A mesterséges intelligencia az USA Achilles-sarka Kínával szemben

2021. május 25. 9:29

James Stavridis
Bloomberg
A mesterséges intelligencia fejlesztésében az okos és következetes stratégia a siker kulcsa.

„Először is foglalkozzunk az amerikai mesterséges intelligencia (MI) fejlesztés legkézenfekvőbb kihívójával, Kínával. A kínaiak egy évtizede minden erőfeszítésüket az MI-re összpontosították, egy olyan kormányzati megközelítést honosítottak meg, mely Kínát nagyhatalmi tényezővé kívánja emelni az MI területén. Ehhez komoly figyelmet fordítottak a természettudományi, technológiai, mérnöki tudás átadására, a matematika oktatására, a legkitűnőbb diákok támogatására és a kutatás és fejlesztés ösztönzésére (a hadiparban is). Továbbá hatalmas mennyiségű adatot halmoztak fel közösségi platformok segítségével (az adat az új olaj, ahogy ezt egy új mondás tartja), ipari kémkedést alkalmaztak a nemzetközi vetélytársak fejlesztéseinek feltérképezésére, és a mesterséges intelligenciát tudatosan beépítették a kormányzati szféra és a vállalkozások minden szegletébe. Az okos és következetes stratégia a siker kulcsa ezen a területen.

Eközben Washington elsősorban piaci megközelítést alkalmazott, mindezt annak reményében, hogy a Szilícium-völgy és más technológiai központok önerőből finanszírozzák majd a kutatásokat és ezzel az Egyesült Államok versenyben maradhat. Az USA azonban lemaradt a reáltudományok oktatásában, és az adatvédelmi szabályok a kutatási célú adatfelhalmozást is ellehetetlenítették. Míg egyes amerikai kormányzati és egyetemi laboratóriumok foglalkoznak mesterséges intelligencia-kutatással (jómagam a Johns Hopkins Laboratórium vezető munkatársa vagyok), és ezekhez a hadsereg is csatlakozott, az amerikai megközelítés túlságosan nagy teret hagy a laissez-faire filozófiának. Vannak olyan kezdeményezések – ilyen volt annak idején a holdra szállás is – melyeket a magánszektor önerőből nem képes megvalósítani. A mesterséges intelligencia fejlesztése is ezek közé tartozik.  

(…)

Az Egyesült Államoknak olyan koherens kormányzati stratégiára van szüksége, amely összhangban van a vállalkozásokkal. Ehhez a kutatás-fejlesztésnek nagyobb hangsúllyal kell megjelennie. Egy nemrég kiadott kormányzati jelentés 40 milliárd dolláros kezdőtőkét javasol. Mindez azért kell, hogy a legképzettebb szakemberek fejlesztései az állam szolgálatába álljanak, külön oktatási intézmény foglalkozzon a kiberügyek felkarolásával, a védelmi minisztérium kibertémákkal foglalkozó szakemberei a mesterséges intelligencia területén megfelelő szaktudást szerezzenek (és ezzel együtt az űrkutatásban is otthon legyenek), az elnöknek és a Nemzetbiztonsági Tanácsnak a legkiemelkedőbb szakmai gárda adjon tanácsot, és USA a nemzetközi szakemberek előtt is ki tudja tárni az ajtót. 

(…)

Az USA nemzetközi előnye a mestersége intelligencia terén folyamatosan csökken, sőt, egyesek már úgy vélik, hogy a vezető szerep a múlté. A mesterséges intelligencia elválaszthatatlanul összefonódott a kibertérrel. Ezt különösen a kvantumszámítás (egy rendkívül bonyolult megközelítés) megjelenése szemlélteti, amely jelzi számunkra, hogy az átalunk használt számítógépes rendszerek és hálózatok elavultak.

A katonaságnak, és különösen a hírszerzésének fel kell készülnie a mesterséges intelligencia forradalmára. Úgy tűnik azonban, hogy az Egyesült Államok még nem áll készen erre a csatára.”
 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálunk meg minden épkézláb kezdeményezést elkaszálnak a NER további sikerei érdekében.
Az oktatást is ennek érdekében rohasztották le.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés