Nem hajtja végre az Európai Bíróság döntését Lengyelország

2021. május 25. 11:18
Az EU bezáratná az ország egyik legnagyobb bányáját, a lengyel kormány azonban ellenáll.

Az Európai Bíróság döntése értelmében a lengyelországi Turów bányában azonnali hatállyal be kell szüntetni a kitermelést.

A cseh és a német határhoz közel fekvő lignitbánya ügyét Csehország vitte a bíróság elé,

miután a lengyel hatóságok engedélyezték a kitermelés folytatását egészen 2044-ig. A bányát tulajdonló állami cég (PGE) 2022-ig tovább kívánta növelni a kitermelés ütemét is, a tervek között szerepelt a lelőhely kiterjesztése a cseh-lengyel határ irányában.

Az Európai Bíróság helyzetértékelése szerint Lengyelország jogellenesen hosszabbította meg a bánya lejáróban lévő engedélyét, így a több évtizede működő lelőhelyet fel kell számolni. Ez egyben azt is jeleni, hogy a luxemburgi döntés értelmében a régió egyik legnagyobb munkaadójának be kell zárnia a kapuit. 

A lengyel kormány tegnap bejelentette, hogy nem hajtja végre a döntést, a kitermelés nem áll le,

mert minden jogi és diplomáciai eszközt bevetnek, hogy a bánya tovább tudjon működni. Brüsszel ugyanakkor láthatóan komoly nyomást helyzet Lengyelországra, hiszen az Európai Bizottság jelezte, hogy a lignitbánya engedélyének meghosszabbítása miatt az egész Bogatynia régió kimarad a zöldenergiára való átállást támogató, 17,5 milliárd euró összértékű uniós alapból érkező forrásokból.

A PGE egyik vezetője, Paweł Śliwa arra figyelmeztet, hogy a bánya egyik napról a másikra történő bezárása a hazai forrású energiatermelést is visszavetné. Hiszen nemcsak a lignitforrást, hanem lignitalapú erőműveket is be kell zárni.

Mindez megközelítőleg hárommilliárd euróba kerül majd az államnak, és több ezer ember veszti majd el az állását.

A jobboldali lengyel vezetés még áprilisban állapodott meg a bányászok érdekképviseletével, hogy az ország szénbányáit 2049-ig bezárják és fokozaton növelik a megújuló hazai forrásból származó energiahordozók részesedését. Egyes klímavédelmi szervezetek azonban nem elégedettek a döntéssel, a turówi erőmű esetében pedig a cseh és német határ közellenségé is komoly támadási felületet jelentett. A bezárás gyorsasága Lengyelország energiabiztonságát is veszélyezteti, hiszen a lengyel energiahordozók 65 százaléka szén.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: JOHN THYS / AFP

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit tud a távoli EU-bíróság, az íróasztalai mellett, a valós lengyel helyzetről?...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés