint abban az országban, ahol egykor a holokausztot elkövették.  

Az elmúlt napokban tüntetők ezrei vonultak fel német nagyvárosok utcáin, és nemcsak Izrael Állam ellen, hanem általánosságban a zsidókkal szemben is szót emeltek, ezzel felerősítve az antiszemita szólamokat. Az egyik megmozduláson egy zsidó újságírót fizikailag bántalmaztak. A tüntetők között sok arab származású, muszlim vallású fiatal férfit lehetett látni, német, illetve külföldi állampolgárokat egyaránt. 

A mainstream német társadalom nem habozott sokat a reakciókkal. Közéleti szereplők és politikusok a politikai spektrum minden szegletéből azt hangsúlyozták, hogy míg Izraelt és annak politikáját a szólásszabadsággal összhangban szabadon lehet kritizálni, a zsidógyűlölet elfogadhatatlan és tűrhetetlen. 

(…)

A II. világháború utáni Németország az auschwitzi sebek begyógyítására épült. A németek az eseményekből két tanulságot vontak le. Ezek sokáig megfértek egymás mellett, azonban mára úgy tűnik, hogy feloldhatatlan ellentétek alakultak ki.

A legkézelfoghatóbb tanulság az volt, hogy a zsidók nem lehetnek újból diszkrimináció áldozatai és boldogulásukat segíteni kell, úgy Berlinben, mint Tel-Avivban. Ez a tanulság az emlékezésre és a felelősségre épült. 

Ugyanakkor egy általánosabb tanulságot is levontak a németek: egyetlen egy kisebbséget sem érhet diszkrimináció, az elnyomásban élőket pedig segíteni kell, éljenek Berlinben vagy Gázában. Ez azt jelenti, hogy a német megbékélés erkölcsi passzusai a muszlimokra is kiterjednek. A 2015-ös menekültválság idején megjelentek ezek az érzelmek, az ország egy része büszke volt a szírek és afgánok befogadását propagáló Willkommenskultur üzenetére. 

(…)

Az őslakos németek külföldiekkel szembeni előítélete stagnáló vagy csökkenő tendenciát mutat, a megnyilvánulások azonban erőszakosabbá váltak. Sok zsidó nem érzi magát biztonságban. A legmegdöbbentőbb eset 2019-ben történt, amikor Yom Kippur merényletet próbált végrehajtani Halle város zsinagógájában. Azonban nem sikerült betörni az elbarikádozott ajtót, így végül lelőtt egy arra járó nőt és egy férfit. 

A németeknek nem okoz gondot az őslakos polgárok által elkövetett antiszemita atrocitások elítélése, de az importált antiszemitizmus új problémaforrást jelent. Sokáig a német mainstream média nem tudta, hogyan kell hivatkozni azokra az előítéletekre és nőgyűlöletre, melyeket egyes muszlim bevándorlók hoztak magukkal.

(…)

Az elmúlt napok megdöbbentő jelenetei után sok mainstream politikus nem kerülte tovább a kínos témák megvitatását. A CDU vezetője egyenesen kijelentette, hogy a németországi antiszemitizmusnak három fő forrása van: a szélsőjobboldal, a radikális baloldal és néhány muszlim bevándorló, de mindhárom ellen egyformán küzdeni kell. Armin Laschet, a párt kancellárjelöltje úgy véli, hogy minden német – a muszlimokat is beleértve – osztozik a holokauszt erkölcsi örökségében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés