Hogyan vegyük védelmünkbe Izraelt - hanyagold az áldozatszerepet, de ne tagadd el az erőt sem

2021. június 1. 14:45

David M. Weinberg
The Jerusalem Post
Izrael éppúgy a dzsihadisták ellen harcol, mint a Nyugat.

"Az elmúlt hetekben az Izrael-párti zsidók – de egyébként ide tartozik a nemzetközi közösség is – érvrendszere igencsak próbára lett téve: igazolniuk kellett Izrael a Hamász ellen Gázában vívott önvédelmi háborúját, amelyet a zsidó állam a Jeruzsálemben fejét felütő radikális iszlamista tendenciák nyomán indított.

Ahhoz, hogy megfelelő érvek birtokába kerüljünk az Izrael-ellenes szólamokkal szemben, (…) először is magát a kihívást szükséges értelmeznünk. 

(…)

Egyrészt ott van az úgy nevezett „pszichológiai aszimmetria”, amelyet a Hamász stratégiai fegyverként vet be Izrael ellen. A palesztinok a civileket eszközként használva próbálnak stratégiai célokat elérni, így sodorva veszélybe ezeket az embereket, egyszersmind kárhoztatva őket a végtelen menekülti létre. 

(…)

Ehhez érdemes hozzáadni a Nyugat enyhe bigottsággal fűszerezett, alacsony elvárásokra építő hozzáállását is, amellyel ezek az országok időről időre hajlamosak felmenteni például Jahja Szinvart és Mahmúd Abbászt az alól a felelősség alól, amely őket a fennhatóságuk alá tartozó emberek veszélybe sodrásáért terheli. Ezt a bigottságot pedig tovább árnyalják azok az elvárások, amelyeket a nemzetközi közösség Izraellel szemben megfogalmaz: a dzsihád elleni hatékony fellépést követelik a zsidó államtól, miközben azt várják tőle, hogy hátra kötött kezekkel tegye ezt. 

(…)

De ott van az a fajta radikális progresszivizmus is, amely egyre dominánsabbá válik a nyugati politikai diskurzusban. Ez az ideológia lényegében vállalhatatlanná tesz mindenfajta, a nemzetállamokból induló agressziót, amelynek ismeretében a „woke” világ egyébként elhibázott egyszersmind tréfás érvrendszereken keresztül megalapozott lesújtó kritikákat fogalmaz meg. A „woke” világ szemében a zsidók és Izrael „fehérek”, a cionizmus pedig a „fehér fensőbbrendűség” ideológiája, miközben az arabok a „színesbőrűek” áldozatszerepében tűnhetnek fel. 

Ezt a torz világkép köszönőviszonyban sincs azokkal az információkkal, amelyek ismeretében a Közel-Kelet békéjéhez vezető út járhatóvá válik.

(…)

Új megközelítésekre van szükség (…):

Egy: az antiszemitizmus és az anticionizmus kapcsán dúló vitákat az elejétől újra kell kezdeni.

(…)

Kettő: Nem szükséges, hogy akár Izrael, vagy akár a zsidó állam hívei áldozatszerepbe kényszerítsék magukat ahhoz, hogy a vitában felülkerekedjenek.

(…)
Három: a történelemnek igenis jelentősége van. 

(…)

Négy: jusson mindenki eszébe, hogy Izrael a vitarendezésben, s nem pedig a dzsihád eldurvulásában érdekelt. Izrael kompromisszumot kér, nem pedig az ellenség totális megsemmisítését igényli.

(...)

Öt: önmagában nem elegendő Izrael biztonságpolitikai dilemmáit számba venni, vagy akár újfent áttekinteni a zsidó állam diplomáciai nagyvonalúságát Palesztina irányába. Ezeken felül alapvető jelentőséggel bír, hogy újra rögzítsük mindenki előtt Izrael létének okát és hivatását: (…) Izrael a demokrácia horgonya a világ egyik veszélyes térségében."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen a tömegpusztító fegyverek kifejlesztésében valóban páratlanok. Mikor mutat be egy kapszulát az ENSZ-ben erről is az amerikai tábornok, mint Szaddam mószerolásakor?

A zsidók sohasem érezték magukat otthon Izraelben - mondta David Grossman

Jews have never felt at home in Israel, David Grossman says
Philip Weiss June 25, 2021, MondoWeiss
David Grossman speaking to Shalem College on June 21, 2021.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés