Ellenszegülnek a francia jognak egy szalafista mecset fenntartói

2021. június 7. 15:37
Az egyik marseille-i futballklubtól hitéleti tevékenységre megörökölt helyiségeket az illetékes francia hatóságok azok felújítása céljából záratnák be, jelen formájában a mecset ugyanis nem biztonságos.

Egyelőre eszköztelennek látszik a francia állam az észak-marseille-i szalafistákkal szemben – számol be a Valeurs Actuelles nevű francia hírportál regionális kiadványa annak kapcsán, hogy a francia közigazgatási hatóság egy öt éve kiadott bezárási határozatot sem tud végrehajtani az egyik marseille-i mecseten. A Consolat nevű városrészben álló mecsetnek ma otthont adó helyiségek korábban egy futballklubhoz tartoztak.

A Valeurs úgy tudja, hogy a bezárásról az építésügyi hatóság azért rendelkezett, mert

a futballklubtól megörökölt helyiségek nem felelnek meg az alapvető biztonsági követelményeknek ahhoz, hogy 400 muszlim hívő tartózkodjon benne.

Az ügyben öt éve nem történt érdemi előrelépés, ugyanakkor 2020 decemberében a marseille-i hatóságok megpróbáltak a tettek mezejére lépni: az illetékesek az egyik hitoktatót 3.750 euróra, a teljes közösséget szervezetként pedig 15 ezer euróra büntették.

A lap egy másik portálra (Le Journal du Dimanche) hivatkozva állítja, hogy a mecsettel nem ez az egyetlen probléma: a mecset része annak a renitensekből álló hálózatnak, amelynek tagjai ellenállást hirdettek a francia kormány iszlám radikalizmus elleni stratégiájával szemben. A szalafista mecsetben tehát a bezárásról szóló hatósági határozat ellenére is zajlik a hitélet.

Csak az időnket vesztegetjük a nyilatkozattétellel, az újságírók úgyis kiforgatják a szavainkat. Csakis a France Soir ír igazat [a France Soir-t néhányan álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztésével vádolják. Különösen a koronavírus-járvány idejére jellemző ez. A szerk.]”.

Franciaország mára diktatúra, amelyben a muszlimellenes propaganda zavartalanul terjed.

- ezt már egy a mecsetbe járó hívő nyilatkozta a JDD kérdésére.

A Valeurs értesülései szerint a consolati mecset különösen vonzó lehet a hívők számára amiatt, mert falai közt egy olyan imám prédikál, aki magát az Algériába 2018-ban hazatoloncolt El Hadi Doudi imám hű követőjének tartja. 

„A szalafisták nem alkotnak egységes tömböt Franciaországban; különböző, egymástól elszigetelt imámok alakítanak ki [a Consolathoz] hasonló imaszobákat, miközben Öböl-menti országoktól számítanak támogatásra.”

A szalafizmus a szunnita iszlám ultrakonzervatív reformága, amely a Mohamed próféta utáni első három generáció – a szalaf – hagyományaihoz való visszatérést hirdetik. Egy az iszlámról szóló online tudástár szócikke szerint a szalafizmust és a szélsőségesség között a nyugati sajtó tesz egyenlőségjelet.

Bár a mecset hívei valóban a Koránt helyezték a hatósági rendelkezések elébe, a helyszínen megjelent francia tudósítók a JDD-től nem számoltak be különösebb atrocitásról. A lap tudósítójának meggyőződése azonban, hogy az ellenállás továbbra is fennáll majd, így a cikkben említett hatósági cselekményeket és a bírságolást további adok-kapok követheti.

Kép: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés