Brüsszeli bürokraták otthonkában?

2021. május 27. 8:32

Navracsics Tibor
A járvány egészen biztosan hatással lesz munkavégzési szokásainkra, sőt, mindennapi emberi kapcsolatainkra is.

"A koronavírus-járványnak az európai társadalmakra gyakorolt hatásairól folyó vita gyakorlatilag egyidejű magának a pandémiának a kitörésével. Még senki sem tudta megmondani, hogyan akadályozzák meg rohamos terjedését, amikor mások már az utána következő időszak változásairól értekeztek. Az egyik konszenzusosnak tűnő megállapítása volt a vitának, hogy a járvány egészen biztosan hatással lesz munkavégzési szokásainkra, sőt, mindennapi emberi kapcsolatainkra is. Most, hogy a járvány harmadik hulláma levonulóban van, meg is születtek az első tervek a változtatásokra."

(...)

"Johannes Hahn, a költségvetésért és adminisztrációért felelős biztos bejelentette, hogy a megváltozott munkavégzési szokásokra tekintettel a Bizottság új épülethasznosítási politikát alakít ki. Ennek keretében terveik szerint 2030-ig bezárja a jelenleg használt ötven irodaépületének felét, és az intézmény által használt irodaterület nagyságát a jelenlegi 780.000 négyzetméterről körülbelül 580.000 négyzetméterre csökkenti."

(...)

"A Bizottság döntésének nem csak azért lehet meghatározó jelentősége a többi uniós intézmény szempontjából is, mert a brüsszeli bürokraták fele az intézményben dolgozik. Az Európai Unió közigazgatási elitjéhez kötődő képek ugyanis meglehetősen negatívak. Az intézményeket nem hatékony, rugalmatlan, a kafkai bürokrácia képét megelevenítő munkahelyekként írják le."

(...)

"A koronavírus-járvány tehát úgy tűnik, hogy tényleg átalakítja munkavégzési szokásainkat, és a Bizottság élen akar járni a változásokhoz való alkalmazkodásban. Bár a döntésben talán az is szerepet játszik, hogy abban reménykednek a döntéshozók, hogy az otthoni munkavégzés támogatásával a vészesen öregedő tisztviselők helyére nagyobb sikerrel toboroznak fiatalokat. Elvégre még egy brüsszeli bürokrata is barátságosabban néz ki otthonkában."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés