Afrikába küldi a bevándorlókat Dánia

2021. június 8. 15:26
A nemzetközi szabályozás veszélyessége teszi indokolttá a migránsok ki- és áttelepítéséről szóló, nemrég elfogadott dán törvényt a skandináv ország bevándorlásügyi minisztere szerint.

Dánia 70 képviselő támogatásával, 24 ellenében letette a garast a migránsok Afrikába történő áttelepítése mellett – adta hírül az Euronews, amelyet a lap magyar szerkesztősége is átvett. A múlt csütörtökön elfogadott módosítást időközben az Európai Unió és az ENSZ részéről is kritizálták legfőképp amiatt, mert ennek értelmében a jövőben

a Dániába bevándorolni kívánók az országon kívül kötelesek megvárni a menekültügyi eljárás végét. 

A törvénymódosítás lehetővé teszi azt is, hogy Dánia a már dán földre lépett bevándorlók egy Európán kívüli országba helyezze át ugyanebből a célból, ha pedig a dán hatóságok úgy döntenek, hogy a migráns nem nyerhet beengedést az északi országba, a „szállásadó” országból is távoznia kell. A POLITICO értesülései szerint pedig az, aki dán menekültjogi státuszt kap, automatikusan szintén nem kap engedélyt arra, hogy Dániában telepedjen le: a védelem az Európán kívüli partnerországban illeti meg.

Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője figyelmeztette Dániát arra, hogy a lépéssel az észak-európai ország nem tesz mást, mint aláássa a menekülteket illető nemzetközi jogi védelmi mechanizmusokat, s hogy

a dán megoldás nincs összhangban sem a hatályos uniós joggal, de a jelenleg vitatott migrációs paktummal sem.

Jahnz kitért arra is, hogy az Európai Bizottság most megvizsgálja a dán szabályozást, s ezt követően dönt a további lépésekről. Az Európai Bizottság mellett az ENSZ menekültügyi szakosított intézménye is aggodalmát fejezte ki a dániai fejlemények miatt.

Visszatérve az Európán kívüli partnerország kérdésére: Koppenhága májusban már meg is kötötte a megállapodást erre vonatkozóan Ruandával. Az Euronews értesülései szerint noha a megállapodás konkrétumokat nemigen tartalmaz, biztosra vehető, hogy a paktum menedékkérők Ruandába küldésének ágyaz meg. A lap ezen felül dán forrásokra hivatkozva állítja, hogy hasonló tárgyalások folynak Egyiptommal, Etiópiával és Tunéziával is.

Ruanda jellemzően olyan afrikai ország, amely egyébként is otthont ad a menekülteknek. Jelenleg 130 ezer migráns tartózkodik az országban; jellemzően a szomszédos Burundiból és a Kongói Demokratikus Köztársaságból idevándorolt népekről beszélünk. Egy időben Izrael is pedzegette, hogy az izraeli államterületen tartózkodó afrikai migránsokat Ruandába telepítse, a törekvés 2018-ban meghiúsult. Ezzel együtt egyfajta vészhelyzeti tranzitmechanizmust vezettek be 2019-ben Ruandában azt követően, hogy a ruandai kormány megállapodást írt alá az ENSZ menekültügyi szakosított intézményével  (UNHCR) és az Afrikai Unióval. A megállapodás értelmében a korábban Líbiában fogságba ejtett – jellemzően szudáni, eritreai, etiópiai és szomáliai származású – embereket telepítették át Ruandába.

Dánia elkötelezett amellett, hogy új és fenntartható megoldásokat találjon napjain migrációs és menekültügyi természetű kihívásaira, amely egyszerre befolyásolja úgy a származási országok és a tranzitországok, mint a célországok életviszonyait. A jelenlegi menekültügyi rendszerből hiányzik a méltányosság és az erkölcs; ennek jele például, hogy gyermekeket, nőket és férfiakat ösztönöz arra, hogy a migrációs útvonalakon életüket kockáztatva emberkereskedők vagyonát gazdagítsák.”

- ezt már az egyébként etióp felmenőire büszke Mattias Tesfaye dán bevándorlási miniszter nyilatkozta az új dán szabályok indokolásaképpen.

Tesfaye mellett Nick Hækkerup igazságügyi miniszter is kiállt a módosítás mellett. Mint mondta,

a bűnszervezeteknek semmi keresnivalója nincs Dániában. Éppen ezért a társadalmunk irányába kifejezett mély megvetés jele, ha azok az egyének, akiknek Dánia menedékjogot adott, a kegyetlen bűnelkövetők sorai közé lépnek. Éppen ezért örömmel veszem, hogy a parlament frissen elfogadott törvénye biztosítja azt a lehetőséget, hogy megvonjuk a polgárjogot azoktól, akik hazánk alapvető érdekei ellenére komoly bűnözői karrier építésébe kezd. A dán kormány célja az, hogy biztonságot nyújtson a dán emberek mindennapjaiban.”

- nyilatkozta a politikus, akivel Rasmus Stoklund dán parlamenti képviselő is egyetért:

Reméljük, hogy az emberek többé nem Dániában keresnek menedéket” – így Stoklund.

A módosítás Európa egyik egyébként is inkább bezárkózónak tekinthető társadalmára tesz újabb lakatot. Az elmúlt években szigorúbbnál szigorúbb szabályok léptek érvénybe azóta, hogy 2015-ben 21 ezer menedékkérő folyamodott kérelemmel a hatóságokhoz. Néhány héttel ezelőtt pedig 200 szíriai menekült tartózkodási engedélyét érvénytelenítette, mondván, hogy

Szíria bizonyos részei már eléggé biztonságosak ahhoz, hogy a szíriai bevándorlók hazatérjenek.

A New York-i székhelyű, konzervatív kutatóintézet, a Gatestone Institute elemzése szerint Dánia ezzel egyfajta missziót vállal: a helyi hagyományok és értékek védelmét a tömeges migrációval szemben, egyszersmind fellép a féktelen multikulturalizmus és a politikai iszlám rendszerszintű túlkapásaival szemben.

Kép: Gregor Fischer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője figyelmeztette Dániát...
Az Európai Bizottság köti az ebet a karóhoz, olyan megoldásokhoz ragaszkodik keményen, amelyek nem biztosítják a helyi hagyományok és értékek védelmét a tömeges migrációval szemben, és nem lép fel a féktelen multikulturalizmus és a politikai iszlám rendszerszintű túlkapásaival szemben.
Az ENSZ adatai szerint a mai 1 milliárdos népesség néhány évtizeden belül 2 milliárdra, az évszázad végére pedig 4 milliárdra nő Afrikában.

Az ott élők számára pedig a polgárháborúk, a nyomor és az aszályokat követő éhínségek miatt továbbra is komoly vonzerőt jelent Európa.

Viszont, ha nem állítják le az illegális migrációt, akkor a kontinens, amely jelenleg hatalmas lehetőségeket kínál mind az 500 millió lakosának és a civilizáció mintájaként szolgál az emberiség számára, akkor

A NEM TÚL TÁVOLI JÖVŐBEN EL FOG MERÜLNI A KÁOSZBAN.

Az EU erőforrásai nem végtelenek, mint ahogyan a véges nagyságú Föld erőforrásai sem végtelenül nagyok.

A KÁOSZ KIALAKULÁSA MEGGYORSÍTANÁ A LAKOSSÁG KIPUSZTULÁSÁT NEMCSAK EURÓPÁBAN, HANEM AFRIKÁBAN IS!

A migrációt Afrikában, Ázsiában kell rendbe tenni.
Európának, az USA-nak erre - ÉS CSAKIS ERRE KELLENE KONCENTRÁLNIA - és semmi másra.
Nincs B-terv, csak A.
Első lépés: a 20 éven aluli lányok fogamzásának megakadályozása. 20 év fölött: 1 gyermek, ha mindkét szülő bejelentett munkában dolgozik, max. 2.

A migrációt Afrikában, Ázsiában kell rendbe tenni.
Európának, az USA-nak erre - ÉS CSAKIS ERRE KELLENE KONCENTRÁLNIA - és semmi másra.
Nincs B-terv, csak A.
Első lépés: a 20 éven aluli lányok fogamzásának megakadályozása. 20 év fölött: 1 gyermek, ha mindkét szülő bejelentett munkában dolgozik, max. 2.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2021. június 8. 19:02

Már régóta mondom, hogy az abortuszt, mint a nők alapvető jogát ott kéne reklámozni, ahol magas a népszaporulat, miközben nem tudják eltartani magukat. Lehet, hogy ott nagyobb bátorság kéne ehhez, de ott kéne keménykedni, ahol lenne miért.

Ráadásul ők se vezették be az eurót és nem csatlakoztak az Európai Ügyészséghez. Lehet, hogy nemsokára róluk is kiderül, hogy korruptak?

Afrika népessége 1950-től 2017-re mintegy 5,5-szörösére nőtt.
1950-ben még csak 250 millióan éltek Afrikában, 2020-ban már 1350 millióan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés