A párhuzamos társadalmak kialakulásától tartanak a holland nagyvárosok polgármesterei

2021. május 31. 11:57
A jellemzően "nem-nyugati migrációhoz" kötődő párhuzamos társadalmak kialakulásától tartva, félmilliárd eurós nagyságrendű helyreállítási akciótervet követelnek a holland nagyvárosok polgármesterei.

Nemzeti helyreállítási tervet követel tizenöt holland nagyváros, köztük Amszterdam, Rotterdam, Utrecht és Hága polgármestere a hollandiai párhuzamos társadalmak kialakulásának megfékezésére. A polgármesterek kiáltványát az AD tette közzé „Dicht de kloof!” („Bezárni a szakadékot!”) címmel. 

A jellemzően nem-nyugati bevándorlók lakókörnyezetéhez fűződő jelenségre használt politikailag korrekt kifejezés – sérülékeny kerületek („kwetsbare wijken”) – azt a jelenséget takarja amelynek eredményeképpen már most az említett nagyvárosokban, de például Eindhovenben és Groningenben is mindennapos a szegénység, a bűnözés, az eladósodottság és a munkanélküliség. Hasonlóan sérülékeny kerületnek számít Leeuwarden (nyitókép) keleti része is; a város polgármesterének neve is az indítványozók között szerepel.

A Statista becslései szerint

Hollandiában napjainkban nagyjából 2 millió 300 ezer nem-nyugati, jellemzően marokkói és török származású bevándorló él,

de jelentős számú bevándorló érkezett a dél-amerikai Suriname Köztársaságból (egykori nevén Holland Guyana) is.

Ez ezekben a kerületekben a polgármesterek szerint

a fejlemények lassan áthidalhatatlanná teszik a szakadékot e közösségek és az ország többi részében élők között.

Ehhez hozzáadódik az is, hogy az ezekben a kerületekben tanuló gyermekek jellemzően rosszabbul teljesítenek az ország többi részében tanuló gyermekhez képest, továbbá ezek a fiatalok egyre nagyobb arányban válnak bűncselekmények áldozativá is.

A jelenség 1 millió embert érint, akik a 16, a jelenség által leginkább sújtott övezetben élnek. Az indítványozók hozzáteszik: a koronavírus-válság a tendenciát még fokozta is.

A kezdeményező polgármesterek megoldási mintaként egy 2012-es rotterdami tervre (Nationaal Programma Rotterdam Zuid) tekintenek, amely a hátrányos helyzetű városrészek felzárkóztatását célozza. 

Ennek kapcsán a kezdeményezést aláírók egy 500 millió eurós keretösszegű központi kormányzati támogatást és az ehhez fűződő jogalkotást követelik a kormányzattól.

Ehhez fűződően egyfajta heti tíz órás keretben kiegészítő foglalkozások indítását is szorgalmazzák, amellyel álláspontjuk szerint a lemaradás leküzdésében segítenék a hátrányos helyzetű tanulókat. Emellett a polgármesterek kiemelik azt is, hogy ez a tíz órás többletoktatás önmagában alkalmas lenne arra is, hogy ez idő alatt a lemaradók idejüket ne az utcán töltsék. 

Fotó: "HERMAN VAN OOST" / ANP MAG / ANP VIA AFP

Dobozi Gergely

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizakodó vagy. Már most faziskesesben vannak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés